24 Ιαν 2013

Η ομιλία μου στην ολομέλεια του συμβουλίου της Ευρώπης στις 24-01-2013




Κύριε πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

« Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί τή δυστυχία όλου του κόσμου από μόνη της.Τό πρόβλημα δέν ειναι μόνο ελληνικό,είναι ευρωπαικό».

Αυτή ήταν η κραυγή αγωνίας τών Ελλήνων επί πολλά χρόνια.

Επιτέλους . Αυτή τήν κραυγή κάποιος τήν ακουσε καί τήν υιοθέτησε!

Νιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση από τίς δηλώσεις σας κύριε πρόεδρε μας στό Συμβούλιο τής Ευρώπης,αξιότιμε κύριε Μινιόν.

Οι Ελληνες μπορούμε νά προχωρήσουμε στήν ολοκλήρωση τών υποχρεώσεών μας  έχοντας τήν πλήρη αναγνώριση,αφ΄ενός του τεράστιου προβλήματος  μας από τήν παράνομη μετανάστευση και αφ΄ετέρου  τήν στήριξη πού τόσο ανάγκη τήν ειχαμε.

Σήμερα συζητάμε τήν εκθεση τής Προέδρου τής υπο-επιτροπής κυρίας ΣΤΡΙΚ  η οποία μαζί με  μέλη τής Επιτροπής Μετανάστευσης ηρθε στήν Ελλάδα .Κοπίασαν ταξιδεύοντας  τά παγωμένα σύνορα τής Ευρώπης στόν Εβρο.

Ειδαν οι ιδιοι τό πρόβλημα  και δεν αρκέστηκαν οπως συνηθίζουν πολλοί –ανάμεσά τους δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι Μ.Κ.Ο – στήν περιγραφή μέ σκληρή κριτική εναντίον τής Ελλάδας,από μακρυά.

Ερεύνησαν οι ιδιοι,αναγνωρίζοντας τήν απόλυτη ελευθερία τών κινήσεών τους  στά σύνορα,και στην Αθήνα, στά κέντρα κράτησης ,συνομιλώντας μέ δεκάδες απελπισμένους παράνομους μετανάστες καί πρόσφυγες.

Ποιά ειναι η μεγάλη διαφορά που μας ικανοποίησε; ότι άκουσαν και τη δική μας πλευρά , είδαν τα συντριπτικά στοιχεία και ντοκουμέντα και έτσι κατάφεραν να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα.Θα σας πω το παράπονό μας:όλα αυτά τα χρόνια η Ευρώπη έδειχνε να μην κατανοεί οτι δεν μπορούσαμε μόνοι μας οι Ελληνες να αντιμετωπίσουμε μια νεα πρωτοφανή εισβολή με ανθρωπιστικό χαρακτήρα .



Γιατι τι ειναι η Ελλάδα; Μια μικρή χώρα με 11 εκατομμύρια κατοίκους.

Χωρα που προσέξτε : δεν υπήρξε αποικιοκρατική . Αρα ευρωπαική χώρα χωρίς εμπειρία. Αντιθέτως η Ελλάδα ειναι χώρα προσφύγων . Ειμαι η ίδια κόρη πρόσφυγα από τη Μ.Ασία όπως και πάρα πολλοί Ελληνες που μεγαλώσαμε με ιστορίες πόνου για χαμένες πατρίδες.

Ταυτόχρονα  η Ελλάδα ειναι χώρα μεταναστών.Βρίσκεται και στις 5 ηπείρους και δυστυχώς σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης ξεκίνησε νεο ρεύμα μετανάστευσης ιδίως από νέους.Και ειναι αδικο καποιες πλούσιες χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρωπης  να είναι τόσο σκληρές με τους Ελληνες , να μας αντιμετωπίζουν αλαζονικά χωρίς να γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος.



Αυτό που έζησε η ίδια η κα Στρικ και η Επιτροπή . Μόνο το 2010 συνελήφθησαν στα συνορά μας με Τουρκία 132. 524 παράνομοι μετανάστες. Σε πρόσφατη έκθεσή της η Frontex, πριν την Αραβική ανοιξη,  αναγνώρισε ότι πάνω από το 90% των παράνομων μεταναστών στο δρόμο τους για την Ευρώπη, για να βρουν δουλειά , συνελήφθησαν στα ελληνικά συνορα , που να το θυμίσω, ειναι και τα εξωτερικά συνορα της Ευρώπης.



Μόνο στην Αθήνα, κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτες μάζες περίπου 600.000 εξαθλιωμένων παράνομων, αριθμός που ειναι λογικό να οδηγεί σε παραβατικές συμπεριφορές και σε ακραία άνοδο της εγκληματικότητας. Αυτή η πραγματικότητα δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία αλλά και την εμφάνιση της επικίνδυνης ρατσιστικής ακροδεξιάς. Και αυτό πρέπει να σας τρομάζει. Εμείς τα λάθη και τις αδυναμίες μας τις αναγνωρίσαμε. Ηδη έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση με ταχύτατους ρυθμούς μεγάλες αλλαγές και θα εφαρμόσουμε αυστηρά αυτέ που ζήτησε η Επιτροπή και η κα Στρικ.





Ως Ελληνίδα, είμαι ικανοποιημένη που επιτέλους μας άκουσαν ,μας κατάλαβαν, μέτρησαν τον όγκο του προβλήματος και συνειδητοποίησαν αυτό που όλη η Ευρώπη αγνοεί : την ίδια ώρα που διαπόμπευαν την χώρα μας για έλλειψη ανθρωπιστικής αντιμετώπισης ,απλοί αστυνομικοί, χαμηλόμισθοι λιμενικοί αλλά και φτωχοί ψαραδες στον Εβρο ποταμό και στο Αιγαίο διακινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν δεκάδες καθε φορά απελπισμένους  που επιχειρούν με κάθε τρόπο να μπουν στην Ελλάδα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: