16 Ιαν 2013

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ





Είμαι από τον Οκτώβριο του 2012 τακτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είμαι τακτικό  μέλος της Επιτροπής Μετανάστευσης , Προσφύγων και Εκτοπισμένων  Ατόμων. Το κλίμα που αντιμετωπίσαμε οι Έλληνες σε όλες τις έως τώρα συνεδριάσεις, ειδικά για τη μεταναστευτική πολιτική μας, ήταν συνολικά πολύ εχθρικό. Χωρίς να έχουν πατήσει ποτέ στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν βιώσει το τεράστιο πρόβλημα συνάδελφοι βουλευτές από 47 χώρες Μέλη του Σ.τ.Ε  μας αντιμετώπιζαν ,περίπου απάνθρωπους, ρατσιστές, κακοποιητές Ό,τι κι να τους έλεγα δεν καταλάβαιναν. Ευτυχώς, την Κυριακή αφίχθη στην Ελλάδα η ειδική Επιτροπή παρακολούθησης για τα θέματα μετανάστευσης στη Νοτιανατολική Ευρώπη  με επικεφαλής μια πολύ αυστηρή Ολλανδέζα. Ζήτησαν να επισκεφτούν κέντρα κράτησης – η Επιτροπή επέλεξε ποια θα είναι αυτά-  Έβρο, Ροδόπη ,Αθήνα. Σε ένα εξοντωτικό τριήμερο πήγαμε στην Άνω Βύσσα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο Φράχτη, στο Κέντρο Κράτησης Κομοτηνής, στην Αμυγδαλέζα και στην Πέτρου Ράλλη. Κατάλαβαν τι τραβάμε όταν με λιτό και τεκμηριωμένο τρόπο στην παρουσίαση από τον Ταξιάρχο Γεωργίο Σαλαμάγκα στον Έβρο  (προβολή video και φωτογραφιών και κατάταξη των αριθμητικών στοιχείων για την εισροή  συνειδητοποίησαν ότι οι Έλληνες δεν δεχόμασταν όπως πχ. οι Γερμανοί και οι Σουηδοί 200-300 –το πολύ -λαθρομετανάστες το χρόνο αλλά μόνο το 2010 από τον Έβρο πέρασαν συνολικά 40.000.
Σήμερα η εισροή από Έβρο κι λόγω του Φράχτη εκμηδενίζεται. Το πρόβλημα μεταφέρθηκε στα νησιά του Αιγαίου. 



Χθες ήρθε στην Ελλάδα επισήμως ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Mignon, ο οποίος μετείχε σε επισκέψεις σε Κέντρα Κράτησης και είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία. Το πρωί είχαμε συνάντηση στη Βουλή -με  επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας του  ΣτΕ, Ντόρα Μπακογιάννη και περιμέναμε με «αγωνία» είναι η αλήθεια, γνωρίζοντας το άσχημο κλίμα κατά της Ελλάδας, τις ανακοινώσεις τους. Ο Πρόεδρος Mignon δήλωσε – για πρώτη φορά  ακούστηκε από επίσημα ευρωπαϊκά χείλη – «Η  Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί τη δυστυχία όλου του κόσμου» ενώ αναγνώρισε επιτέλους ότι το Μεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό και Διεθνές. Ανακοίνωσε ότι στη Σύνοδο που έχουμε στο Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα θα το θέσει ως θέμα προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα Αλληλεγγύη και Οικονομική ενίσχυση. Η Πρόεδρος της Υπό-επιτροπής Μετανάστευσης , κα  Στρίκ ευχαρίστησε  τις ελληνικές αρχές για την άμεση πρόσβασή τους όπου ζητήθηκε και αναγνώρισε ως ευρωπαϊκό το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.. Δήλωσε τη αντίρρησή της για την κατάσταση στην Πέτρου Ράλλη (ενέκρινε της προδιαγραφές που ισχύουν στην Αμυγδαλέζα και το Κέντρο Κράτησης στην Κομοτηνή) ενώ η Γερμανίδα αντιπρόσωπος ζήτησε τη μη κράτηση γυναικών προσφύγων με τα παιδιά τους από την Πέτρου Ράλλη. Στη διάρκεια της συνάντησης στη Βουλή συζητήθηκε  η πρόθεση του  Υπουργού Δένδια στην να κλείσει  άμεσα η Πέτρου Ράλλη και να λειτουργήσουν νέες εγκαταστάσεις το Μάρτιο.
Είμαι βαθιά ικανοποιημένη  και ως Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας - επί 2 χρόνια δίναμε σκληρό αγώνα όπως άλλωστε  και ο τότε Πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς να αναδείξουμε τις ευθύνες της Ευρώπης και την αδυναμία μιας μικρής χώρας να επιλύσει μόνη της ένα διεθνές πρόβλημα- πού  δικαιωθήκαμε!
Κάλλιο αργά παρά ποτέ! 



Δεν υπάρχουν σχόλια: