23 Μαρ 2009

«Περιφερειακή και Αγροτική Ανάπτυξη» - Ομιλία στις Σέρρες

Το διήμερο 21 και 22 Μαρτίου πραγματοποιηθήκαν με μεγάλη επιτυχία οι περιφερειακές συνδιασκέψεις της ΟΝΝΕΔ στις Σέρρες με θέμα : «Περιφερειακή και Αγροτική Ανάπτυξη» και στην Θεσσαλονίκη με θέμα : «Οι Νέοι Εργαζόμενοι και οι Εργασιακές Σχέσεις».

Είχα τη χαρά να βρεθώ στις Σέρρες και να μιλήσω με εκατοντάδες στελέχη ανταλλάσσοντας απόψεις και προβληματισμούς σε πολλά θέματα που απασχολούν όλους μας.

Συγκεκριμένα στις Σέρρες συζητήθηκαν :
1. Ευρωπαϊκές πολιτικές για την αγροτική ανάπτυξη (Κοινή Αγροτική Πολιτική) και ανάλυση του προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΑΤΖΗΣ»
2. Προοπτικές απασχόλησης των νέων στην γεωργία.
3. Βιολογικές καλλιέργειες, προβλήματα κα προοπτικές.
4. Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και βιοτεχνολογία.
5. Ενεργειακές καλλιέργειες.
6. Εναλλακτικές καλλιέργειες.
7. Το σχέδιο Καποδίστριας και η διοικητική μεταρρύθμιση.
8. Οι υποδομές ως μέσο για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Στην ομιλία μου, με θέμα την Αγροτική Ανάπτυξη επέλεξα να επικεντρωθώ όχι σε ανούσιες διαπιστώσεις αλλά σε προτάσεις και φωτεινά παραδείγματα, νέων αγροτών και επιτυχημένων συνεταιρισμών ελπίζοντας πως θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά που ασχολείται με την αγροτική παραγωγή στη χώρα μας.

Ακολουθεί η Ομιλία στις Σέρρες.


"Περιφερειακή Ανάπτυξη & Αγροτική Ανάπτυξη"
20.3.09
Η σημερινή κυβέρνηση, με δράσεις της, προσπαθεί να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, κυριότερα των οποίων είναι, το μικρό μέγεθος του κλήρου, το μεγάλο κέρδος του εμπόρου, σε σχέση με το μικρό έσοδο του παραγωγού και η έλλειψη της ολοκληρωμένης προσέγγισης της αγροτικής παραγωγής (παραγωγή – συσκευασία – προώθηση).

Οι απαιτήσεις όμως του διεθνούς ανταγωνισμού, αλλά και η κρίση στην παγκόσμια οικονομία, οδηγούν στην ανάγκη διαφορετικής, από την μέχρι σήμερα, προσέγγισης της ελληνικής γεωργίας.

Επιβάλλεται πλέον, η επένδυση στην αγροτική καινοτόμο επιχειρηματικότητα και στην προώθηση των εκλεκτών ελληνικών προϊόντων, με σύγχρονους όρους marketing.

Πρόσφατα, ανέδειξα με δική μου πρωτοβουλία, ένα θαυμαστό παράδειγμα νέας επιχειρηματικότητας στην αγροτική παραγωγή, την κα Παναγιώτα Βλάχου, απόφοιτο της Ιταλικής Φιλολογίας, που αποφάσισε να αναπτύξει την επιχειρηματικότητά της, αντί να περιμένει τον πολυπόθητο διορισμό. Συγκεκριμένα με 10.000 ευρώ αρχικό κεφάλαιο και φυσικά προσωπικούς αγώνες, ανέπτυξε στο χωρίο της, εκτροφείο σαλιγκαριών, το οποίο αποδίδει 1000 με 1200 κιλά σαλιγκαριών το στρέμμα, κάθε χρόνο και με τιμή πώλησης 3,70 ευρώ το κιλό. Και όλα αυτά από μια εργασία που κυρίως απαιτεί καθημερινό πότισμα του εκτροφείου για 10 λεπτά.

Φωτεινό παράδειγμα σύγχρονου marketing είναι η διαχείριση των προϊόντων της μαστίχας της Χίου. Ένα παραδοσιακό προϊόν το οποίο ξεκινώντας από ένα ακριτικό νησί, έχει φτάσει να διανέμεται σε πολλές χώρες του κόσμου σε ποικιλία σκευασμάτων. Σήμερα η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών αριθμεί 5.000 περίπου μέλη κάθε ηλικίας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος οργανισμούς της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η εμπορική της δραστηριότητα είναι κυρίως εξαγωγική αφού το 60% της ετήσιας παραγωγής της μαστίχας Χίου προωθείται στις αγορές του εξωτερικού.

Ο κρόκος Κοζάνης, ο οποίος διακινείται στις αγορές, ως προϊόν πολυτελείας, απολαμβάνοντας υψηλή προστιθέμενη αξία αλλά και άλλα παραδείγματα όπως η τρούφα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ο οποίος απαρτίζεται από 1000 μέλη όλων των ηλικιών, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του κρόκου διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητά αφού αποφεύγεται η νοθεία που γινόταν στο παρελθόν, από τους εμπορομεσίτες, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και την αρνητική εικόνα του προϊόντος. Η ετήσια παραγωγή είναι γύρω στους 2 - 3 τόνους κόκκινου κρόκου που διανέμεται τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό.

Στο Δήμο Τριγώνου του Νομού Έβρου, παράγεται με ιδιαίτερη επιτυχία σπαράγγι, το σύνολο της παραγωγής του οποίου, περίπου 1200 τόνοι, ετησίως από 3 συνεταιρισμούς, διατίθεται σχεδόν αποκλειστικά στην γερμανική αγορά, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Η παραγωγή, η συσκευασία και η προώθησή του προϊόντος με αναγνωρισμένο σήμα πρέπει να αποτελεί τον στόχο των σύγχρονων αγροτικών συνεταιρισμών, ώστε όλα τα έσοδα από την διακίνηση της αγροτικής παραγωγής να εισρέουν στον αγρότη.

Υπάρχουν δε, περιθώρια μεγαλύτερης ανάπτυξης, της τυποποίησης, της αναγνώρισης και της προώθησης των ελληνικών προϊόντων. Τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) πρέπει να είναι στόχος της σύγχρονης ελληνικής γεωργίας, ώστε προστατευμένα από νοθεία, να απολαμβάνουν αυξημένες τιμές στις διεθνείς αγορές.

Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις συμπληρωματικές δράσεις που μπορούν να περιβάλλουν την αγροτική παραγωγή, δίνοντας ανάπτυξη σε μια ολόκληρη κοινωνία. Παράδειγμα αποτελεί ο οινοτουρισμός. Ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν, που με αφετηρία την αγροτική παραγωγή ευνοεί την ανάπτυξη και άλλων δράσεων, όπως τα καταλύματα και την εστίαση. Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος με τις οινικές διαδρομές που έχει δημιουργήσει, είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως χώρα, οι παραδόσεις μας και η δημιουργικότητα μας μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για την δημιουργία νέων περιζήτητων διεθνώς προϊόντων, ώστε η περιφέρεια σε συνδυασμό με τις υποδομές που δημιουργούμε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για όλη τη χώρα.

Για το τέλος άφησα το πιο σημαντικό. Το Περιβάλλον. Η αγροτική παραγωγή εξαιτίας της κακής γεωργικής πρακτικής, συμβάλλει τα μέγιστα στην καταστροφή του φυσικού μας πλούτου. Η αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φαρμάκων, έχει δημιουργήσει συνθήκες στην ελληνική φύση, εντελώς διαφορετικές από αυτές που κληρονομήσαμε.

Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει δηλητηριαστεί. Σημαντικό ποσοστό του προβλήματος της ρύπανσης των υπογείων νερών, οφείλεται σε καθημερινές δραστηριότητες των γεωργών, όπως το γέμισμα και το ξέπλυμα των ψεκαστικών μηχανημάτων, δίπλα στις γεωτρήσεις παροχής νερού. Ένα πρόβλημα, που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, αν η τοπική αυτοδιοίκηση, οριοθετούσε ανά περιοχή, χώρους όπου θα επιτρέπονται αυτές οι γεωργικές δραστηριότητες και εσείς οι νέοι γεωργοί, με άλλη διάθεση και κουλτούρα, μπαίνατε στην διαδικασία τήρησης αυτών των απλών κανόνων.

Σημαντικό πρόβλημα επίσης για το νερό είναι και η αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων στην καλλιέργεια. Οι βιολογικές καλλιέργειες και τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, αποτελούν την απάντηση στο σύγχρονο πρόβλημα της υποβάθμισης του Περιβάλλοντος.

Είναι στο χέρι όλων μας, η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της περιφέρειας να γίνει με όρους προστασίας του περιβάλλοντος, με τρόπο που θα αφήνει κέρδος για τον παραγωγό, κέρδος για τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: