12 Μαρ 2009

Πολιτική Παρέμβαση για την κατάσταση στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας

Πρόταση για να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, για την άμεση δραστηριοποίηση των πολλών εμπλεκομένων Υπουργείων, Φορέων, Οργανισμών και Θεσμών, αναφορικά με τη διάσωση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στις εξαθλιωμένες λόγω διαχρονικών συσσωρευμένων προβλημάτων περιοχών πέριξ του Δημαρχείου Αθηνών, κατέθεσα κατά τη διάρκεια της σημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής του Άρη Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΙ, από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Η διαχρονική εγκατάλειψη αρχικά από τους ίδιους τους κατοίκους, που επέλεξαν άλλες περιοχές να μετοικίσουν, αλλά και από την Πολιτεία, και η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, είναι αποτέλεσμα της εμπλοκής και της συναρμοδιότητας πολλών Υπουργείων, του Δήμου Αθηναίων, της Νομαρχίας Αθηνών, του Κέντρου Μεταναστευτικής Πολιτικής, του ΟΚΑΝΑ και πολλών άλλων.

Εμμένω επίσης στην πρότασή μου για την κατάθεση κοινής Επίκαιρης Ερώτησης από όλους τους Βουλευτές, όλων των κομμάτων, ώστε να υπάρξει βραχυπρόθεσμα και άμεσα, ξεκαθάρισμα της περιοχής από όλα αυτά τα στοιχεία που έχουν συντελέσει στην πλήρη καταστροφή της περιοχής, εις βάρος των κατοίκων που επιμένουν να μένουν εκεί και των πολλών καταστηματαρχών.

Έχω ήδη καταθέσει δημοσίως εδώ και καιρό τις προτάσεις της για την διάσωση της περιοχής, οι οποίες είναι μεταξύ άλλων:
1. Η μετεγκατάσταση Υπηρεσιών και Οργανισμών στα εγκαταλελειμμένα μεγάλα κτήρια της περιοχής, ώστε να μην μετατρέπονται όπως συμβαίνει σήμερα σε στέκια αντικοινωνικών ομάδων.
2. Η αναβάθμιση και συνεχής αστυνόμευση και από την Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία.
3. Η περαιτέρω χρηματοδότηση της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ), από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Πολιτισμού, για έργα ανάπλασης και ανάδειξης του ιστορικού κέντρου, ώστε να επιστρέψουν οι κάτοικοι και να κυκλοφορούν ασφαλείς οι τουρίστες, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα.
4. Η επιδότηση, μέσω προγραμμάτων, για την εγκατάσταση νέων οικογενειών.
5. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την μετεγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ σε Νοσοκομειακούς χώρους.

Μόνο η επιστροφή κατοίκων σε ασφαλή και καθαρό χώρο και η δημιουργία της έννοιας της γειτονιάς, θα απαλλάξει την περιοχή από τα σημερινά της προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: