13 Μαρ 2009

Επιτέλους, ένας μόνο φορέας για τα προβλήματα του Κέντρου των Αθηνών

Μετά από την εποικοδομητική δημόσια ραδιο-τηλεοπτική συζήτηση που είχα, χθες 12/3/09, με τους, Άννα Διαμαντοπούλου από το ΠΑΣΟΚ, Άννα Φιλίνη από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και Θανάση Πλεύρη από το ΛΑΟΣ, στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΙ, η οποία πραγματοποιήθηκε, με την παρουσία μας, στην καρδιά της Αθήνας, διαπίστωσα συνεννόηση και κοινή θέληση για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αθήνας.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και δεν πάει άλλο. Κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από όλους μας, ενώ εγώ τόνισα ότι «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει».

Είπα χαρακτηριστικά ότι στο Παρίσι και την Νέα Υόρκη, το αφεντικό είναι ένας, ο Δήμαρχος. Εδώ οι Δήμαρχοι δεν έχουν τέτοιου είδους αυξημένες και μονοθεσμικές αρμοδιότητες. Επιγραμματικά, για να λυθούν τα χρόνια προβλήματα του κέντρου, χρειάζεται άμεση ενεργοποίηση από τους εξής φορείς : Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Δημόσιας Τάξης, Υπ. Υγείας (λόγω ΟΚΑΝΑ), Υπ.ΟΙΟ (για το παράνομο εμπόριο), ΥΠΕΧΩΔΕ (για τις χρήσεις γης), Νομαρχία Αθηνών, Δήμος Αθηναίων, Οργανισμός της Αθήνας, κ.α.

Η εκπομπή έκανε αίσθηση και με μεγάλη ικανοποίηση άκουσα σήμερα στη Βουλή τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για τα θέματα Δημόσιας Τάξης, κ. Μαρκογιαννάκη, να αναφέρεται «στη θεσμοθέτηση ενός Οργανισμού, ο οποίος θα διαχειριστεί το πρόβλημα του Κέντρου των Αθηνών, διότι με την ύπαρξη πολλών συναρμόδιων φορέων είναι σχεδόν αδύνατος ο συντονισμός και το πρόβλημα παραμένει άλυτο».

Επιτέλους κάποιος κατάλαβε ότι ένας μόνο φορέας, εν προκειμένω ένας Οργανισμός με εκτελεστικές εξουσίες, πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση που για χρόνια παραμένει ίδια.
Θα παρακολουθούμε όλοι μαζί, και πρώτη εγώ, τις εξελίξεις, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουμε στις εξαγγελίες.


Ακολουθεί απόσπασμα από την απάντηση του κ. Μαρκογιαννάκη στην με αριθμό 634/10-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδωνος Χαλβατζή

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΣΤ’
Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

(Απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών-αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης):
Χωρίς χαρτιά, αυτό εννοώ.Καταλαβαίνω το λόγο που έσπρωξε κάθε συνάνθρωπό μας να διανύσει χιλιάδες μίλια για να έλθει εδώ να ζητήσει μία καλύτερη ζωή, όμως αυτό δεν αναιρεί τη σκληρή και πολύ απαισιόδοξη, όσον αφορά τις προοπτικές, πραγματικότητα του Κέντρου των Αθηνών.

Εάν δεν συνειδητοποιήσουμε όλοι μας το μέγεθος του προβλήματος και προπάντων αν δεν υπάρξει συντονισμός δράσεων πολλών συναρμοδίων φορέων, φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σε εκρηκτικές καταστάσεις είτε εξ απόψεως περιστατικών είτε από άποψη υγιεινής είτε από οτιδήποτε άλλο.

Στα πλαίσια αυτά κάνουμε μια προσπάθεια θεσμοθέτησης ενός οργανισμού, ο οποίος θα διαχειριστεί το πρόβλημα του Κέντρου των Αθηνών, διότι με την ύπαρξη πολλών συναρμοδίων φορέων είναι σχεδόν αδύνατος ο συντονισμός και το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Οφείλω, λοιπόν, να σας πω ότι μεταξύ των άλλων προβλημάτων υπάρχει και μεγάλη εγκληματικότητα, την οποία δεν παραγνωρίζουμε. Όποιος την παραγνωρίζει, φοβάμαι ότι εθελοτυφλεί. Και πορνεία υπάρχει και εμπόριο ναρκωτικών υπάρχει και παρεμπόριο υπάρχει και άλλα πολλά, τα οποία έχουν οδηγήσει σε απόγνωση όλους εκείνους οι οποίοι κατοικούν ή κατοικούσαν –εννοείτε τι εννοώ- στην περιοχή είτε του Αγίου Παντελεήμονα είτε του ευρύτερου Κέντρου.

Ας το δούμε, λοιπόν, σφαιρικά το ζήτημα χωρίς –το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά- όταν από μέρους οποιουδήποτε κρατικού οργάνου γίνονται παρανομίες να το παραγνωρίζουμε. Ασφαλώς θα πρέπει να ελέγχονται τα πάντα, αλλά προπάντων ας δούμε το μέγεθος του προβλήματος το οποίο εξέθεσα προηγουμένως και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να το λύσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ.

2 σχόλια:

Suspect είπε...

αφου εσεις οι πολιτικοι θελετε να δημιουργησετε ααααααααλλον ενα φορεα γιατι δεν ξερετε να διαχειριστειτε τους ηδη υπαρχοντες, ξεκινηστε απο κατι αλλο.

περισσότερα από 70 κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών) κινδυνεύουν άμεσα με χρεοκοπία, εξαιτίας οφειλών της πολιτείας, που ανέρχονται σε 14 εκατομμύρια ευρώ!

Τη στιγμή που οι υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι γενικοί γραμματείς και οι λοιποί διοικητές κινούνται με πανάκριβα αυτοκίνητα, γευματίζουν σε πανάκριβα εστιατόρια και κάνουν χλιδάτη ζωή, είναι απαράδεκτο να κινδυνεύει με χρεοκοπία ο ΟΚΑΝΑ!

Heliotypon είπε...

Μήπως μπορείς να μας πεις πόσους νέους οργανισμούς ίδρυσε η ΝΔ; Πόσους νέους δ.υ. πρόσθεσε στο μισθολόγιο; Μέχρι πότε οι κυνερνήσεις θα ληστεύουν τον ιδρώτα του λαού για να κερδίζουν ψήφους;
'Αλλος ένας οργανισμός τώρα για να κάνει ότ,τι δεν έκαναν οι τόσοι άλλοι υπάρχοντες και ουδέν έργον ποιούντες; Αλήθεια, για ντροπή θα μιλήσει κανείς;
Αυτά.