19 Μαρ 2009

«Απελευθερώνεται» το Λύκειο του Αριστοτέλη

Μια ευχάριστη είδηση βγήκε πρωί - πρωί από τη Βουλή, για τους Αθηναίους και τους λάτρεις των Αρχαιολογικών χώρων, από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα για το χρονίζον από το 1996 θέμα, της ανασκαφής του αρχαιολογικού χώρου του Λυκείου του Αριστοτέλη, στην οδό Ρηγίλλης, αλλά και για την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος.

Με την ερώτηση ζητούσα ενημέρωση για το στάδιο που βρίσκονται οι εργασίες διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου καθώς και την άμεση αντικατάσταση της σιδερόφρακτης περίφραξης, που περιβάλλει τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται στη περιοχή ανάμεσα στην οδό Ρηγίλλης, στο Βυζαντινό Μουσείο και στο Ωδείο Αθηνών και αποδίδονται στο χώρο που δίδαξε ένας από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους της αρχαίας Αθήνας, το Λύκειο του Αριστοτέλη, που φυλακίζει έναν ελεύθερο χώρο στη καρδιά της Αθήνας.

Ο Υπουργός, αναγνώρισε πως πριν την παρέμβασή μου, το θέμα είχε «βαλτώσει» και ανακοίνωσε πως : «εντός του Απριλίου θα αντικατασταθεί η όντως ακαλαίσθητη περίφραξη που υπάρχει σήμερα, με μια νέα αντίστοιχη με αυτή του Βυζαντινού Μουσείου που θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να βλέπουν τον χώρο και να απολαμβάνουν τη φυσική του ομορφιά αλλά και το μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει».

Τέλος πρόσθεσε, πως η Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων μεριμνά για τον καθαρισμό και τον ευπρεπισμό του χώρου, έως ότου υλοποιηθεί η μελέτη του στεγάστρου, προκειμένου να αποδοθεί στο χώρο, ενώ για να ολοκληρωθεί το έργο της διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου και του ευρύτερου περιβάλλοντος, απαιτείται η παραχώρηση του οικοπέδου από την ΚΕΔ και η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενέργειες που δεσμεύτηκε να προωθήσει σύντομα.

Είμαι ικανοποιημένη από τις εξελίξεις, ενώ η τοποθέτηση του Υπουργού, κάλυψε πλήρως τα αιτήματά μου. Ήταν η συντομότερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση που είχα ποτέ στα κοινοβουλευτικά μου αιτήματα.

Επισυνάπτεται η με αρ. πρ. 632/13.3.09 Επίκαιρη Ερώτηση της κας Φ. Πιπιλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Α. Σαμαρά

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Αντώνη Σαμαρά.

Θέμα: «Εργασίες αναστήλωσης και διαμόρφωσης στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη».

Κύριε Υπουργέ,

Το 1996 ήρθε στο φως, ένας αρχαιολογικός χώρος στο κέντρο της Αθήνας. Ο χώρος όπου δίδαξε ένας από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους της αρχαίας Αθήνας, το Λύκειο του Αριστοτέλη.

Δυστυχώς, στη σύγχρονη Ελλάδα, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι ο σημαντικότατος αυτός χώρος, βρίσκεται στη περιοχή ανάμεσα στην οδό Ρηγίλλης, στο Βυζαντινό Μουσείο και στο Ωδείο Αθηνών. Βοηθούν σε αυτό, η ακαλαίσθητη περίφραξη και η καθυστέρηση στις διαδικασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου. Πρόκειται πραγματικά για ένα σημείο μηδέν στο κέντρο της Αθήνας.

Επειδή ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος στην καρδιά της Αθήνας, αποτελεί μνημείο της καλλιέργειας του πνεύματος στην αρχαία Αθήνα,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αρχαιολογικές εργασίες και πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου ;
2) Γιατί έως ότου ολοκληρωθούν, δεν αντικαθίσταται η σιδερόφρακτη περίφραξη με κάποια άλλη λιγότερο «απαγορευτική», ώστε να μπορεί ο περαστικός να βλέπει τι «κρύβεται» ;Αθήνα 4/3/09
Μετά τιμής,

Φωτεινή Πιπιλή

Από τα πρακτικά της Βουλής :

Στην ερώτηση της κυρίας Πιπιλή θα απαντήσει ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Σαμαράς. Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Υπουργός Πολιτισμού): Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου, σε έναν πιο προσωπικό τόνο, να συγχαρώ την κυρία Πιπιλή για την ευαισθησία που επέδειξε καταθέτοντας αυτήν την επίκαιρη ερώτηση. Είναι μια ευαισθησία σε θέματα δημόσιου χώρου, θα έλεγα, γενικότερα, αλλά ειδικότερα για έναν αρχαιολογικό χώρο όπως είναι το Λύκειο του Αριστοτέλη, που έχει και μια τεράστια σημειολογική, συμβολική σημασία, μια που σε αυτό το χώρο δίδαξε ίσως ο μεγαλύτερος φιλόσοφος όλων των αιώνων, που σήμερα θεωρείται, τουλάχιστον για τους δυτικούς, και ο κυρίαρχος εκφραστής της ορθολογικής σκέψης. Πράγματι στο χώρο αυτό από το 1996 ήρθαν στο φως ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη αρχαιολογικών καταλοίπων. Τα αρχαιολογικά δεδομένα επέτρεψαν την ταυτοποίηση του χώρου αυτού με τα θεμέλια –γιατί περί θεμελίων πρόκειται- της παλαίστρας του γνωστού από τις αρχαίες πηγές, γυμνασίου, της σχολής θα λέγαμε του Αριστοτέλη, του Λυκείου του Αριστοτέλη. Βεβαίως σήμερα στεγάζουμε περισσότερο μια ιδέα παρά ελκυστικά ευρήματα για τον επισκέπτη, καθόσον πραγματικά μπορεί να βρει κανείς μόνο τα θεμέλια σε αυτό το χώρο. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, η ανάγκη άμεσης στέγασης του μνημείου και μόνιμης διαμόρφωσης του αρχαιολογικού σκάμματος. Μετά από την απόφαση του ΚΑΣ το 2002, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων ανέθεσε, κατόπιν διαγωνισμού, την εκπόνηση μιας πλήρους μελέτης –τα τελευταία ποσά πληρώθηκαν αυτούς τους τελευταίους μήνες- και έχει καταβάλλει αυτή τη στιγμή 290.000 ευρώ. Χρειάζεται ακόμη μια μελέτη εφαρμογής, αλλά και χρήματα για τα τεύχη δημοπράτησης που υπολογίζουμε ότι είναι περίπου άλλα 250.000 ευρώ. Το προϋπολογιζόμενο τώρα κόστος για το στέγαστρο, κυρία Πιπιλή, ανέρχεται σε 3.500.000 ευρώ, με τιμές του 2001. (XA)( 1ML)Αντιλαμβάνεσθε ότι θα ανεβεί λιγάκι το κόστος, αλλά αυτά είναι τα βασικά κόστη συν περίπου 150.000 ευρώ που θα πρέπει να πληρωθούν για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στην περιοχή. Ωστόσο πρέπει να σας πω ότι έχουν διατυπωθεί και εξετάζονται και εναλλακτικές λύσεις ανάδειξης και προβολής του χώρου. Θα αξιοποιηθεί βέβαια όλη η προεργασία που έχει γίνει και έχει ήδη πληρωθεί, αλλά θα προβληθούν διαστάσεις του μνημείου και της πνευματικότητάς του που ως τώρα δεν είχαν περιληφθεί στο σχεδιασμό.
Όταν ήλθα στο Υπουργείο οφείλω να σας πω ότι είχα βρει τη συζήτηση λιγάκι βαλτωμένη. Θέλησα και πάλι να φροντίσω να ανοίξω ξανά αυτό το θέμα με τη δική σας πρωτοβουλία. Δεν πρόκειται να πετάξουμε τίποτα απ’ αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα και καμία γνώμη δεν θα την απορρίψουμε αν δεν την σκεφθούμε. Θα πρέπει να προβληθεί αυτή η διαχρονική εικόνα του Αριστοτέλη.
Να πω μόνο ότι σε ό,τι αφορά τη σημερινή εικόνα της περιοχής, που είναι και το δεύτερο ερώτημά σας, με ικανοποίηση μπορώ να σας πω ότι τον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο θα αφαιρεθεί όντως αυτή η ακαλαίσθητη εργοταξιακού τύπου περίφραξη η οποία σήμερα υπάρχει εκεί. Κάναμε την προκαταρκτική μελέτη, βρήκαμε τα χρήματα και στη θέση της θα μπει μια νέα περίφραξη, αντίστοιχη με αυτή του Βυζαντινού Μουσείου δίπλα, στη Βασιλίσσης Σοφίας, που θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να βλέπουν το χώρο απέξω και να απολαμβάνουν τη φυσική του ομορφιά αλλά και το τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον το οποίο παρουσιάζει.Ευχαριστώ πολύ.ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει η κυρία Πιπιλή, η ερωτώσα συνάδελφος.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, με κάλυψε ο Υπουργός. Για οικονομία χρόνου θέλω μόνο να πω ότι πολύ ικανοποιημένη αισθάνομαι γι’ αυτό το θέμα και να σημειώσω κάτι που πολύς κόσμος δεν μπορεί να το αντιληφθεί.Έχει γίνει σπουδαία δουλειά από το Υπουργείο Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια για το Βυζαντινό Μουσείο, που απ’ ό,τι παρακολουθώ πρόκειται να είναι ένα πραγματικά υπόδειγμα μουσείου και ανοιχτού πνευματικού χώρου στον κόσμο. Και είναι ευκαιρία τώρα που επιτέλους πέφτει αυτή η απαίσια περίφραξη, να αποκτήσει η Αθήνα τουλάχιστον οπτικά –γιατί απαγορεύεται προς το παρόν να μπουν μέσα- ένα τεράστιο υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο.Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται και δευτερολογία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Υπουργός Πολιτισμού): Να πω μόνο κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, το εξής. Πρέπει να επισημάνω ότι για να ολοκληρωθεί το έργο –απλώς το λέω για τη δική σας γνώση- της ανάδειξης του χώρου και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου, απαιτείται η παραχώρηση του οικοπέδου από την ΚΕΔ στην οποία ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και η ένταξη του έργου σ’ αυτό το χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε συνεννόηση με την ΚΕΔ προς την κατεύθυνση αυτή.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Ο φράχτης όμως θα πέσει.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Υπουργός Πολιτισμού): Πέφτει 100%.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Η κυρία Πιπιλή, που διετέλεσε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να παρέμβει και στην ΚΕΔ να σας διευκολύνει. Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό και την κυρία Πιπιλή για τη θετική έκβαση αλλά και εμείς εδώ ως Προεδρείο για το σύντομο της διεξαγωγής αυτής της συζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: