25 Ιουν 2019

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΕ ΨΗΦΙΣΕΤΕ 5α

Αν για κάτι μπορώ να υπερηφανευτώ, γιατί όχι μόνο το έφερα στην επιφάνεια, αλλά και γιατί το πρόλαβα ολοκληρωμένο, είναι η παράδοση, όχι μόνο στους Αθηναίους αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, του αρχαιολογικού χώρου του Λυκείου του Αριστοτέλους, στην καρδιά της Αθήνας.
Ίσως να θυμάστε ότι το εθνικό οικόπεδο επί της οδού Ρηγίλλης, που συνορεύει με το Ωδείο Αθηνών, τη Στρατιωτική Λέσχη και το Βυζαντινό Μουσείο, αρχικά είχε παραχωρηθεί από το ΥΠΠΟ το 1996 για την ανέγερση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Με το που άρχισαν οι ανασκαφές, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι εκεί ήταν το Λύκειο του Αριστοτέλη.

Έκτοτε, σ' αυτή την υπέροχη γωνιά, για πολλά χρόνια, οι περαστικοί συναντούσαν μια εκτρωματική εικόνα ενός τεράστιου, "τυφλού" αλουμινένιου φράχτη, βαμμένου πράσινο από μέσα (!), που βασικά χρησιμοποιούνταν για.. ουρητήριο δεσποζόμενων σκύλων αλλά και των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας που προφύλασσαν τους γνωστούς στόχους της περιοχής. Μάλιστα ως δημοσιογράφος στις τηλεοπτικές μου εκπομπές και στον ΑΝΤ1 και στο MEGA, είχα κάνει σχετικά αφιερώματα.

Ως βουλευτής αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με το θέμα. Από τις αρχές του 2009 κατέθεσα δύο επίκαιρες ερωτήσεις στον τότε υπουργό ΥΠΠΟ Αντώνης Σαμαράς / Antonis Samaras με θέμα: "Εργασίες αναστήλωσης και διαμόρφωσης στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη", όπου αφού του περιέγραφα την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούσα ενημέρωση σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες, του ζητούσα να αντικατασταθεί άμεσα η αλουμινένια περίφραξη και να τοποθετηθεί αντάξια του χώρου νέα, όπου να μπορεί και ο περαστικός να βλέπει τί στα κομμάτια γίνεται εκεί.

Η αλήθεια να λέγεται, ο τότε υπουργός Σαμαράς, αφού παραδέχτηκε ότι το θέμα έχει όντως βαλτώσει πολλά χρόνια, μου υποσχέθηκε ότι εντός δύο μηνών, εντός του Απριλίου του 2009 παρακαλώ, θα αντικατασταθεί η ακαλαίσθητη περίφραξη με μια νέα αντίστοιχη του γειτονικού Βυζαντινού μουσείου και ότι η Γ’ εφορεία, εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, θα προχωρήσει τάχιστα. Και, πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, όντως τον Απρίλιο του 2009, η δουλειά έγινε!

Ενθουσιασμένη μάλιστα, είχα στείλει δελτίο τύπου εκφράζοντας την χαρά μου που τα κατάφερα με τίτλο "Της Πιπιλή... το κάγκελο!".

(το έργο συνεχίζεται - to be continued)






Δεν υπάρχουν σχόλια: