14 Ιουλ 2014

Η ντροπή της Βουλής: Το ΕΣΡ

Η ντροπή της Βουλής: Το ΕΣΡ

Σας χρωστάω μια απάντηση. Τελικά εκείνη η δυσνόητη, γελοία για τον Κοινοβουλευτισμό διάταξη που πέρασε «νύχτα» από τη Βουλή και κανείς δεν πήρε χαμπάρι (αναφέρομαι στο δημοσίευμα του Γιώργου Παπαχρήστου στα «ΝΕΑ» που θα το διαβάσετε στο τέλος) αφορούσε στην ΓΙΑ ΕΒΔΟΜΗ ΦΟΡΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ του «αίσχους των αισχών» της Ανεξάρτητης Αρχής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η θητεία του Προέδρου και 2 μελών έχει λήξει μόλις !από το 2006. Ανανεώνεται κάθε φορά «νύχτα» γιατί «πέφτει κράξιμο» .7 φορές έως σήμερα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο λαλίστατος, τότε Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης όρισε στο Σύνταγμα του 2002 ότι για τις 5 Συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές (ΕΣΡ, ΑΣΕΠ, Συνήγορος του Πολίτη, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Αρχή Διασφάλισης του Απόρρητου των Επικοινωνιών) απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των … 4/5 των κομμάτων. Πιάσ’ το αυγό και κούρευ’το δηλαδή. Αποκλειστικά υπεύθυνος τώρα πια για αυτό το αίσχος της συνεχούς ανανέωσης του παράνομου ΕΣΡ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που στην τελευταία συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής δια του εκπροσώπου του κ. Βούτση (υπάρχουν πρακτικά μην με αμφισβητήσει κανείς) δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει σε διαδικασία για να μπορέσει να διερευνηθεί αν μπορούμε να εκλέξουμε καινούργιο πρόεδρο και καινούργια μέλη.

Να σας πω και το άλλο να πέσετε κάτω;
Ο Πρόεδρος του ΕΣΡ (μισθάρα, οδηγούς, αυτοκίνητα κ.α.), ο κ. Λασκαρίδης, έχει προ πολλού περάσει τα 80. Το χειρότερο όλων είναι ότι: το ΕΣΡ ρίχνει πολύ μεγάλα χρηματικά πρόστιμα στα ΜΜΕ όταν παρανομούν. Ε λοιπόν, αυτά τα χρηματικά πρόστιμα υπέρ του Δημοσίου δεν πληρώνονται ποτέ! Γιατί οι παραβάτες καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη -στο Συμβούλιο της Επικρατείας -το οποίο ΣΤΕ, θεωρεί τελεσιδίκως ότι η σύνθεση του ΕΣΡ είναι παράνομη – δεν δέχεται της παρατάσεις που δίνει η Βουλή – ως εκ τούτου το ΕΣΡ κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο πολλά για να βολεύονται οι «ημέτεροι»  και δεν εισπράττει ...μία.
Για να καταλάβετε την κατάντια μας διαβάστε την ομιλία του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη 26 Ιουνίου από το Βήμα της Βουλής, ο οποίος έφερε την τροπολογία έμπλεος  ντροπής και απελπισίας για αυτό που αναγκάζεται να κάνει:
 «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είμαι ευτυχής που εισάγω τη συγκεκριμένη τροπολογία στη Βουλή σήμερα.
Και εξηγώ αμέσως τον λόγο. Τι κάνει η τροπολογία αυτή; Το ανέφερε και ο κ. Καραθανασόπουλος και ο κ. Ψύρρας που μίλησαν πριν από εμένα. Παρατείνει για ένα εξάμηνο τη θητεία των προέδρων και των μελών των πέντε συνταγματικά ανεξάρτητων αρχών, οι οποίες έχουν λήξει εδώ και πολύ καιρό.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναγκάζεται να καταφύγει σε μία τέτοια ρύθμιση. Για την ακρίβεια είναι η έβδομη φορά, κύριε Πρόεδρε, που αναγκαζόμαστε να παρατείνουμε θητείες οι οποίες έχουν λήξει. Και γιατί το κάνουμε αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Το κάνουμε διότι, δυστυχώς, διαπιστώνεται αδυναμία της Διάσκεψης των Προέδρων να συγκεντρώσει τα 4/5 της πλειοψηφίας για να μπορέσουν να επιλεγούν καινούργιοι πρόεδροι και καινούργια μέλη στις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές.
Και το Σύνταγμα είναι σαφές. Στο άρθρο 101Α΄ ορίζει ότι η επιλογή των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών γίνεται με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων και με επιδίωξη ομοφωνίας ή πάντως με την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 των μελών της.
Το ίδιο το Σύνταγμα ζητά, δηλαδή, αυξημένες συναινέσεις. Και οι συναινέσεις αυτές φαίνεται να μην υπάρχουν. Ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω μία έκκληση σε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων και πρώτα απ’ όλα σε εσάς, κύριε Λαφανάνη, που εκπροσωπείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, να διερευνήσετε…».
Σήμερα καταθέτω Ερώτηση και Κατάθεση Εγγράφων όπου ζητάω να μάθω πόσα χρήματα έχασε το Ελληνικό Δημόσιο λόγω του Απόστολου Κακλαμάνη και φυσικά του ΣΥΡΙΖΑ που αρνείται να συμφωνήσει στα νέα πρόσωπα που προτείνει η Κυβέρνηση για να αντικαταστήσουν τους παράνομους Μαθουσάλες.

Δείτε τι αναφέρει το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και ο Κανονισμός της Βουλής για τις Ανεξάρτητες Αρχές:

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ






Άρθρο 101Α: (Ανεξάρτητες αρχές)
1. Όπου από το Σύνταγμα προβλέπεται η συγκρότηση και η λειτουργία ανεξάρτητης αρχής, τα μέλη της διορίζονται με ορισμένη θητεία και διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, όπως νόμος ορίζει.
2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την επιλογή και την υπηρεσιακή κατάσταση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού της υπηρεσίας που οργανώνεται για την υποστήριξη της λειτουργίας κάθε ανεξάρτητης αρχής. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες αρχές πρέπει να έχουν τα ανάλογα προσόντα, όπως νόμος ορίζει. Η επιλογή τους γίνεται με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και με επιδίωξη ομοφωνίας ή πάντως με την αυξημένη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων των μελών της. Τα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής ορίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής.
3. Με τον Κανονισμό της Βουλής ρυθμίζονται όσα αφορούν τη σχέση των ανεξάρτητων αρχών με τη Βουλή και ο τρόπος άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου.



ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΒΟΥΛΗΣ
Άρθρο 14:Aρμoδιότητες
H Διάσκεψη των Πρoέδρων:
δ) επιλέγει με εισήγηση του Προέδρου της Βουλής ομοφώνως, άλλως με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της, τα μέλη των κατά το άρθρο 101 Α του Συντάγματος Ανεξάρτητων Αρχών και μπορεί σε όσες περιπτώσεις το προβλέπει ο νόμος να ανακαλεί την επιλογή και να αποφασίζει την αντικατάσταση μέλους ή του συνόλου των μελών ανεξάρτητης αρχής, με την ίδια πλειοψηφία ή να αποφασίζει την έκπτωσή τους συνεπεία τελεσίδικης καταδίκης για τις αναφερόμενες στο άρθρο 3 παρ.4 του ν.3051/2002 πράξεις ή την αποδοχή της παραίτησής τους·


Διαβάστε το δημοσίευμα του Γ.Παπαχρήστου στα «Νέα» την Πέμπτη 10 Ιουλίου:


Δεν υπάρχουν σχόλια: