17 Ιουλ 2014

«Η θέση μου για το νομοσχέδιο περί αιγιαλών»


Αθήνα, 17 Ιουλίου 2014

«Η θέση μου για το νομοσχέδιο περί αιγιαλών»

Ακόμα και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης παραδέχτηκε στο Mega: «Δεν αμφισβητώ ότι η κ. Πιπιλή ήταν από τους πρώτους Βουλευτές της συμπολίτευσης που έβαλε με πολύ σκληρό τρόπο εναντίον του νομοσχεδίου (που αποσύρθηκε αμέσως)»

Βγήκα στο Mega το πρωί στην εκπομπή των Καμπουράκη – Οικονομέα και εξήγησα τις θέσεις μου για «περί αιγιαλού». Ο Τσίπρας κήρυξε fake επανάσταση. Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα της συνέντευξής μου.

Ο Τσίπρας κήρυξε fake επανάσταση
«Για ένα νομοσχέδιο που δεν έχει έρθει καν σε διαβούλευση ο κ. Τσίπρας ξεσηκώνει τον κόσμο. Άλλο είναι η εκχώρηση χρήσης και άλλο η πώληση. Αυτό είναι στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ και για έναν νόμο που δεν υπάρχει κάνουν επανάσταση. Σαν τον Δον Κιχώτη από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ κυνηγάει ανεμόμυλους με αόρατος εχθρούς».

Πως βοήθησα να αποσυρθεί το αρχικό νομοσχέδιο
«Επειδή το θαλάσσιο και υδάτινο γενικώς περιβάλλον είναι η εξειδίκευση μου – έχω γράψει βιβλία και έχω βραβευτεί από την Ε.Ε. για την αυτήν τη δράση – είχα δει το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς πριν το πάρει κανείς χαμπάρι. Σημείωσα τις 5 βασικές διατάξεις και ήρθα στην εκπομπή σας και χαρακτήρισα αυτό το νομοσχέδιο «τέρας» και ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσω. Αμέσως μετά την εκπομπή, πήγα στη Βουλή όπου με κάλεσε από τα Υπουργικά έδρανα ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας και του είπα τις βασικές μου αντιρρήσεις. Μου είπε: «Φωτεινή έχεις δίκιο αλλά είναι ακόμα σε διαβούλευση». Απεσύρθη και εν συνεχεία συναντήθηκα με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας του Υπ. Οικονομικών κ. Αβραάμ Γούναρη και κατέθεσα τις προτάσεις μου. Από εδώ και πέρα κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Ξέρω μόνον ότι έχουν γίνει τρομακτικές αλλαγές επί τω βελτίω».

Πως πρέπει να είναι το νέο νομοσχέδιο
«Η τοποθέτησή μου από την αρχή ήταν η εξής: Ο φυσικός πλούτος της χώρας είναι το Περιβάλλον και η βαριά βιομηχανία είναι ο Τουρισμός. Επιπλέον, ο τουρίστας ανακαλύπτει την Ελλάδα – ευτυχώς – όχι μόνο για τις παραλίες αλλά και για όλο το σύνθετο που προσφέρει η Ελλάδα ως μοναδική χώρα στον κόσμο, δηλαδή, Πολιτισμός - Περιβάλλον - Τουρισμός. Θεωρώ απαραίτητο να μην φέρει κανένα νομοσχέδιο το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου που είναι ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης του αιγιαλού και της παραλίας, αν δεν έχει συνεργαστεί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη και σε ορισμένα επιμέρους θέματα με τα Υπουργεία  Πολιτισμού και Τουρισμού και απ’ ό,τι ξέρω ήδη γίνεται αυτό».

ΟΧΙ στο «Μπάστε σκύλοι αλέστε …»
«Δίνοντας έναν τίτλο στις προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου που απεσύρθη: «μπάστε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μην δίνετε». Δηλαδή, θες ρε Δημαρχάρα καντίνα να «κονομάει» ο Δήμος; Βάλε καντίνες σε όλη την έκταση από το Κατάκολο ως την Κυπαρισσία, βάλε Βασίλη Καρρά μέχρι τις 3 το πρωί να μερακλώνουν οι τουρίστες και να πίνουν μπύρες. Μετά πέτα και τα μπουκάλια στη θάλασσα να έρχεται να γεννάει από κάτω η Καρέτα-Καρέτα».

Φυσικά δεν θα κάνουν κουμάντο Ξενοδόχοι
«Οι εκβραχισμοί που έλεγε το αρχικό νομοσχέδιο μπορούν να γίνουν σε Έργα Εθνικής Σημασίας, όπως έχουν γίνει ήδη σε λιμάνια, μαρίνες κτλ. Δεν είναι το ίδιο τα ξενοδοχεία που δεν είναι Έργα Εθνικής Σημασίας. Εκεί είναι η διαφοροποίηση. Δεν μπορεί ο κάθε ξενοδόχος να μου κάνει πισίνα μέσα στη θάλασσα, όπως στο Λαγονήσι που έγινε το σκάνδαλο. Να καταλάβουν οι ξενοδόχοι ότι οφείλουμε σε αυτούς πολλά για την οικονομία αλλά δεν θα κάνουν κουμάντο. Το πρώτο νομοσχέδιο τους άφηνε ανεξέλεγκτους και δεν το αφήσαμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας λένε ψέματα!
«Ο αιγιαλός είναι το μόνο πράγμα που ανήκει σε όλους - κοινοκτηματικά. Για να μην τρομοκρατούμε τον κόσμο, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ψευδώς και με δόλο, δεν πωλούνται οι παραλίες και ο αιγιαλός. Οι παραλίες διατίθενται προς εκχώρηση χρήσης και εμείς απαιτούμε πολύ αυστηρές διαδικασίες για να μην πηγαίνει ο κάθε τοπικός παραγοντίσκος – π.χ. Δήμαρχος και άλλοι - να δίνει σε έναν ιδιώτη μια παραλία – παράδεισο και την κάνει ανεξέλεγκτο μπουζουξίδικο. Τα Υπουργεία Οικονομικών, ΠΕΚΑ, Πολιτισμού και Τουρισμού θα επιλέξουν τις ανάγκες της χώρας και θα φτιάξουν ένα αυστηρό νομοσχέδιο. Μπορούμε να έχουμε 10 Costa Navarino; Μπορούμε να έχουμε παραλίες όπου όποιος θέλει θα πληρώνει και θα έχει ξαπλώστρα αλλά όποιος δεν θέλει θα έχει χώρο να περνάει; Αυτά είναι τα σημαντικά. Το νέο νομοσχέδιο, λοιπόν, πρέπει να αποκλείει να ξαναγίνει «Τολό» στην Ελλάδα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: