29 Ιαν 2009

Όταν η σύγχρονη τεχνολογία βλάπτει σοβαρά το Περιβάλλον!


Επιτόπιο «έλεγχο» στο εντευκτήριο της Βουλής έκανα μαζί με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Μπούγα, λίγο πριν συζητηθεί στην Ολομέλεια, η Επίκαιρη Ερώτηση μου αναφορικά με την «ανακάλυψή μου», ότι πολλές από της νέας τεχνολογίας, επίπεδες τηλεοράσεις, δεν κλείνουν ποτέ !

Ως καταναλώτρια, και με την εμπειρία μου στα θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος, διαπίστωσα ότι με τη νέα τεχνολογία που κατακλύζει και την ελληνική αγορά, καταστρατηγείται από τα νοικοκυριά, χωρίς να το γνωρίζει ο αγοραστής, η βασικότερη οδηγία για τον περιορισμό της σπατάλης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η οδηγία αυτή είναι : να μην αφήνουμε καμία ηλεκτρική συσκευή στο σπίτι ή στο γραφείο πόσο μάλλον στα δημόσια κτίρια σε κατάσταση αναμονής, αυτό που λέμε σε σύγχρονα ελληνικά stand by.

Υποχρεωτικά χιλιάδες τηλεοράσεις στην Ελλάδα, δεν μπορούν να διακόψουν την παροχή άρα και την κατανάλωση ρεύματος, γιατί παραμένουν στην κατάσταση αναμονής. Ένας ακόμη κίνδυνος για την δημόσια υγεία, είναι ότι όλη τη νύχτα οι τηλεοράσεις που είναι στις κρεβατοκάμαρες, εκπέμπουν κάποια ακτινοβολία, εκτός και αν κάθε φορά αναγκάζεσαι να την βγάζεις από την πρίζα, όπως κάνω και εγώ.

Παρουσίασα μάλιστα στη Βουλή και στοιχεία από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΑΣΑ), σε μελέτη του οποίου υπολογίστηκε, ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την κατάσταση αναμονής των ηλεκτρικών συσκευών ανέρχεται σε 13%, της οικιακής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες του ΟΟΑΣΑ. Επίσης, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αναφέρει ότι το 1,5% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής.

Η επίσκεψη στο εντευκτήριο έγινε για να διαπιστώσει ο ίδιος ο Υφυπουργός, ότι και οι δύο τηλεοράσεις εκεί, δεν κλείνουν ποτέ, είναι πάντα σε κατάσταση αναμονής.

Και διαβάστε την Ερώτηση:


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Θέμα: «Απώλειες ενέργειας και επιβάρυνση του Περιβάλλοντος από τις ηλεκτρικές συσκευές νέας τεχνολογίας».

Κύριε Υπουργέ,

Η πιο βασική οδηγία για τον περιορισμό της σπατάλης από τα νοικοκυριά της ηλεκτρικής ενέργειας άρα και της μείωσης των εκπομπών των καταστροφικών για το περιβάλλον ρύπων είναι: να μην αφήνουμε καμία ηλεκτρική συσκευή στο σπίτι ή στο γραφείο πόσο μάλλον στα δημόσια κτίρια σε κατάσταση αναμονής αυτό που λέμε σε σύγχρονα ελληνικά stand by. Τα ίδια συνιστώ κι εγώ χρόνια από τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές μου εκπομπές και τα εφαρμόζω, όπως στις μέρες μας πράττουν και πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Μία άλλη βασική αρχή για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι η επιλογή σύγχρονης τεχνολογίας ηλεκτρικών συσκευών που μάλιστα διαφημίζουν τις ευεργετικές για την προστασία του περιβάλλοντος ιδιότητες. Προσφάτως αγόρασα δύο τηλεοράσεις LCD όπου έκπληκτη ανακάλυψα, μετά από πολύ ψάξιμο, ότι δεν κλείνουν ποτέ. Πρέπει να τις βγάζω συνέχεια από την πρίζα. Αρκεί να δείτε τις δύο τηλεοράσεις που έχουν τοποθετηθεί στο εντευκτήριο της Βουλής για να καταλάβετε τι εννοώ. Έκανα η ίδια έρευνα σε καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών και σε αντιπροσωπείες εισαγωγής όπου εκεί ανακάλυψα με έκπληξη ότι «έβγαλα λαβράκι».

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι αποκλειστικά χώρα εισαγωγής δεκάδων χιλιάδων τηλεοράσεων,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Τί μέτρα πρόκειται να λάβει το υπουργείο για τη συμμόρφωση των εταιρειών;
2) Σκοπεύει ο Υπουργός να ενημερώσει τη σύνοδο των ομολόγων του στην Ε.Ε. ώστε να βγει νέα οδηγία που να επιβάλει την συμμόρφωση των εταιριών;

Αθήνα 19/1/09
Και η απάντηση, από τα πρακτικά της Βουλής
Στην ερώτηση της κας Πιπιλή θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Μπούγας.Έχετε το λόγο, κύριε Υφυπουργέ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.Κυρία συνάδελφε, είναι βεβαίως σε όλους γνωστή η ευαισθησία σας σχετικά με ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Την ευαισθησία μάλιστα αυτή καταδεικνύει και η σημερινή σας ερώτηση. Πρέπει να πω ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί μέριμνα καθημερινή και υπόθεση όλων μας, διότι όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε προς αυτήν την κατεύθυνση με απλές καθημερινές ενέργειες.

Τώρα για το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας το οποίο τίθεται και στην ερώτησή σας, πρέπει να σας πω ότι σε όλους τους τομείς αποτελεί ουσιαστική παράμετρο της ενεργειακής, αλλά και περιβαλλοντικής πολιτικής του Υπουργείου, καθώς υπηρετεί ένα διττό στόχο: αφενός την ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών μας πόρων και αφετέρου την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει, όπως γνωρίζετε, για την εξοικονόμηση ενέργειας τον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης 20% έως το 2020 και έχει λάβει προς αυτήν την κατεύθυνση μια σειρά μέτρων. Ειδικά για τα κτίρια του δημόσιου τομέα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία υπεγράφη και ισχύει από τον Ιούνιο του 2008, έχουν υιοθετηθεί μια σειρά μέτρων, όπως είναι η μείωση της άεργου ισχύος των ηλεκτρικών καταναλώσεων, η προληπτική, τακτική και λεπτομερής συντήρηση των κλιματιστικών εγκαταστάσεων, η τήρηση προτύπων ISN για τον καθορισμό των επιθυμητών και επιτρεπόμενων επιπέδων στη θερμοκρασία και το φωτισμό και η αντικατάσταση των λαμπτήρων με ενεργειακά αποδοτικότερους.

Επιπλέον, από την έναρξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης οι προμήθειες αγαθών προκειμένου για το δημόσιο τομέα που δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα που σας ανέφερα και εξειδικεύονται στην ΚΥΑ, δεν θεωρούνται δημόσια δαπάνη και δεν εγκρίνονται με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου.Περαιτέρω, με τον πρόσφατο νόμο 3661/2008 ενσωματώσαμε στο εθνικό μας δίκαιο την Κοινοτική Οδηγία 91/2002 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και εντός των επόμενων ημερών έχουμε δώσει εντολή για να υπογραφεί ο κανονισμός ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και το Μητρώο Επιθεωρητών Ενέργειας.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης –μπαίνω τώρα ειδικότερα στην ερώτησή σας- συμπεριλαμβάνει στις ενημερωτικές του προσπάθειες θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και ορθολογικής χρήσης των ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες βρίσκονται εκτός θέσεως αναμονής, το γνωστό stand by. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2008 σημειώθηκε πτώση της αιχμής του φορτίου μετά από πολλά χρόνια συνεχούς ανόδου.

Όσον αφορά στις τηλεοράσεις τις οποίες αναφέρετε στην ερώτησή σας, θα ήθελα να πω ότι στην αγορά, όπως και προσωπικά διαπίστωσα, γιατί έκανα μία πολύ μικρή έρευνα χθες, υπάρχει μία ποικιλία τεχνικών τύπων και δυνατοτήτων θέσεως της συσκευής εκτός λειτουργίας, δηλαδή σε κατάσταση αναμονής. Εάν, όμως, αυτές οι συσκευές δεν διαθέτουν τη δυνατότητα θέσεώς τους εκτός καταστάσεως αναμονής, υπάρχουν και συσκευές οι οποίες τίθενται σε κατάσταση αδρανούς αναμονής, οι οποίες ναι μεν δεν σβήνουν εντελώς, αλλά σε αυτήν την κατάσταση καταναλώνουν σημαντικά μικρότερη ποσότητα ενέργειας -είναι περίπου 0,02- χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, διότι εάν πολλαπλασιάσουμε με τα εκατομμύρια των συσκευών, αντιλαμβάνεστε ότι η κατανάλωση είναι μεγάλη.(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.Για τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια, πρέπει να σας πω ότι έχει θεσπιστεί η Οδηγία 32/2005, την οποία και εσείς αναφέρατε. Επίκειται δε άμεσα η ενσωμάτωσή της στο εθνικό μας δίκαιο με την έκδοση προεδρικού διατάγματος. Με αυτήν, καθορίζονται νέες απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού των προϊόντων, προκειμένου να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τελειώνω με την εξής φράση. Έως τώρα το κύριο βάρος σε ό,τι αφορά τις συσκευές, τις οποίες αναφέρετε στην ερώτησή σας, διδόταν στην ασφάλεια. Τώρα δίδουμε και μία άλλη διάσταση και με την εθνική και με την κοινοτική νομοθεσία, αυτήν της προστασίας του περιβάλλοντος, δηλαδή την περιβαλλοντική διάσταση, η οποία είναι εξίσου σημαντική.Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.Το λόγο έχει η κ. Πιπιλή.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Κυρία Πρόεδρε, πιστεύω ότι δεν έχει ξανασυμβεί αυτό που συνέβη πριν από την έναρξη της συζήτησης, να πηγαίνει δηλαδή η ερωτώσα Βουλευτής με τον αρμόδιο Υφυπουργό στο εντευκτήριο της Βουλής και να ψάχνουμε τις τηλεοράσεις. Έχουμε κάνει, βέβαια, έρευνα, ιδίως εγώ, για να καταθέσω αυτήν την επίκαιρη ερώτηση.

Κυρία Πρόεδρε, μου κάνει εντύπωση -γι’ αυτό και αναφέρθηκα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και όχι προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος- γιατί, όταν υπάρχει παγκόσμια τάση και νομοθεσία να μην αφήνουμε εμείς οι καταναλωτές ποτέ τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τα κομπιούτερς ή οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή στην κατάσταση αναμονής, αιφνιδίως η καινούργια τεχνολογία, η οποία, εννοείται, υπόσχεται λιγότερη κατανάλωση, λιγότερους άρα ρύπους, λιγότερη άρα καταστροφή του περιβάλλοντος, δεν κάνει το οφειλόμενο. Τουλάχιστον, μπορούν να ενημερώσουν τον καταναλωτή ότι ξέρετε, αυτή η γκάμα των δεκάδων μοντέλων των σύγχρονων θηριωδών τηλεοράσεων δεν κλείνει ποτέ, που σημαίνει, κυρία Πρόεδρε, και κάτι που έχει να κάνει και με τη δημόσια υγεία.

Εγώ το ανακάλυψα με την καινούργια τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρά μου, η οποία, επειδή είναι μεγάλη, είναι τοποθετημένη ψηλά. Νομίζω ότι το κάνουμε πάρα πολλοί πλέον. Φαντασθείτε ότι όλη τη νύχτα δέχομαι υποχρεωτικά και την ακτινοβολία. Πολλαπλασιάστε το επί εκατομμύρια συσκευές, για να δείτε ότι μία τυχαία παρατηρητικότητα έχει να κάνει και με τη δημόσια υγεία, αλλά και με την προστασία του περιβάλλοντος.

Επειδή πολλές φορές οι Βρυξέλλες μας μαλώνουν εμάς τους Έλληνες, είναι ευκαιρία, κύριε Υπουργέ, τώρα που θα πάτε με τους ομολόγους σας στις Βρυξέλλες –γιατί η Ελλάδα δεν κατασκευάζει ηλεκτρονικά είδη- να τους θέσετε το θέμα, ώστε η Ελλάδα να είναι το πρότυπο χώρας που ανάγκασε την παγκόσμια βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών να είναι πιο συνεπής προς τις υποχρεώσεις της προς το περιβάλλον.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε.Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μπούγας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κυρία Πρόεδρε, με τις παρατηρήσεις που έκανε η συνάδελφος μου δίδει την ευκαιρία να πω ορισμένα πράγματα, πλέον αυτών που είπα, σε ό,τι αφορά και την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται. Κυρία συνάδελφε, πρέπει να πω ότι στο πλαίσιο της Οδηγίας «Εco-design» πρόκειται να εκδοθούν μέτρα εφαρμογής της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την κάλυψη όλων των προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια σε αυτήν τη θέση λειτουργίας. Η τήρηση δε των οριζόμενων στο κάθε μέτρο εφαρμογής προδιαγραφών θα αποδεικνύεται με σχετική σήμανση, η οποία θα είναι υποχρεωτική και θα τίθεται σε όλες τις συσκευές προς ενημέρωση των καταναλωτών.Οι τηλεοράσεις στις οποίες κάνατε ειδική αναφορά συγκαταλέγονται στα προϊόντα υψηλής προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα οποία αναμένεται η θέσπιση άμεσων μέτρων εφαρμογής εντός του 2009. Ειδικά για την κατάσταση αναμονής προβλέπεται από την Οδηγία η έκδοση ιδιαίτερου μέτρου, σχετικά με τη μείωση των ενεργειακών απωλειών όλων των προϊόντων που τίθενται σε τέτοια κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο όπως επίσης με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 32/2005 στην ελληνική έννομη τάξη και την υιοθέτηση των εφαρμοστικών μέτρων που θα ακολουθήσουν προς εφαρμογή αυτής της Οδηγίας, θα διασφαλιστεί η συμμόρφωση όλων των παραγωγών άρα και των τηλεοράσεων στις νέες προδιαγραφές και απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού των προϊόντων.

Παράλληλα το Υπουργείο Ανάπτυξης συμμετείχε ενεργά στο σχεδιασμό του σχετικού Κοινοτικού Δικαίου και στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιήσουμε τις παρατηρήσεις τις οποίες κάνατε. Ήδη συμμετέχουμε στο σχεδιασμό μιας νέας Οδηγίας η οποία αφορά τα προϊόντα τα οποία καταναλώνουν ενέργεια με σκοπό τη θέσπιση αυστηρότερων προδιαγραφών και προτύπων. Στις προθέσεις μας και στις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι να προωθήσουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμμετέχοντας σε όλα τα σχετικά φόρα, τη θέσπιση ακόμα πιο αυστηρών προδιαγραφών με στόχο τη μεγαλύτερη ασφάλεια των προϊόντων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη δεσμεύσει τους αναγκαίους πόρους και σχεδιάζουμε την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος για την απόσυρση όλων των ενεργοβόρων συσκευών και την αντικατάστασή τους από νέες συσκευές καλύτερης και μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: