29 Ιαν 2009

Ερώτηση για τη ΝΕΔΑ!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς : τον Υπουργό Χωροταξίας Περιβάλλοντος & Δημοσίων Έργων, κ. Γιώργο Σουφλιά

Θέμα: «Εργασίες αποκατάστασης της κοίτης, στην Νέδα».

Κύριε Υπουργέ,

Αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου στην Ηλεία, πήρατε μια πρωτοβουλία, σωτήρια για τις πληγείσες περιοχές της Ηλείας. Δώσατε εντολή «εδώ και τώρα», να καθαριστούν τα δέλτα των ποταμών, Νέδα, Αλφειός και Πηνειός, γιατί ορθώς προβλέψατε ότι υπήρχε ο τεράστιος κίνδυνος από τις πλημμύρες.

Η ίδια προσωπικά, λόγω καταγωγής μου από πατέρα, από αυτή την περιοχή, και λόγω εξειδίκευσης στα θέματα περιβάλλοντος, διαπίστωσα ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια, που λόγω ηλικίας θυμάμαι, ως ενήλιξ, καθαρίστηκαν οι εκβολές.

Στη Δυτική Ελλάδα ευτυχώς, ακόμα βρέχει πολύ. Ειδικότερα για τον ποταμό, η Νέδα : Μετά από την έρευνά μου διαπιστώνω ότι αυτό το «χύμα» ποτάμι που έχει πνίξει εκατοντάδες στρέμματα, εκατέρωθεν της κοίτης, δηλαδή στους όμορους Νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας, μετατράπηκε σε αδιευθέτητο χείμαρρο, ενώ είχε κανονική κοίτη ποταμού από τρομακτικές πλημμύρες την δεκαετία του 1860!

Ορθώς, πιθανολογώ χωρίς να ξέρετε την ιστορία του ποταμού, αποφασίστηκε από το Υπουργείο, για την αποφυγή μελλοντικών καταστροφών, η επαναχάραξη της κοίτης. Άρχισαν κάποια έργα, δημιουργήθηκαν πιλοτικά, πέντε «λίμνες» στο μήκος του ποταμού και ανοίχθηκαν δίοδοι για το νερό. Όμως τοπικά και άλλα συμφέροντα, όπως και εγώ η ίδια είχα καταγγείλει, άρχισαν την παράνομη αμμοχαλικοληψία. Το κατήγγειλα στον Περιφερειάρχη και ως όφειλε σταμάτησε κάθε ανάλογη δραστηριότητα.

Πληροφορήθηκα ότι κατατέθηκε, από σοβαρή εταιρία, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να εγκριθεί η απαραίτητη άδεια που θα επαναφέρει την τάξη στο ποτάμι και την γύρω περιοχή η οποία είναι εξαιρετικής, οικολογικής σημασίας.

Επισκέφθηκα πριν από τρεις ημέρες την περιοχή, όπου έκπληκτη, διαπίστωσα η ίδια ότι, όλη η κοίτη της Νέδας, από τις πάρα πολλές και συνεχείς επί τριήμερο καταιγιστικές βροχές, έχει ήδη μπει, επικινδύνως, στα παρακείμενα χωράφια. Στην κατάληξη του ποταμού, περίπου στην ίδια επιφάνεια της κοίτης, είναι πολλά θερμοκήπια και τα χωριά, ¨Πρασιδάκι¨ στο νομό Ηλείας και ¨Ελαία¨ στο νομό Μεσσηνίας.

Eρωτάται ο κ. Υπουργός :
Για την αποφυγή μελλοντικών καταστροφών και τον περιορισμό των υπαρχουσών, έχει δοθεί προτεραιότητα στην ενδελεχή μελέτη των Περιβαλλοντικών Μελετών που έχουν κατατεθεί, ώστε να προχωρήσει άμεσα το έργο ;


Ειρήσθω εν παρόδω σας ενημερώνω ότι η πρόχειρη δημιουργία των πέντε λιμνών με ικανό βάθος, πέρυσι την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, επειδή για πρώτη φορά, από όσο θυμάμαι εγώ, κράτησε νερό, μεταμορφώθηκε σε υδροβιότοπο όπου έκπληκτοι οι κάτοικοι της περιοχής, ξαναείδαν, ψάρια ποταμίσια αλλά και αποδημητικά σπάνια πουλιά να επανέρχονται στο χώρο ο οποίος λόγω της τεράστιας εξάπλωσης της κοίτης και της εξαφάνισης του νερού – επειδή ακριβώς δεν έχει φυσική ροή – κάτω από τα βότσαλα είχε μεταμορφωθεί σε ερημοποιημένη περιοχή.


Αθήνα 28/1/09

Δεν υπάρχουν σχόλια: