24 Απρ 2014

«Επικίνδυνα παιχνίδια ΣΥΡΙΖΑ στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης»

 
 
 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ
  Βουλευτής Αθηνών Α΄- ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Αθήνα, 24 Απριλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
 
«Επικίνδυνα παιχνίδια ΣΥΡΙΖΑ στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης»


Η Βουλευτής Α’ Αθηνών Φωτεινή Πιπιλή βγήκε στο ρ/σ ΒήμαFm 99.5 στους Αργύρη Παπαστάθη και Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. Με αφορμή την συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ευαίσθητο εθνικά θέμα της Θράκης, η Βουλευτής αναφέρθηκε και στις επιτυχημένες προσπάθειες Ελλήνων Ιμβρίων για την επαναλειτουργία του ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο.

Σημειώνεται ότι η Φωτεινή Πιπιλή, γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή και τονίζεται ότι είχε συμπεριλάβει αφιέρωμα στην Ορεινή Ξάνθη στο βιβλίο της «Τα καλύτερά μου Σαββατοκύριακα και…βάλε» -εκδόσεις Λιβάνη- που κυκλοφόρησε το 2004.

Διαβάστε τα αποσπάσματα της συνέντευξής της.
Φοβόμαστε να …πούμε πώς ειμαστε Πομάκοι

«Διάβασα προσεχτικά την ανακοίνωση της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης σήμερα το πρωί. Κατηγορεί την κ. Σουλεϊμάν ότι είχε επαφές εθνικιστικού χαρακτήρα με μεγαλοεργολάβους, τύπου Εμφιετζόγλου. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Εμφιετζόγλου είχε δαπανήσει χρήμα σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες και πολίτες για να γράψει το λεξικό της Πομακικής γλώσσας ή άλλων τοπικών διαλέκτων. Ακριβώς αυτό το δικαίωμα του να ομιλεί τη γλώσσα της χρησιμοποίησε η κ. Σουλεϊμάν και αποπέμφθηκε με το χυδαιότερο τρόπο από την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι απλά τα πράγματα διότι, όταν έζησα εγώ μια εβδομάδα εκεί ως δημοσιογράφος, είχα ζητήσει πρώτα ραντεβού με υπεύθυνη διπλωματική διευθύντρια στο Υπουργείο Εξωτερικών ακριβώς για να με καθοδηγήσει να είμαι προσεκτική και να ξέρω τι θα αντιμετωπίσω. Αντιμετώπισα μια πολύ σκληρή στάση από τον –τότε- πάρα πολύ νεαρό Δήμαρχο Σμίνθης. Όταν, δε, τόλμησα να πω ότι θέλω να φωτογραφίσω νερόμυλους στα Πομακοχώρια, μόνο ξύλο που δεν έφαγα – και τα γράφω αυτά στο βιβλίο μου – διότι μου είπε «εμάς η καρδιά μας και το μυαλό μας είναι εκεί» δείχνοντας προς την Άγκυρα. Μέσα στο γραφείο του είχε την Τουρκική σημαία και έβλεπε το CCNTurk και, επειδή σεβάστηκα την ιδιαιτερότητα της περιοχής, κυριολεκτικά σιώπησα. Όταν πήγα, δε, στα πανέμορφα χωριά της ορεινής Ξάνθης – τα Πομακοχώρια όπως τα έλεγαν παλαιότερα, όπως η Γλαύκη, ο Κένταυρος, η Πάχνη, το Ωραίον, τα Μελίβοια, οι Σάτρες, η Κοτύλη – με πλησίασαν πάρα πολλοί μουσουλμάνοι ντόπιοι και πολύ σιγανά μου έλεγαν «εμείς, κ. Πιπιλή, είμαστε Πομάκοι αλλά φοβόμαστε να το λέμε γιατί θα βρούμε τον μπελά μας». Άρα, ήταν απαράδεκτα και εθνικά επιζήμια όλα αυτά που συνέβησαν χθες και πιστεύω να βάλουν μυαλό στον κεντρικό ΣΥΡΙΖΑ και να καταλάβουν ότι δεν μπορεί το 4% των ακραίων να εκπροσωπεί κατά τα άλλα το 27% των Ελλήνων ψηφοφόρων που τους στήριξε με την ψήφο τους. Δεν ήταν συλλογική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, τοπική ήταν η αποπομπή της κ. Σουλεϊμάν».


Για το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο:

«Ήταν εθνικά επιζήμια η όλη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μια άθλια πολιτική αντίφαση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Πάγια αρχή της Αριστεράς είναι το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό του πολίτη, του ανθρώπου. Απεδείχθη ότι αυτή η πάγια αρχή του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό ισχύει αρκεί να μην αυτοπροσδιορίζεται κάποιος ως Έλληνας Ρομά, για παράδειγμα η κ. Σουλεϊμάν, και να αρνείται να δεχθεί ότι είναι από την Τουρκία. Στη Θράκη είναι διαχρονικά γνωστό ότι ενυπάρχουν στοιχεία χριστιανικά, μουσουλμανικά, εθνικά στοιχεία όπως είναι οι Ρομά, όπως είναι η απαγορευμένη λέξη για το Τουρκικό Προξενείο και για τους φίλους του «Πομάκοι».

Ας ξαναδούν και τη Συνθήκη της Λωζάνης γιατί σε λίγο θα μας «μαλώσουν» [οι του ΣΥΡΙΖΑ] που Ίμβριοι που μεγάλωσαν στην Ίμβρο και ήρθαν και μεγαλούργησαν επαγγελματικά στην Ελλάδα, μαζί με την Έλσα Παπαδημητρίου και τη βοήθεια της Ντόρας Μπακογιάννη, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατάφεραν τώρα και άνοιξαν το ελληνικό σχολείο σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, μετά από δεκάδες χρόνια, στην Ίμβρο. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η επιστροφή Ελλήνων Ιμβρίων [στο νησί] εξελίσσεται σιγά-σιγά χωρίς ακρότητες μεταξύ των ντόπιων πληθυσμών».





Δεν υπάρχουν σχόλια: