10 Απρ 2014

Μέρες «Ψυχρού Πολέμου», «frozen war» όπως θα είχε πει και ο Τσίπρας, ζούμε στο Στρασβούργο

Μέρες «Ψυχρού Πολέμου», «Frozen War» όπως θα είχε πει και ο Τσίπρας, ζούμε στο Στρασβούργο.


Συζητείται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης το μείζον θέμα Ουκρανία – Ρωσία. Χθες δόθηκε λεκτική μάχη μεταξύ των χωρών που θεωρούν τη Ρωσία εχθρό τους, π.χ. Βαλτικές και Σκανδιναβικές χώρες, αλλά και ακροδεξιών από την Ουγγαρία. Διαβάστε την ομιλία μου που αντανακλά στην ψύχραιμη στάση της Ελλάδας για το θέμα.

13:41 Update
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΤΩΡΑ! Για Κριμαία: Δεν αποβλήθηκε η Ρωσία από το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά της επιβλήθηκαν κάποιες σοβαρές κυρώσεις.


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Συναντιόμαστε σήμερα κάτω από ιδιαίτερες περιστάσεις. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη σημαντικότερη πρόκληση της από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου .

Το Συμβούλιο της Ευρώπης στηρίζεται σε συγκεκριμένη βάση αξιών και αρχών. Η προστασία και προάσπισή τους είναι υψίστης σημασίας ηθικό μας καθήκον αλλά και πρακτική μας ευθύνη.

Πρέπει να τονίσω εξαρχής ότι καταδικάζω ανεπιφύλακτα τις παράνομες ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κριμαία.

Η αναγνώριση του βιαστικά διεξαχθέντος δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία αυτής της περιοχής και η επακόλουθη προσάρτηση της από τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι εντελώς απαράδεκτες.

Καταδικάζω, επίσης, όλες τις στρατιωτικές ενέργειες στη χερσόνησο της Κριμαίας που δεν προβλέπονται από τις προϋπάρχουσες συνθήκες .

Αυτή η περιοχή είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μέρος της Ουκρανίας .

Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και έχει αναλάβει, με διεθνείς συμφωνίες, τη σαφή υποχρέωση να σεβαστεί τη διπλή κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλαδή, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Είναι διπλά απαράδεκτο για μια εγγυήτρια χώρα να μην τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Κυρίες και κύριοι ,

Κατανοώ πλήρως την οργή και την αγανάκτηση πολλών συναδέλφων για αυτές τις μονομερείς και παράνομες πράξεις .

Αλλά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, πρέπει να δράσουμε με προσοχή: πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά και να καθορίσουμε ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος μας που δεν είναι άλλος από τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, καθώς και η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρηθεί ένας ανοικτός διάλογος με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να πεισθεί η Ρωσία για την ανάγκη να τιμήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει οικειοθελώς, ιδίως εκείνων που ανέλαβε όταν έγινε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και εκείνων που, επίσης, ανέλαβε κατά την υπογραφή της συνθήκης με την Ουκρανία για τις στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία.

Ένας ειλικρινής και διαρκής διάλογος είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια επίτευξης αποτελέσματος.

Για το λόγο αυτό, είμαι πεπεισμένη ότι τυχόν βιαστικές και άκαιρες αποφάσεις σχετικά με τα Διαπιστευτήρια της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές.

Ο Πρόεδρός μας επισκέφτηκε πρόσφατα το Κίεβο, το Ντόνετσκ και το Λβιβ. Συμμερίζομαι πλήρως τις απόψεις που εξέφρασε και τις προτάσεις που κατέθεσε.

Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός είναι ο  δρόμος προς μία εποικοδομητική αντιμετώπιση αυτής της σύνθετης και δυνητικά εκρηκτικής κατάστασης.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ουκρανία συμφωνούν ότι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται επειγόντως. Όχι λόγω των έξωθεν πιέσεων, αλλά προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας και η ευημερία του πληθυσμού της.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θεσπίστει νέο Σύνταγμα και ένας ενιαίος εκλογικός νόμος, με διαφάνεια και χωρίς αποκλεισμούς .

Τα θέματα της αποκέντρωσης της δημόσιας διοίκησης, η κατάλληλη προστασία όλων των εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων και η εγγύηση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως .

Υπάρχει μια ισχυρή ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι νόμιμες ανησυχίες όλων των κοινοτήτων, αλλά αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για μονομερείς και παράνομες πράξεις παρέμβασης.

Ο Οργανισμός μας έχει άφθονη εμπειρία, και τα ανάλογα εξειδικευμένα ιδρύματα, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει εξειδικευμένη, αμερόληπτη και αποτελεσματική καθοδήγηση για όλα αυτά τα σημαντικά θέματα.

Καλώ όλα τα μέρη να εξετάσουν την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.

Εν τω μεταξύ, είναι απολύτως απαραίτητη η προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης και η αποφυγή περαιτέρω επιδείνωσης. Είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της ασφάλειας.

Εγώ ειλικρινά καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από κάθε περαιτέρω κλιμάκωση κάθε μορφής βίας, μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις ή υποκίνηση που θα μπορούσε να επιδεινώσει μια ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση.

Σε αυτές τις επικίνδυνες στιγμές, είναι ανακουφιστικό να επισημάνω ότι ορισμένα θετικά βήματα έχουν ήδη γίνει: ο ΟΑΣΕ συμφώνησε να στείλει μια αποστολή στην Ουκρανία, με την υποστήριξη όλων των κομμάτων και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν και συζήτησαν τις διαφορές τους. Αυτά είναι σημάδια μιας πολιτικής βούλησης για μια ειρηνική επίλυση. Ας ελπίσουμε ότι θα ληφθούν περαιτέρω εποικοδομητικές πρωτοβουλίες.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα της Eastern Partnership. Μεταξύ άλλων, καλεί την Ουκρανία να ερευνήσει ανεξάρτητα «τις πράξεις βίας και από τις δύο πλευρές, οι οποίες συνέβησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των πολιτών». Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό θα μπορούσε να γίνει με την υποστήριξη του International Advisory Panel που προτείνει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Υποστηρίζω ολόψυχα την πρόταση αυτή.

Ειλικρινά ζητώ από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία να συνεχίσουν τις ειλικρινείς και ανοικτές συζητήσεις για να ελεγχθεί η κατάσταση και να βρεθεί μια προσυμφωνημένη, ειρηνική, δίκαιη και λειτουργική λύση, η οποία να βασίζεται στις κοινές μας αξίες της εθνικής ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε τη δύναμη και τη σοφία για να πετύχει.


Σας ευχαριστώ.Δεν υπάρχουν σχόλια: