19 Μαρ 2014

Συνέχεια εντυπώσεων από το Βελιγράδι


Ξεκαθαρίζω πως πρόκειται για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πρωτεύουσες, και όχι μόνο των Βαλκανίων. Από περπάτημα μεγάλες λεωφόρους, βουλεβάρτα και πάρκα. Τύφλα να’ χει το Παρίσι και το Λονδίνο. Το παλιό Βελιγράδι περικλείεται από δύο ποταμούς, το Δούναβη και το Σάβα. Ειδυλλιακά δειλινά, λοιπόν, από τον τεράστιο χώρο του παλιού φρουρίου. 



Το πόσο πολιτισμένος είναι ο Σέρβικος λαός το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή. Πεντακάθαρη πόλη, καθόλου σκουπιδαριό, αποτσίγαρα, σακούλες, κουτάκια αναψυκτικών, μπουκάλια νερού όπως π.χ. στην Αθήνα μας.

Δεν έχω συναντήσει τόσα πολλά βιβλιοπωλεία, ορισμένα τεράστια και πλούσια από διακόσμηση και επίπλωση άλλων εποχών, όσα στο πεζοδρομημένο κέντρο του Βελιγραδίου. Δείτε τη φωτογραφία πιο κάτω και θα καταλάβετε.

Εμείς έχουμε τον πάγκο του «παπά» (εδώ παπάς – εκεί παπάς) και οι Βελιγραδιώτες δωρεάν υπαίθριο σκάκι.  


Ακριβώς πριν 15 χρόνια το ΝΑΤΟ με συμφωνία της Ευρώπης βομβάρδισε την πολιτική του Μιλόσεβιτς με θύματα ανθρώπους αλλά και, μεταξύ άλλων, κρατικά κτίρια, Τηλεόραση, Υπουργείο Άμυνας κ.α. Είναι συγκλονιστική η εικόνα που παραμένει με τα ξεκοιλιασμένα κτίρια στο κέντρο του Βελιγραδίου, όχι μόνο ως τραγική μνήμη αλλά και επειδή φαίνεται η ακριβής στόχευση των νατοϊκών βομβών, όπου εκατέρωθεν των ξεκοιλιασμένων κτιρίων στέκουν αλώβητα, εντυπωσιακά, «νεοκλασσικίζοντα»  μέγαρα.




Προχωράμε. Τόσα πολλά σκυλιά – όλα με λουρί -, τόσες ωραίες ράτσες προσαρμοσμένες στο Βόρειο Βελιγράδι αλλά καλοταϊσμένα ημίαιμα σκυλιά δεν έχω ξανασυναντήσει πουθενά. Με την ευκαιρία, απευθυνόμενη στη δεκάδα υποψηφίων Δημάρχων Αθηναίων, για ένα «ανεξήγητο» λόγο δεν πατάς πουθενά «τούρτες» σκύλων, όπως κατά κόρον συμβαίνει στην Αθήνα.

Πάμε τώρα στον υπέροχο πεζόδρομο Knez Mihailova και τα πέριξ στενά. Δεν τον χορταίνεις, περικλείεται από εκπληκτικά, ανακαινισμένα, περίτεχνα κτίρια, ενώ οι υπαίθριες καφετέριες αλλά και τα εσωτερικά μπαρ είναι κοσμήματα αισθητικής. Όλα τα τραπεζοκαθίσματα είναι … ξύλινα ενώ οι ομπρέλες υψηλών προδιαγραφών και χρωμάτων που συνάδουν με την ιστορικότητα του χώρου. Το κιτσαριό  των ελληνικών καφετεριών παραμένει αποκλειστικότητά μας. 


Εμείς την Πλάκα και αυτοί την Σκαντάρσκα. Όλη η παλιά περιοχή, πανέμορφη με δεκάδες κομψά εστιατόρια και με … εξωπραγματικές για τους Έλληνες τιμές.



Τα καλλίτερα ξενοδοχεία του Βελιγραδίου Metropol, Hayat,  και άλλα είναι ιδιοκτησίας Ελλήνων, παρακαλώ, ενώ στο κέντρο του Βελιγραδίου συναντάς πιο πολλές ελληνικές Τράπεζες, Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, απ’ ότι στην Πανεπιστημίου και στη Σταδίου μαζί.
Οι ελληνικές επενδύσεις απασχολούν περί τους 25.000 εργαζομένους και φέρνουν την Ελλάδα στην 3η θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών.


Οπουδήποτε πεις «Καλημέρα» στα ελληνικά χαίρονται γιατί, ως γνωστό, οι Σέρβοι κάνουν διακοπές κυρίως στη Χαλκιδική και στην ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης.
Γενικά οι Σέρβοι  μας αγαπούν πολύ και εμείς επίσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: