18 Μαρ 2014

Το ρεπορτάζ μου για τις εκλογές της Σερβίας αλλά και το υπέροχο Βελιγράδι




Καλό μεσημέρι.
Γύρισα χθες από το Βελιγράδι. Μεγάλη εμπειρία. Κουραστική αλλά χρήσιμη η παρουσία μου εκεί  επιλεγμένη από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως παρατηρήτρια για τις εκλογές στη Σερβία. Το ότι θα σάρωνε ο Βούτσιτς το καταλάβαμε μόλις άρχισε η καταμέτρηση σε εκλογικό κέντρο στο Βελιγράδι. Σωρηδόν τα ψηφοδέλτια του. Μετείχαν 19 κόμματα! Μόνον 1 αντιευρωπαϊκό.

Εντυπώσεις:
Απόλυτος σεβασμός και τάξη και σειρά από τους ψηφοφόρους.
Για γέλια ήταν τα «παραβάν». Ένα τεράστιο χαρτόκουτο, κομμένο στα τέσσερα, ακουμπισμένο πάνω στο τραπέζι. Έτσι ήταν πάντα αλλά η εφορευτική επιτροπή και οι εκπρόσωποι των κομμάτων είχαν το νου τους!

 

Πήγαμε με τον έτερο απεσταλμένο Κωνσταντίνο Τριαντάφυλλο, Βουλευτή  ΠΑΣΟΚ Χίου, σε περισσότερα από 15 εκλογικά τμήματα, σχεδόν όλα, σε … καταπληκτικά σχολεία. Φωτογράφησα το πιο ιστορικό, 200 ετών, οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην πόλη Σμεντέρεβο.  Οι Σέρβοι είναι πολιτισμένος λαός. Εντυπωσιάστηκα από την απόλυτη καθαριότητα μέσα και έξω από τα εκλογικά τμήματα. Ούτε ένα αποτσίγαρο, ούτε ένα μπουκαλάκι νερού πεταμένο!



Την κατάσταση στα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια την ξέρουμε. Στη Σερβία ούτε 1 graffiti , ούτε βανδαλισμοί. Εντυπωσιάστηκα όταν σε ένα σχολείο στο Σμεντέρεβο υπήρχαν μόνιμες αφίσες με τη βιογραφία του Mozart, για τους μουσουργούς του Μπαρόκ και άλλα σχετικά με την κλασσική μουσική. Αν το βρείτε πουθενά στην Ελλάδα, σφυρίξτε μου.



Το Σμεντέρεβο είναι σε απόσταση όσο το Λουτράκι από την Αθήνα. Ολοκληρώσαμε έλεγχο σε δέκα εκλογικά τμήματα εκεί. Τάξη και σειρά οι Σέρβοι στις εκλογές. Σταματήσαμε να φάμε δίπλα στον Δούναβη. Υπέροχη θέα. Μόλις άκουσαν ελληνικά, έβαλαν Σταύρο Ξαρχάκο και "άπονη ζωή". Μετά περάσαμε στα συρτάκια και στο "να’ τανε το '21"! Φίλοι οι Σέρβοι!



 
Το Βελιγράδι το γνωρίζω πολύ καλά. Είναι υπέροχη πόλη παρά τη θλίψη από τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς του 1999 και τα εμφανή σημάδια όχι μόνο στα κρατικά κτίρια που βομβαρδίστηκαν επιλεκτικά αλλά και στα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αρχοντικά και πολυκατοικίες που παραμένουν με καψαλισμένες όψεις μες τη μαυρίλα και την εγκατάλειψη. Πάρτε μία «γεύση» από το ανακαινισμένο κέντρο της πόλης. Αλλα περί Βελιγραδίου, με προτροπή να το επισκεφθείτε, αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: