11 Φεβ 2014

Έγινε «παρεξήγηση» με το Υπουργείο Πολιτισμού!



Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2014


«Ανάδειξη Ιερού Βράχου Πανός»
Έγινε «παρεξήγηση» με το Υπουργείο Πολιτισμού!


Χθες συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή Α’ Αθηνών Φωτεινής Πιπιλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «έργα ανάδειξης του Ιερού Βράχου του Πανός». Έκπληκτη η  βουλευτής  άκουσε την απάντηση  του Υφ. Κ. Γιάννη Ανδριανού   πώς οι Υπηρεσίες του δηλώνουν αδυναμία  να υλοποιηθεί η πρόταση της να τοποθετηθεί ξύλινη γέφυρα, περιμετρικά του Ιερού Βράχου του Πανός, στη λεωφόρο Αρδηττού, ώστε και να μην κινδυνεύουν οι περαστικοί, αλλά και να αναδειχθεί η  αρχαιολογική σημασία του βράχου, επειδή:
δεν είναι δυνατή η κατασκευή της, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές και τις οδηγίες του ΥΠΕΚΑ (!), διότι το Τμήμα Μελετών της Διεύθυνσης Οδοποιίας του Δήμου Αθηναίων (!!!) απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Γ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Η Φωτεινή Πιπιλή - πάντα έκπληκτη - κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας της, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν το έμπειρο δυναμικό του Υπουργείου Πολιτισμού να χρειάζεται για ένα τόσο απλό έργο, μια γεφυρούλα – διάδρομο περιφερειακά του Βράχου, την μελέτη του ΥΠΕΚΑ και την άδεια της Διεύθυνσης Οδοποιίας του Δ. Αθηναίων. Υπενθύμισε, δε, ότι: «η Αρχαιολογική Υπηρεσία και όλο το δυναμικό του Υπουργείου Πολιτισμού, οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι  αρχαιολόγοι, έκαναν αυτό το μοναδικό παγκοσμίως τεχνικό έργο –χωρίς την άδεια του ΥΠΕΚΑ βέβαια και του Ταμείου Οδοποιίας του Δήμου Αθηναίων- να κατεβάσουν  με πρωτοπορία, τεχνική κατάρτιση και ασφάλεια, τις Καρυάτιδες  από τον Παρθενώνα»!

Στην κατ’ ιδίαν συνομιλία της Βουλευτή με τον Υφυπουργό, μετά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, τα πάντα διαλευκάνθηκαν. Έγινε παρεξήγηση! Οι υπηρεσίες τόσο του ΥΠΕΚΑ όσο και του Δήμου - πιθανότητα επειδή δεν είχαν άποψη και γνώση του χώρου - δεν είχαν καταλάβει ότι δεν πρόκειται για γέφυρα επί της λεωφόρου Αρδηττού, αλλά περί ενός ξύλινου διαδρόμου-μορφής γέφυρας  περιφερειακά του Βράχου, στη νότια πλευρά του, πάνω από την ζωντανή ακόμη κοίτη του αρχαίου ποταμού Ιλισσού, ενός διαδρόμου δηλαδή  για πεζούς, όπως είναι στα ποτάμια της Ελλάδας ή σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους!

Συμφώνησαν, τέλος, σε μια άμεση, κοινή επιτόπια επίσκεψη με την αρμόδια αρχαιολόγο της Γ’ Εφορείας  αλλά και μηχανικό ή αρχιτέκτονα του ΥΠ.ΠΟ ώστε  να μελετηθεί και να υλοποιηθεί το έργο ανάδειξης του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών. 

Έπεται συνέχεια…

Δείτε το video της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ.http://www.youtube.com/watch?v=jB3D9x0Zv7I

Δεν υπάρχουν σχόλια: