5 Φεβ 2014

«Άλλο γάλα, άλλο ψωμί, άλλο … βιβλίο!»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2014

Θέμα: «Άλλο γάλα, άλλο ψωμί, άλλο … βιβλίο!»

Τον προβληματισμό της για την κοινή συζήτηση για την μείωση τιμών στο γάλα, το ψωμί, το τσιμέντο αλλά και το βιβλίο θέτει δημοσίως η Βουλευτής Α’ Αθηνών Φωτεινή Πιπιλή. Με βάση αυτόν τον προβληματισμό κατέθεσε αίτημα προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, και Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή για την ενιαία τιμή βιβλίου. Η Βουλευτής ζήτησε από τους αρμοδίους Υπουργούς αλλά και τους Προέδρους των Διαρκών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να διενεργηθεί ξεχωριστή συζήτηση για το θέμα της ενιαίας τιμής του βιβλίου  στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και εν συνεχεία σε κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Αφορμή στάθηκε η εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ» για το θέμα της ενιαίας τιμής βιβλίου καθότι θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας βάσει της Μελέτης Αξιολόγησης Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ. Η Βουλευτής τοποθετήθηκε υπέρ κάθε νομοθετικής ρύθμισης που θα οδηγήσει στη μείωση τιμών της αγοράς γιατί αυτό θέλει ο καταναλωτής αλλά θεώρησε αναγκαία τη ξεχωριστή συζήτηση από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για θέματα Πολιτισμού και Παιδείας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «δεν μπορεί ο πυλώνας για τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την παιδεία, δηλαδή το βιβλίο, να συζητηθεί στην ίδια Επιτροπή της Βουλής μαζί με το γάλα, το ψωμί και άλλα είδη ανάγκης».

Επισυνάπτεται η επιστολή της Βουλευτή προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού και προς τους Προέδρους των Διαρκών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.


Αθήνα,  4 Φεβρουαρίου 2014
Προς:
Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκη
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Αρβανιτόπουλο
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Π. Παναγιωτόπουλο
Πρόεδρο Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κ. Γ. Βλάχο
Πρόεδρο Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κ. Σπ. Ταλιαδούρο

Θέμα: «Ενιαία τιμή βιβλίου»

Κύριοι Υπουργοί,
Κύριοι Πρόεδροι, 

Μόλις επέστρεψα από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ» με θέμα την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή για την ενιαία τιμή βιβλίου.

Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τις τοποθετήσεις διακεκριμένων συγγραφέων και δημοσιογράφων, καθώς και έμπειρων εκδοτών. Παρακολουθώντας τις τοποθετήσεις αυτές προβληματίστηκα. Στη δική μου τοποθέτηση, ως Βουλευτής που θα κληθώ να ψηφίσω το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας βάσει της Μελέτης Αξιολόγησης Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, είπα ότι, ως μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου αλλά και ως Βουλευτής, είμαι υπέρ κάθε νομοθετικής ρύθμισης που θα οδηγήσει στη μείωση τιμών της αγοράς γιατί αυτό θέλει ο καταναλωτής.

Όμως, επειδή το θέμα της κατάργησης της ενιαίας τιμής βιβλίου σύμφωνα με τη μελέτη ΟΟΣΑ που περιλαμβάνει το γάλα, το ψωμί και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, περιλαμβάνει μεταξύ αυτών και τα βιβλία, θεωρώ ότι δεν μπορεί ο πυλώνας για τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την παιδεία, δηλαδή το βιβλίο, να συζητηθεί στην ίδια Επιτροπή της Βουλής μαζί με το γάλα κ.ά.

Δεσμεύτηκα ότι θα ζητήσω να συζητηθεί ξεχωριστά και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σε ξεχωριστή συνεδρίαση και εν συνεχεία σε κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Αποστέλλω, λοιπόν, αμέσως στους αρμοδίους Υπουργούς και Προέδρους Επιτροπών επισήμως την πρότασή μου.

Περιμένω τις ενέργειές σας.
Ευχαριστώ πολύ,


Φωτεινή Πιπιλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: