30 Ιαν 2014

«Η επίδραση του Internet στην Πολιτική»




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2014

 «Η επίδραση του Internet στην Πολιτική»
Τοποθέτηση της Φ.Πιπιλή στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Με τη συνεχή παρουσία της στις διαδικασίες της Ολομελείας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο η Βουλευτής Α’ Αθηνών Φωτεινή Πιπιλή έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση των σύγχρονων θεμάτων και προβλημάτων μεταξύ των εύρωστων οικονομικά χωρών – μελών και των αδυνάμων του Νότου.

Με αφορμή την ομιλία της στην Ολομέλεια για την ψήφιση της έκθεσης «Η επίδραση του Internet στην Πολιτική» που κατέθεσε, κατά σύμπτωση ως Βουλευτής, η Λουξεμβουργιανή κυρία  Brasseur, η οποία ψηφίστηκε ως η Πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Φωτεινή Πιπιλή έδωσε τον δικό της τόνο καταλήγοντας: «δεν αρκεί να  ενισχύουμε την πολιτική  μέσω του Διαδικτύου  χάριν της Δημοκρατίας.  Απαιτούνται, ταυτόχρονα και Πολιτικές που να μειώνουν τις ανισότητες μεταξύ των λαών μας!»




Η ομιλία της Φ.Πιπιλή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης:
«Θεωρώ πολύ  ενδιαφέρουσα την έκθεση της κυρίας Brasseur. Πράγματι το internet είναι πολύτιμο εργαλείο όχι μόνο για τη γνώση αλλά και για την επικοινωνία. Η ραγδαία εξάπλωσή του ενισχύει τη δημοκρατία με την έννοια της ελευθερίας της σκέψης και της άποψης. Ειδικά στο χώρο της πολιτικής και της διακυβέρνησης πρέπει  όλοι να πιέσουμε ώστε να καταστεί η διαφάνεια  και ο έλεγχος  των πράξεων του πολιτικού συστήματος, προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες.

Στην πατρίδα μου για παράδειγμα,  πλέον όλες οι κυβερνητικές και κρατικές αποφάσεις αναρτώνται στον ιστότοπο «Διαύγεια». Εδώ και 2 χρόνια ανεβαίνουν στο διαδίκτυο τα στοιχεία για τα οικονομικά των πολιτικών προσώπων. Πριν έρθουν νομοσχέδια στην Βουλή των Ελλήνων ανεβαίνουν στο διαδίκτυο και οι πολίτες κάνουν παρατηρήσεις και διορθώσεις. Αυτή είναι η θετική επίδραση του διαδικτύου στην πολιτική, άρα, στη δημοκρατία.

Διάβασα προσεκτικά τις προτάσεις της εισηγήτριας για την ανάγκη της επικοινωνίας των πολιτικών με πολίτες μέσω διαδικτύου. Όμως, πρέπει να τονίσω πως οι χώρες του Νότου, τα θύματα της οικονομικής κρίσης  ζούμε  τα τελευταία χρόνια σε άλλους κόσμους από τις εύρωστες βόρειες χώρες. Επειδή εγώ είμαι Ελληνίδα και ζω σε μια χώρα θύμα της κρίσης  νιώθω την ανάγκη να σας πω μια σκληρή αλήθεια.

Το διαδίκτυο εξαπλώθηκε ραγδαία χωρίς κανόνες, και, κυρίως, νομικούς ή ηθικούς κώδικες. Δεν υπάρχουν κώδικες παιδείας ή ελέγχου -αυτό δεν μπορεί να γίνει-  και όλοι γνωρίζετε ότι πολύ συχνά το διαδίκτυο μετατρέπεται σε επικίνδυνο μέσο –παιδοφιλία, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, καλλιέργεια σεξισμού, ρατσισμού. Αλλά και εξάπλωσης της χυδαιολογίας, ανεξέλεγκτων ύβρεων, απειλών.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι πολιτικοί, γνωρίζοντας αυτές τις πλευρές του Διαδικτύου, αρχίζουν να το αποφεύγουν, έστω και αν δεν το ομολογούν. Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος από τη λιτότητα. Υποφέρει. Αλλά και γνωρίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιεί χωρίς έλεγχο ή κανόνες το διαδίκτυο και φτάνει στα άκρα.

Είναι πολύ βαρύ να επικοινωνείς διαδικτυακά τις απόψεις σου, ως πολιτικός, και αμέσως να  δέχεσαι καταιγισμό  λεκτικής βίας από  ανώνυμους πολίτες που είναι άνεργοι. Απελπισμένοι. Ακραίοι πολιτικά ή απλώς, Λούμπεν!

Προσθέτω, λοιπόν, πως δεν αρκεί να  ενισχύουμε την πολιτική  μέσω του Διαδικτύου  χάριν της Δημοκρατίας.  Απαιτούνται, ταυτόχρονα και Πολιτικές που να μειώνουν τις ανισότητες μεταξύ των λαών μας!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: