24 Ιαν 2014

Είμαι Ευρωπαία πολίτης και όχι πολίτης του «Καφριστάν»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2014

   Είμαι Ευρωπαία πολίτης και όχι πολίτης του «Καφριστάν»

Σας αποστέλλω αποσπάσματα από την ομιλία μου, χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του ΥΠΠΑΤ που αφορά στην «προστασία των ζώων».

«Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι σε οτιδήποτε συζητείται στη Βουλή οφείλουμε να προσδίδουμε ένα χαρακτήρα παιδαγωγικό, ένα χαρακτήρα που να συνάδει με τον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδος.
Είναι γνωστό στον Υπουργό και τα μέλη της Επιτροπής ότι εγώ αναφέρομαι μόνο στη διάταξη για την προστασία των ζώων.
Ξεκινάω την ομιλία μου θυμίζοντας σε όλους σας το σοκ που υποστήκαμε παγκοσμίως από το αποτρόπαιο για τα δυτικά βλέμματα και νοοτροπία θέαμα των κατακρεουργημένων δελφινιών στην Ιαπωνία. Οι αντιδράσεις του δυτικού κόσμου είναι πάρα πολύ έντονες. Στην Ιαπωνία απλώς ακόμη δεν έχει ψηφιστεί νόμος που να προβλέπει την προστασία των θαλασσίων κητών.
Κάνω αυτή τη σύγκριση γιατί η Ελλάδα πέρασε από μία περίοδο αγριότητας. Κατηγορήθηκε γι’ αυτό για τη συμπεριφορά μας ως προς τα ζώα, όμως έχει κάνει όμως πολύ σημαντικά άλματα και πρέπει να το πούμε. Αναφέρομαι στις νομοθετικές ρυθμίσεις.
Η πρώτη που υπεγράφη από την Ελλάδα ήταν το 1992. Μιλάω για την ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης, που από τότε απαγόρευε, για παράδειγμα, τις χειρουργικές επεμβάσεις και την τροποποίηση της εξωτερικής εμφάνισης του ζώου συντροφιάς για μη θεραπευτικούς σκοπούς, κυρίως το κόψιμο ουράς και αυτιών για μη ιατρικούς λόγους. Το λέω για να τα ξεχωρίζουμε».


Επιτυχημένες οι παρεμβάσεις – αποφάσεις της δικαιοσύνης για την προστασία των ζώων

«Η Ελλάδα, επίσης, από το 2012 και μετά, χάριν στις κυβερνητικές αποφάσεις και τη δράση της δικαιοσύνης, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ήδη έχει είκοσι μία καταδικαστικές αποφάσεις για κακοποίηση ζώων, κάτι που δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν. Από στοιχεία των δυο εισαγγελέων προστασίας των ζώων, μόνο το 2013 υπάρχουν 137 δικογραφίες αλλά και 37 αποφάσεις-διατάξεις της δικαιοσύνης για την αφαίρεση ζώων από δεσπότες που τα κακοποιούσαν.
Θέλω, λοιπόν, να πω να μην επιτρέπουμε, κύριε Υπουργέ, σε κανέναν να κάνει την παραμικρή αλλαγή τώρα που η Ελλάδα έχει μπει στο ευρωπαϊκό μέτωπο στο θέμα της προστασίας των ζώων και της φύσης.
Επίσης, μου κάνει εντύπωση που, ενώ ο ν. 4039 ψηφίστηκε και χαιρετίστηκε μόλις τον Απρίλιο του 2012, κάποιοι παράγοντες κάνουν συνεχείς προσπάθειες νύχτα-μέρα να αλλάξει. Να τους καταστήσουμε σαφές ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

    Δε «μασάω» από τις ύβρεις ομάδας Κυνηγών εναντίον μου!

 «Πάμε τώρα στο θέμα που έχει προκαλέσει θύελλα. Είμαι θύμα ύβρεων στο διαδίκτυο και στον Τύπο -βεβαίως «δεν μασάω» και με συγχωρείτε για την έκφραση- από διαφόρους οι οποίοι με το χυδαιότερο τρόπο μου επιτίθενται επειδή επιμένω ότι δεν πρέπει ποτέ η Ελλάδα να γυρίσει τριάντα χρόνια πίσω για το θέμα της εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ακρωτηριασμένων σκύλων κυνηγιού.
Εννοείται ότι για αισθητικούς λόγους αυτό απαγορεύεται. Εδώ, λοιπόν, πρέπει να καταλάβουν ορισμένα συμφέροντα κυνηγετικών σκύλων ότι από το ’92 έως το ’14 η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση και κάθε τρία χρόνια παρατείνεται για πέντε χρόνια ή για τρία το να έχει κάποιος ένα σκυλί ακρωτηριασμένο, να το βάζει να γεννάει, να πουλάει την ειδική ράτσα -γιατί πρέπει να σας πω και να τονίσω ότι είναι λίγες, πανάκριβες οι ράτσες που φέρνουν Έλληνες κυνηγοί για λόγους ανταγωνισμού ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο- που δεν μπορεί να κυνηγήσει στα δύσβατα ελληνικά εδάφη. Θα το καταλάβουμε αυτό; Ο Εσκιμώος, για παράδειγμα, δεν μπορεί να κάνει ψάρεμα με 40 βαθμούς Κελσίου, το εξειδικευμένο σκυλί της πεδινής Ευρώπης δεν μπορεί να κυνηγήσει στους λόγγους, στα βουνά και στα βάτα, με αποτέλεσμα να τραυματίζεται αναγκαστικά το ζωντανό, επειδή θέλει ένας να επιδείξει μια ράτσα που δεν συνάδει με τη μορφολογία του εδάφους.
Αυτό δεν πρέπει να περάσει με τίποτα και είμαι σίγουρη ότι δεν θα το περάσετε. Πρέπει να καταλάβουν και οι κυνηγοί ότι όπως και οι άνθρωποι έτσι και τα ζώα έχουν φυσικό περιβάλλον.

Αυτά είναι μερικά λεπτά πράγματα. Χαίρομαι που με ακούσατε, κύριε Υπουργέ και δεν με ενδιαφέρει αν με υβρίζουν οι έμποροι κυνηγοί. Θα τους πολεμώ όσο μπορώ, γιατί είμαι Ευρωπαία πολίτης και όχι πολίτης του ‘’Καφριστάν’’».

Μπορείτε να δείτε το video της ομιλίας μου εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: