18 Ιαν 2014

Συνέντευξη στο ρ/σ ΣΚΑΙ 100,3 και την Κ.Βαρσάμη για τις διατάξεις του ΥΠΑΑΤΣήμερα το πρωί βγήκα στο ρ/σ ΣΚΑΙ 100,3 και την Κωνσταντίνα Βαρσάμη. Αρχικά, «μάλωσα» όσους δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκύλων τους. Επιπλέον, εξήγησα τις διατάξεις που προσπάθησε να περάσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και οι σύμβουλοι του που θα γύριζαν την χώρα… «στις αρκούδες των πανηγυριών».
Και φυσικά, για τον αγώνα μου δικαιώθηκα.

«Δεν ευθύνονται οι σκύλοι αλλά οι δεσπότες τους για την καθημερινή ρύπανση»
Να τονίσω ακριβώς επειδή μπορεί να μας ακούν πολλοί που έχουν βγει με τα τετράποδα βόλτα, ελπίζω να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκύλων. Πολλοί το ξεχνούν και δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο, να αντιδρά ο κόσμος και να πράττει εναντίον των σκυλιών ενώ δεν ευθύνονται τα σκυλιά, ευθύνονται οι δεσπότες των σκύλων για την ρύπανση την καθημερινή που είναι – δυστυχώς – αθηναϊκό και πανελλήνιο φαινόμενο ακόμα.

«Ο Υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Τσαυτάρης και  του ήθελε να γυρίσει την Ελλάδα 30 χρόνια πίσω»
Ο κ.Τσαυτάρης μαζί με τις υπηρεσίες του και τους συμβούλους του ήθελε να γυρίσει την Ελλάδα 30 χρόνια πίσω. Το λέω με ακραίο ύφος για να καταλάβουν όλοι. Θυμάστε τους αθίγγανους με τις αρκούδες που χόρευαν στα πανηγύρια; Θυμάστε τα τσίρκα έως προσφάτως που έρχονταν με εκείνα τα κακόμοιρα τα λιοντάρια, με τις τίγρεις τις δυστυχισμένες για να κάνουν παραστάσεις; Μόλις το Μάρτιο του 2012 ψηφίστηκε ο ν.4039/12 που τα απαγορεύει ρητά. Αυτός ο Νόμος είχε από τότε – και είχα αντιδράσει επίσης έντονα – πάρα πολλές στρεβλώσεις. Παρόλα αυτά σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως η εκμετάλλευση ζώων για εμπορικούς σκοπούς, έδωσε την οριστική λύση. Από τη στιγμή που μόλις πριν από 2 χρόνια πέρασε αυτός ο Νόμος που χαιρετίστηκε και στην Ευρώπη ως ένα καλό βήμα της Ελλάδας στο θέμα του πολιτισμού, γιατί η συμπεριφορά μας στα ζώα, είτε έχουμε ζώα είτε δεν θέλουμε να έχουμε στο σπίτι μας, δείχνει και το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας.
Πριν περάσουν 2 χρόνια, τονίζω,  αποφάσισε ο Υπουργός και οι σύμβουλοί του να αλλάξουν 2 από τις πιο ουσιαστικές διατάξεις του Νόμου. Πρώτον, να παραταθεί πάλι για 5 χρόνια ακόμα η γνωστή υπόθεση με τα σκυλιά με κομμένες ουρές και αυτιά. Δεύτερον, να γίνονται παραστάσεις όπου έναντι αντιτίμου να χορεύουν και να παριστάνουν την Κομανέτσι ή το Μέσι τον ποδοσφαιριστή τα δελφίνια.

«Δικαιώθηκα. Αποσύρθηκαν οι διατάξεις»
Αντέδρασα άμεσα, μάλιστα -μπορώ να πω-  εξέπληξα πάρα πολλούς και από το δικό μου κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, με την αυστηρότητα με την οποία ανήγγειλα στον κ. Τσαυτάρη ότι, επειδή είμαι και Τακτικό Μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, αν περάσουν οι επίμαχες διατάξεις, η ίδια θα προσφύγω στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Του τόνισα, επίσης, κάτι που δεν το καταλάβαινε, μαζί με άλλους: Αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, είναι ο προεδρεύων της ΕΕ, ο ίδιος ο κ. Τσαυτάρης είναι ο προεδρεύων Υπουργός του συμβουλίου Υπουργών για θέματα της αρμοδιότητάς του και την ίδια στιγμή με την έναρξη της Προεδρίας θα ψηφίζαμε τέτοιες απαράδεκτες διατάξεις; Όλοι μπορούν να αντιληφθούν τι θα γινόταν εις βάρος της πατρίδας μας. Το απέσυρε, βέβαια. Η κοινή λογική έλειπε, αυτό με εξόργισε. Και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο επέμενε και ο ίδιος ο Υπουργός.

«Οφείλουμε οι Βουλευτές να διυλίζουμε τις πιέσεις που δεχόμαστε από πιέσεις ομάδων ψηφοφόρων»
Όλοι οι Βουλευτές δεχόμαστε πιέσεις από ομάδες ψηφοφόρων. Για παράδειγμα, εμένα η δική μου ομάδα είναι οι φιλόζωοι – είναι γνωστό αυτό. Αυτό δεν σημαίνει οι ακρότητες οι οποίες φτάνουν πολλές φορές από αυτές τις πιέσεις αυτής της ομάδας δεν θα διυλιστούν από μένα ώστε να έχω μια τοποθέτηση που να αγγίζει ευρύτερα την κοινωνία. Υπάρχουν οι ομάδες των κυνηγών που πιέζουν πολύ. Δικαίωμα τους να κυνηγούν αλλά υπάρχουν ράτσες σκύλων που δεν είναι ανάγκη να τους κόβεις την ουρά γιατί είναι ελληνικότατες ράτσες άρα μπορούν να μπαίνουν μέσα στα βάτα στα δάση χωρίς να τραυματίζονται και να υποφέρουν τα σκυλιά. Υπάρχει λύση. Αν θέλεις χρησιμοποιείς αυτές τις πανάκριβες ράτσες από πεδινές χώρες της Ευρώπης που με το που θα μπουν στην Πελοπόννησο για κυνήγι θα βγουν κατατραυματισμένα, τότε έχεις ευθύνη εσύ ο ίδιος. Σε κάθε χώρα, όπως έχει τα γονίδια ο άνθρωπος, είναι προσαρμοσμένα και τα ζώα.

«Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»
Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς τα δελφίνια για να γίνονται παραστάσεις εκπαιδευτικές, όπως μας τις παρουσίασε ο Υπουργός. Τα δελφίνια ή τα κήτη, γενικότερα, είναι άγρια ζώα, είναι όπως το λιοντάρι. Δεν έχουμε φτάσει, βέβαια, στο να απαγορευτούν οριστικά αυτού του είδους οι συμβιώσεις μέσα σε αστικά πάρκα αγρίων ζώων. Αλλά, από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δελφίνι είναι άγριο ζώο και δεν γίνεται το άγριο ζώο να χρησιμοποιείται για παραστάσεις. Άλλα είναι τα ζώα θεραπείας που αυτό το εγκρίνουμε όλοι, όπως τα πολύτιμα σκυλιά των τυφλών ή τα περίφημα αλογάκια που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία των παιδιών κτλ. Ακόμα και ένα γουρουνάκι, μια γατούλα ή όποιο άλλο αστικό ζώο μπορεί να θεωρηθεί ως θεραπευτικό ζώο. Το άγριο ζώο δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε να κινείται και να κάνει κινήσεις μπαλαρίνας για λόγους που έχουν και αντίτιμο με εισιτήριο. Εκεί ήταν το επίμαχο.

«Δικαιώθηκα με την απόσυρση των διατάξεων από τον Υπουργό»
Εμένα, λοιπόν, η αντίρρησή μου – επαναλαμβάνω – και δικαιώθηκα είναι: Δεν μπορείς να γυρίσεις την Ελλάδα πίσω επειδή κάποιοι Βουλευτές, συμφέροντα ή και οικονομικά – γιατί δεν είναι όλα τα συμφέροντα οικονομικά, μην το ισοπεδώνουμε – πιέζουν να ξαναγυρίσει η Ελλάδα στην εποχή πριν τον Ν.4039/12.

Δεν υπάρχουν σχόλια: