3 Δεκ 2013

Συνέντεξη μου στον ΣΚΑΙ 100,3 για το σύμφωνο συμβίωσης και το ΓΑΛΑ



Από το Παρίσι που βρίσκομαι για το Συμβούλιο της Ευρώπης μίλησα το πρωί στον Άρη Πορτοσάλτε στον ρ/σ ΣΚΑΙ 100,3. Είπα τις απόψεις μου για δύο θέματα της επικαιρότητας: το σύμφωνο συμβίωσης και το ΓΑΛΑ. 

Μάλιστα η πρώτη μου δουλειά μόλις έφτασα στο Παρίσι ήταν να πάω σε supermarket όπου βρήκα στα ράφια δύο γάλατα με την ένδειξη «φρέσκο», όπου το ένα λήγει στις 12 Δεκεμβρίου και το άλλο στις 18 Δεκεμβρίου!!!

Όσο για το σύμφωνο συμβίωσης σαφώς και είμαι ΥΠΕΡ. Έδειξα, όμως, την ενόχλησή μου για τους χειρισμούς και στα δύο θέματα. Έκανα και δηλώσεις για την περίπτωση που κάποιοι Βουλευτές τα «βροντήξουν». Διαβάστε τη συνέντευξή μου.


Για το σύμφωνο συμβίωσης
Άρης Πορτοσάλτε: Υπάρχουν συνάδελφοί σου μέσα από το κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, που εμφανίζουν φοβικά σύνδρομα για διευθετήσεις ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους όπως επιθυμούν;
Φωτεινή Πιπιλή: Αυτό το διάβασα στις εφημερίδες, δεν αφαιρεί σε κανέναν Βουλευτή το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη αλλά θέλω να τοποθετηθώ δημοσίως ως προς το εξής: όταν γράφονται στις εφημερίδες – που πιστεύω ότι υπάρχουν ψήγματα αλήθειας σε αυτό που γράφουν – ότι ΟΙ Βουλευτές της Ν.Δ. αντέδρασαν κατηγορηματικά σε μια συνάντηση, που δεν ξέρω καν αν έγινε, στο θέμα της ψήφισης του συμφώνου συμβίωσης, αυτό εμένα με ενοχλεί προσωπικά γιατί όταν αναφέρεσαι ΣΤΟΥΣ Βουλευτές της Ν.Δ. θα πρέπει να έχει ερωτηθεί το σύνολο των Βουλευτών. Εμένα, δηλαδή για παράδειγμα, δεν με ρώτησε κανείς, δεν με κάλεσε κανείς σε σύσκεψη για να πω ευθέως και ευθαρσώς ότι βεβαίως και θέματα αστικού τύπου δεν πρέπει να μπαίνουν σε τέτοιου είδους καταστάσεις γιατί – υπενθυμίζω - είναι αποκλειστικά θέμα σχέση πολίτη και κράτους αυτή η υπόθεση του συμφώνου συμβίωσης και δεν αφορά καθόλου αυτό το σημείο σε φιλοσοφικές αναζητήσεις. Κατακριτέα και η άμεση και πολύ σκληρή αντίδραση του Ιεράρχη Πειραιώς, του κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος με τη μια, για ακόμη μια φορά, απείλησε όσους Βουλευτές ψηφίσουμε με αφορισμό γιατί – υπενθυμίζω- ο ίδιος ιεράρχης είχε πράξει το ίδιο τότε που ήρθε το νομοσχέδιο να λειτουργούν τα καταστήματα και την Κυριακή. Άρα, αν είναι ο κάθε Βουλευτής από τη μια να εκβιάζεται από ορισμένους ιεράρχες, από την άλλη να νομίζει ότι όλα αυτά τα θέματα πρέπει να τα συζητάει σε κλειστές αίθουσες χωρίς να ξέρουν οι υπόλοιποι, αυτό εμένα με ενοχλεί. Θέλω, λοιπόν, να πω ότι, ΑΝ έχουν γίνει οι συσκέψεις, δεν γίνεται να μην έχει ερωτηθεί το σύνολο των Βουλευτών. Τέτοιου είδους θέματα θα περάσουν από τη Βουλή, όποιος Βουλευτής δεν θέλει να ψηφίσει, που είναι δικαίωμά του, ας μην το ψηφίσει. Κάτι ανάλογο έγινε όταν ψηφίζαμε το σύνολο των κομμάτων στη Βουλή για να γίνει το τέμενος στην περιοχή του Βοτανικού. Όσοι συνάδελφοι δεν ήθελαν για τους δικούς τους λόγους, δεν προσήλθαν να ψηφίσουν και το νομοσχέδιο πέρασε μια χαρά. Άρα και αυτό, όταν είναι η ώρα του να έρθει, γιατί ακόμα είμαστε σε επίπεδο κουτσομπολιού. «Θα έρθει – δεν θα έρθει. Θα έρθει σε αυτό το νομοσχέδιο – θα έρθει σε κάποιο άλλο». Πάντως, δηλώνω είμαι σίγουρη – για να μην γίνουν δηλαδή φασαρίες – ότι θα περάσει από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων και από πολλούς Βουλευτές του κάθε κόμματος, εννοείται ότι εξαιρούνται μερικά.
Α.Π.: Κινεί κι εδώ τα νήματα ο κ. Μπαλτάκος, ο οποίος προσπαθεί να κάνει το ανάχωμα από τα δεξιά για την Ν.Δ.:
Φ.Π.: Τον κ. Μπαλτάκο, τον Γραμματέα της Κυβέρνησης, εννοείται; Αυτό δεν το γνωρίζω. Εμείς έτσι κι αλλιώς με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας μιλάμε, τον κ. Μπούρα. Και δεν νομίζω ότι είναι λόγος για να γίνει αυτό, να γίνει μια μεγάλη φασαρία εκ του μη όντος. Μην ξεχνάτε ότι εγώ έχω - και άλλοι συνάδελφοι – την ιδιότητα του Τακτικού Μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου καταλαβαίνετε ότι τέτοιου είδους θέματα δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα στηρίξουμε γιατί όποιος Βουλευτής έρχεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπογράφει ότι θα είναι συνεπής στη γραμμή των δημοκρατικών ελευθεριών και αξιών που ψηφίζει στην Ολομέλεια του κάθε φορά το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Για την περίπτωση που κάποιοι Βουλευτές τα «βροντήξουν»
Α.Π.: Νομίζεις ότι θα αντέξετε αυτό το βάρος που έχει πέσει πάνω σας; Θα κρατήσετε την κυβέρνηση ή νομίζετε θα τα παρατήσετε;
Φ.Π.: Όχι, δεν νομίζω ότι θα τα παρατήσει κανείς από τους νοήμονες Βουλευτές που αναλάβαμε μια πολύ υψηλού ρίσκου ευθύνη που τώρα οι ίδιοι βλέπουμε – εδώ το βλέπει ο κόσμος που ταλαιπωρείται – ότι μπήκαμε πραγματικά σε ένα δρόμο σωστό, αυτόν που οφείλαμε να έχουμε μπει εδώ και χρόνια και δεν νομίζω θα τολμήσει κανείς νοήμων Βουλευτής να μην αντέξει και να τα παρατήσει. Επαναλαμβάνω: ΝΟΗΜΩΝ. Γιατί, δυστυχώς, υπάρχουν και Βουλευτές οι οποίοι νόμιζαν ότι θα έρθουν να «κάνουν την πλάκα» τους, να γίνουν οι πρώτοι και οι καλλίτεροι του χωριού χωρίς προσωπικό κόστος, χωρίς πολιτικό κόστος. Είμαι σίγουρη ότι θα προχωρήσουμε έτσι γιατί οφείλουμε. Φαντάσου οι ίδιοι οι Βουλευτές που στηρίξαμε αυτού του είδους τα σκληρά μέτρα, να τα παρατήσουμε, τότε είναι που θα μας πάρουν με τις πέτρες.

Για το γάλα
Φ.Π.: Έκανα έρευνα για το γάλα. Στο ξενοδοχείο που μένω, στο κέντρο του Παρισιού, δίπλα έχει ένα supermarket Carrefour. Από περιέργεια μπήκα και είδα χθες, Candia - είναι η φίρμα- ενός λίτρου γράφει επάνω «bio-lait fres» και λήγει 12 Δεκεμβρίου και κάνει 1,44€.
Α.Π.: Είναι σε χάρτινη συσκευασία;
Φ.Π.: Όχι, σε πλαστική. Candia Fres grand-lait λήγει 18 Δεκεμβρίου με πολύ μεγάλα γράμματα - αυτό μου έκανε εντύπωση, ακόμα και για πρεσβύωπες -  το λίτρο κάνει 1,35€. Αυτά τα δίνω απλώς ως στοιχεία. Όμως ένα πράγμα θέλω να παρακαλέσω. Άκουσα την ανακοίνωση χθες του ΠΑΣΟΚ να ομιλεί περί της αρνήσεως για τις προσπάθειες του Υπουργείου Ανάπτυξης για την επιμήκυνση του γάλακτος του φρέσκου να ομιλεί συλλήβδην ότι ο επιστημονικός κόσμος δεν το δέχεται. Και επειδή θυμάμαι ότι μονίμως ένας ασαφής επιστημονικός κόσμος σε ένα κρίσιμο θέμα που έχει να κάνει και με οικονομικά συμφέροντα λέει πάντα «όχι», να πω μόνο τούτου για να είμαστε προσεκτικοί – μην τρελαίνουμε τον καταναλωτή που δεν ξέρει. Ο επιστημονικός κόσμος δεν «ξεκατινιάστηκε» να πείσει τον κόσμο ότι τα γενόσημα είναι επικίνδυνα και θα πεθαίνει ο κόσμος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: