11 Φεβ 2018

Πως οι Έλληνες καταστρέφουμε τα δικά σας "Νταβός"

Επίκαιρο.Συγκινητικό.Και θλιβερό.
Τι ήταν το περίφημο κτήριο-έδρα της παγκόσμιας οικονομικοπολιτικής ελίτ,στο Νταβός?Ενα σανατόριο που μετατράπηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο ,καρδιά της ανάπτυξης του μικρού ελβετικού χωριού.Και ξαναθυμήθηκα με θλίψη και οργή τη δική μας κατάντια που επιτρέπουμε,διαχρονικά ,να καταρρέουν τα δικά μας Νταβός.Γεμάτη σανατόρια ήταν η προπολεμική Ελλάδα.Θα σταθώ σέ ένα .Στο μοναδικό σανατόριο της Μάνας ,στα ελατοσκέπαστα Μαγούλιανα ,στο Μαίναλο.
Η ίδρυσή του έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και μοναδικότητα.Μια γυναίκα,η Αννα Παπαδοπούλου ήταν η ψυχή .Ηταν η αδελφή του μακεδονομάχου Παύλου Μελά πού έμεινε στην ιστορία,ως "Μάνα του στρατιώτη."Υπηρέτησε σε όλους τους πολέμους των αρχών του 20ου αι.Βαλκανικούς,βορειοηπειρωτικό,α΄παγκόσμιο πόλεμο και Μικρασιατική καταστροφή,ιδρύοντας την οργάνωση που της έδωσε και τον τίτλο.
Εβαλε σκοπό της ζωής της να ιδρύσει ένα σανατόριο για τους φαντάρους.Ταξιδεύοντας ,για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αμερική,κατόρθωσε να συγκεντρώσει δωρεές από Αρκάδες,συνολικά το τεράστιο για την εποχή ποσό των 3.500.000 δραχμών.
Το σανατόριο λειτούργησε το 1928.Ενα υπέρλαμπρο κτήριο που αφέθηκε όχι μόνον στη λήθη και την εγκατάλειψη,αλλά και τη σύληση και την καταστροφή.
Ως βουλευτής ,αλλά και ως δημοσιογράφος ,επανερχόμουν συνεχώς στο θέμα,προσπαθώντας για τη διάσωσή του και την αξιοποίησή του.Επεφτα πάντα στον απίθανο τοίχο της πρωτοφανούς δικαιολογίας πως,το κράτος,η κυβέρνηση,το Υπουργείο Υγείας,ο Δήμος, ακόμη και ο Πάπας της Ρώμης και ο Δαλαι-Λάμα ,τίποτε δεν μπορούσαν να κάνουν γιατί το ακίνητο-ρημαδιό ανήκε στο ...Ψυχιατρείο Τριπόλεως και δεν μπορούσαν να παρέμβουν σε ...ξένη ιδιοκτησία.
Βλέποντας τη λάμψη του Νταβός και της συνάντησης Τσίπρας-Ζάεφ ,συγκινήθηκα και για τη συγκίνηση όσων φοβούνται πώς θα χάσουμε τη Μακεδονία. Καί θύμωσα γιατί απλώς,καθημερινά χάνουμε την Ελλάδα!




Δεν υπάρχουν σχόλια: