4 Νοε 2014

«Πρόταση στήριξης της Φ.Πιπιλή στην Βρετανό-Ιρανή που φυλακίστηκε γιατί ήθελε να παρακολουθήσει αγώνα Βόλεϊ»




Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Πρόταση στήριξης της Φ.Πιπιλή στην Βρετανό-Ιρανή που φυλακίστηκε γιατί ήθελε να παρακολουθήσει αγώνα Βόλεϊ»

Με αφορμή τη σημερινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα «Οπαδική Βία» η Βουλευτής Α΄Αθηνών Ν.Δ Φωτεινή Πιπιλή κατέθεσε πρόταση  στο Προεδρείο  για τη συμβολική αφιέρωση της συνεδρίασης στην 25χρονη  Βρετανό-Ιρανή Γκοντσέχ Γκαβαμί (Ghoncheh Ghavami).   

Η 25χρονη Ιρανή Γκοντσέχ Γκαβαμί η οποία καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση στο  Ιράν, επειδή θέλησε να παρακολουθήσει έναν διεθνή αγώνα βόλεϊ ανδρών, συμμετέχοντας σε κινητοποίηση γυναικών, που ήθελαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα - κάτι που απαγορεύεται από το ιρανικό καθεστώς.

Τη συμβολική πρόταση της κ. Πιπιλή απεδέχθη το Προεδρείο ενώ βρήκε απήχηση στην πλειοψηφία των παρόντων μελών των Επιτροπών από Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ.α.

Όπως τόνισε η Βουλευτής και με την ιδιότητα του Τακτικού Μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι τραγικό, στην μεν δημοκρατική Ελλάδα να καταπατώνται από ανεγκέφαλους χουλιγκάνους, όχι μόνον τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και να θρηνούνται θύματα  οπαδικής βίας, όπως  συνέβη με  τον άτυχο φίλαθλο του Εθνικού Κώστα Κατσούλη, σε άλλες, δε, χώρες να στερούνται οι γυναίκες το αυτονόητο  σε πολλά επίπεδα και να πέφτουν θύματα κρατικής βίας.


Παρατίθεται σύντομο ιστορικό για την υπόθεση της Γκοντσέχ Γκαβαμί.

Η 25χρονη Ιρανή Γκοντσέχ Γκαβαμί (Ghoncheh Ghavami) καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση, στο Ιράν, επειδή θέλησε να παρακολουθήσει έναν διεθνή αγώνα βόλεϊ ανδρών. Η Γκαβαμί συνελήφθη στις 20 Ιουνίου στην Τεχεράνη επειδή συμμετείχε σε κινητοποίηση γυναικών, οι οποίες ήθελαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα βόλεϊ ανδρών μεταξύ του Ιράν και της Ιταλίας.

Τον Σεπτέμβριο ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε επισημάνει ότι η κράτηση της Γκαβαμί δεν συνδέεται πλέον με τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση, όμως δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Σε μήνυμα που ανήρτησε στις αρχές Οκτωβρίου στη σελίδα της στο Facebook (Free Ghoncheh Ghavami) η μητέρα της Σούζαν Μοσταγιάν δήλωσε ότι η Γκοντσέχ αποφάσισε να σταματήσει να δέχεται τροφή. Η οικογένεια της Γκοντσέχ είχε ξεκινήσει εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απελευθέρωσή της. Σε μήνυμά της στο Facebook η Μοσταγιάν επισημαίνει ότι οι ιρανικές αρχές προσπάθησαν να πείσουν την κόρη της να αλλάξει δικηγόρο και να δηλώσει ένοχη για νέες κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: