24 Ιουν 2014

Να καταργηθεί το Δουβλίνο ΙΙ

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να καταργηθεί το Δουβλίνο ΙΙ

Να αναλάβουν οι εύρωστες και ασφαλείς ευρωπαϊκές χώρες τις ευθύνες τους για την τραγωδία των left-to-die boats

Μόλις μίλησα και μάλιστα εκ μέρους της  μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το τραγικό θέμα των left-to-die boats (πλοία-τάφοι).
Ειδικότερα, συζητιούνται τώρα στο Στρασβούργο οι δύο εκθέσεις σχετικά με την παράνομη μετανάστευση της Ολλανδής Tineke Strik και του Βρετανού Christopher Chope.

Με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, η Ελλάδα μόνο για διασώσεις το 2013 ξόδεψε 63.366.811ευρώ

Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, ήμουν πολύ σκληρή και επικριτική στην ομιλία μου, τονίζοντας ότι εμείς οι χώρες του Νότου που είμαστε και τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, εμείς οι χώρες που υποφέρουμε από οικονομική κρίση, δε μπορούμε να ανεχθούμε την «αφ’ υψηλού» κριτική των ευρωπαϊκών χωρών ότι: αφήνουμε τους παράνομους μετανάστες και τους πρόσφυγες να πνίγονται στις θάλασσές μας.

Οι μεγάλες χώρες έχουν ευθύνη

Οι χώρες που κάποτε έφτιαξαν το χάρτη στη Μέση Ανατολή και στην Ασία επιλέγουν να ξεχνάνε τις δικιές τους ευθύνες οι οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν αναλλοίωτες και σήμερα αφού για παράδειγμα τρία χρόνια μετά δεν έχει ακόμα βρεθεί πολιτική λύση για τη Συρία και η τραγωδία πρόσφατα επεκτάθηκε και στο Ιράκ.

Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, έχοντας αναλάβει ένα τιτάνιο έργο

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο  (αναφέρθηκα και στην Αδριατική και ολόκληρη την Μεσόγειο) και παρά την αύξηση του αριθμού των συλλήψεων την περίοδο 2012-2014  κατά 4.442% οι Έλληνες λιμενικοί διέσωσαν από βέβαιο πνιγμό 5.794 ανθρώπους. Δυστυχώς χάθηκαν 111 ζωές. Για φέτος το καλοκαίρι περιμένουμε αύξηση 100% των left-to-die boats.


Οι πολιτικοί των χωρών του Βορρά είναι καλοί στη θεωρία

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αν και παραδέχονται το πρόβλημα, όπως έκανε και  ο τότε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης κος Mignon και η κα Strik στην επίσκεψή τους το 2013 στην Ελλάδα, επιμένουν να προτείνουν θεωρητικές και συχνά ανεφάρμοστες λύσεις.

Η αλήθεια είναι, όπως τόνισα κλείνοντας την ομιλία μου, ότι αν τα σύνορα του Νότου δεν αντιμετωπιστούν ουσιωδώς ως ευρωπαϊκά σύνορα  και κυρίως αν δεν αναθεωρηθεί η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ με δίκαιο και αναλογικό καταμερισμό του προβλήματος σε όλες τις ευρωπαϊκές  χώρες, το πρόβλημα δε θα λυθεί.

Για όσους ενδιαφέρονται διαβάστε ολόκληρη την ομιλία μου:



"Οι χώρες του Νότου αποτελούν τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης.
Αντιμετωπίζουν όλες την οικονομική κρίση. Υποφέρουν οι λαοί από τα μέτρα λιτότητας.
Αλλά υποφέρουν και από τη σύγχρονη πληγή, τη λαθρομετανάστευση. Τα τελευταία χρόνια και από την απάνθρωπη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι κακοποιοί έμποροι της απελπισίας εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, αυτή που ονομάζουμε «left to die boat».
Τα απέραντα θαυμάσια σύνορα μετατρέπονται συχνά σε υγρούς τάφους. Και η παγκόσμια κατακραυγή δημιουργεί κακή εικόνα για την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ελλάδα και όπου αλλού στο Νότο.
Παράδειγμα: Σκεφτείτε πως στο Αιγαίο πέλαγος σε αρκετά νησιά μας, η απόσταση από την Τουρκία είναι μόλις 1,5 χιλιόμετρο. Η χώρα μου βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να γίνεται στόχος κριτικής από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που μέσα στη δική τους ευμάρεια αλλά και την ασφάλεια των ηπειρωτικών συνόρων τους δεν μπορούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα.
Την περίοδο που στην Ελλάδα υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, κυρίως νέοι, που δεν μπορούν ηλικιωμένοι να αγοράσουν φάρμακα, μόνον για τις διασώσεις στο Αιγαίο, το 2013 δαπανήθηκαν 63.366.811 ευρώ.
Ποια ήταν η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μόλις 2,9 εκατομμύρια ευρώ.
Τρία χρόνια διαρκεί ο εμφύλιος στη Συρία. 3 χρόνια και ποια είναι η λύση που έδωσαν οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης;
Πόσο αλήθεια θα διαρκέσει η σφαγή στο Ιράκ;
Εκτός από την κριτική για τις αδύναμες χώρες του Νότου, μήπως πρέπει να μιλήσουμε με αυστηρότητα και για τις πολιτικές ευθύνες των χωρών που κάποτε έφτιαξαν το χάρτη στη Μέση Ανατολή, στην Ασία;   Εγώ μπορώ να δώσω ασφαλή στοιχεία για τη χώρα μου. Το 2012-2014 αυξήθηκε ο αριθμός συλλήψεων στα θαλάσσια σύνορα μας κατά 4.442% και εισήλθαν συνολικά με την τραγική μέθοδο των left-to-die boat 20.175 μετανάστες. Διασώθηκαν από βέβαιο πνιγμό 5.794 αλλά  δεν τα κατάφεραν 111 άνθρωποι.
Τονίζω ότι οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και την Αδριατική  συχνά είναι απαγορευτικές ακόμα και για μεγάλα επιβατικά πλοία, πόσο μάλλον για μικρά καΐκια και λέμβους στα οποία στοιβάζονται δεκάδες άτομα, πολλές γυναίκες και παιδιά που δεν ξέρουν καν κολύμπι.
Για φέτος το καλοκαίρι περιμένουμε αύξηση 100% των left-to-die boat.  Η Ελλάδα προειδοποιεί.
Όταν το 2013 ο τότε Πρόεδρος κος Mignon επισκέφτηκε την Ελλάδα, είχε δηλώσει:
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης ταυτόχρονα με μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.  Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά πάνω από όλα ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Τότε και η συνάδελφος κα Strik είχε πει:
«Καμία χώρα δε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτή την ανθρωπιστική κρίση μόνη της.  Από τη στιγμή που οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες θέλουν να συνεχίσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα κράτη μέλη πρέπει να βρουν λύσεις πέρα από την απλή οικονομική και τεχνική βοήθεια».

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ζητήσω να φανταστείτε τί θα γινόταν αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης και δεν τηρούσε απαρέγκλιτα τις διεθνείς συμβάσεις. Τότε το πρόβλημα θα ήταν στην πόρτα σας.
Γι’ αυτό το λόγο κι ενώ συμφωνώ με τις προτάσεις της κας Strik, τονίζω ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί αν τα σύνορα του Νότου δεν αντιμετωπιστούν ουσιωδώς ως ευρωπαϊκά σύνορα  και κυρίως αν δεν αναθεωρηθεί η συνθήκη Δουβλίνο 2 με δίκαιο και αναλογικό καταμερισμό του προβλήματος σε όλες τις ευρωπαϊκές  χώρες." 

Δεν υπάρχουν σχόλια: