22 Νοε 2013

«Αγώνας του ΥΠ.ΠΟ. για τη διάσωση του Τζαμιού Μεχμέτ Μπέη στις Σέρρες»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2013
«Αγώνας του ΥΠ.ΠΟ. για τη διάσωση του Τζαμιού Μεχμέτ Μπέη στις Σέρρες»
Ερώτηση  σχετικά με την πορεία  των εργασιών αναστήλωσης του μεγαλειώδους τζαμιού  Μεχμέτ Μπέη  στις Σέρρες, είχε καταθέσει προ ημερών στον  Υπουργό Πολιτισμού η Βουλευτής Α’ Αθηνών Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή, αναδεικνύοντας εκ νέου ένα θέμα που είχε πρωτοπαρουσιάσει ως δημοσιογράφος, προ δεκαετίας.
Με την ενδιαφέρουσα σε ιστορικά στοιχεία απάντηση του ΥΠΠΟ, ξεδιπλώνεται όχι μόνον η αρχιτεκτονική και πολιτιστική σημασία του τζαμιού, αλλά και η πολύχρονος κοστοβόρα   προσπάθειας να ολοκληρώσει την αναστήλωση.
Το τέμενος είναι το αρχαιότερο σωζόμενο των Σερρών και ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα τεμένη  στη Βαλκανική. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή  κτίστηκε το 1492-1493 ενώ κατά τον Εβλιγιά Τσελεμπή-1668- συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ωραιότερα στη χώρα των ρωμιών.
Μοναδική για  την ομορφιά της και το μέγεθός της είναι και μαρμάρινη κρήνη  στη βόρεια πλευρά του τζαμιού πού  αποτελεί από μόνη της σημαντικότατο  μνημειακό  πολιτιστικό «κληροδότημα» στη νεότερη Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Βουλευτής της Α’ Αθηνών, Φωτεινή Πιπιλή,  ερευνητική συγγραφέας –φωτογράφος έχει ολοκληρώσει την πολύχρονη και πρώτη για τα διεθνή πολιτιστικά δρώμενα  πλήρη καταγραφή όλων των σωζόμενων ισλαμικών μνημείων στην Ελλάδα  ενώ από το 2004 είχε πρωτοστατήσει στη διάσωση του τζαμιού Μεχμέτ Μπέη και τον καθαρισμό της μνημειακής κρήνης.
Λόγω των σημαντικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στην  απάντηση του ΥΠ.ΠΟ  κοινοποιείται  ολόκληρη η απάντηση προς την Βουλευτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: