8 Σεπ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Φ.ΠΙΠΙΛΗ - «Άδειασμα» του Διοικητή του ΙΚΑ από το Υπουργείο Εργασίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                             Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2011



 «Άδειασμα» του Διοικητή του ΙΚΑ από το Υπουργείο Εργασίας



Σήμερα συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Eρώτηση της Βουλευτή Α’ Αθηνών και Γραμματέως Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. κας Φ. Πιπιλή με θέμα: «Έμμεση νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών μέσω του ΙΚΑ». Το θέμα δημιουργήθηκε όταν ο Διοικητής του Ι.Κ.Α., κ. Ροβέρδος Σπυρόπουλος ανακοίνωσε πως στη διαδικασία του Εργόσημου θα συμπεριληφθούν και όλοι οι μετανάστες, ανεξαρτήτως του εάν έχουν άδειες εισόδου στη χώρα και ότι  θα μπορούν, με μία απλή δήλωση στο ΚΕΠ και χωρίς καμία υποχρέωση κατάθεσης εγγράφων νόμιμης εισόδου και παραμονής στη χώρα, να προμηθεύονται αμέσως Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α).

Απαντώντας στην Επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Α’ Αθηνών Φ.Πιπιλή, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ.Κουτσούκος ήταν κατηγορηματικός ότι για να αποκτήσει οποιοσδήποτε, Έλληνας ή αλλοδαπός, Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης, απαιτείται η κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων, πράγμα το οποίο αποκλείει τους παράνομους μετανάστες, «αδειάζοντας» με αυτόν τον τρόπο το Διοικητή του ΙΚΑ.  Όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, απάντησε ότι το ΙΚΑ δεν έχει δικαίωμα να ελέγχει τη νομιμότητα αδειών παραμονής των μεταναστών, παρά μόνο την εργασιακή τους κατάσταση, επιβάλλοντας τα ανάλογα πρόστιμα.

«Είναι απαράδεκτο ο Διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος να δημιουργεί, επιπολαίως, σύγχυση σε θέματα Εθνικής σημασίας», τόνισε η Βουλευτής κ. Φ.Πιπιλή και ζήτησε, όπως θα συνέβαινε με οποιονδήποτε Δημόσιο Λειτουργό, «τη δημόσια καταδίκη των προκλητικών δηλώσεων του κυρίου Σπυρόπουλου».

Με αφορμή το θέμα αυτό η Βουλευτής και Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. ζητάει από την Κυβέρνηση να σταματήσουν οι προσωπικές πολιτικές Υπουργών, Υπουργείων και Οργανισμών - είναι γεγονός ότι το κάθε Υπουργείο αποφασίζει από μόνο του για τη Μεταναστευτική πολιτική, χωρίς να υπάρχει κοινός παρανομαστής. Όπως τονίζει η κυρία Πιπιλή, υπάρχει  ο κίνδυνος,  λόγω της εισφοροεισπρακτικής λογικής, να αγνοηθεί το γεγονός ότι το Μεταναστευτικό ζήτημα είναι θέμα Εθνικής σημασίας και απαιτείται συντονισμένη πολιτική.

                

Δεν υπάρχουν σχόλια: