29 Απρ 2010

«Κίνδυνος θάνατος από μια εγκαταλειμμένη ιστορική γέφυρα»



Επειδή δεν γίνεται κάθε φορά που κάποιος κάτοικος, επισκέπτης ή ξένος τουρίστας διασχίζει τη γέφυρα στην περιοχή Ρεβελέικα Λεπραίου του νομού Ηλείας να κάνει το σταυρό του και να στηρίζεται στη βοήθεια του Θεού για να μην βρεθεί στο φαράγγι μαζί με τη γέφυρα, η βουλευτής Ά Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία Φ. Πιπιλή κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούση και την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κα Τ. Μπιρμπίλη, για να υπάρξει επιτέλους κρατική παρέμβαση.
Εδώ και αρκετά χρόνια κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής, αλλά και τοπικοί παράγοντες και φορείς καταγγέλλουν μεταξύ τους την εγκατάλειψη και την επικινδυνότητα εξαιτίας της γέφυρας. Σε πέρασμά της από την περιοχή η κα Πιπιλή άκουσε τα ίδια και τα ίδια. Επισκέφτηκε επί τούτου τη γέφυρα, την οποία μάλιστα και φωτογράφισε και αποφάσισε να καταθέσει ερώτηση. Το τραγικό είναι ότι από τις πυρκαγιές του 2007 καταστράφηκε ολοσχερώς το πευκόφυτο δάσος που αποτελούσε και κάποια φυσική θωράκιση της γέφυρας, ενώ είναι γνωστό ότι είναι σεισμογενής περιοχή. Ο φωτογραφικός φακός της βουλευτή είναι αδιάψευστος μάρτυρας και επισημαίνει την αποκόλληση μέρους του τσιμεντένιου στηθαίου, η οποία με το συνεχές πέρασμα αυτοκινήτων επιδεινώνεται.
Όπως φαίνεται ό,τι δεν κατάφεραν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που σκόπευαν να ανατινάξουν τη γέφυρα για να ανακόψουν τη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων, φαίνεται ότι θα το πετύχει η ελληνική αδιαφορία, αφού η χρόνια εγκατάλειψη, η έλλειψη κάθε παρακολούθησης και ελέγχου και κυρίως οι διαχρονικές κατολισθήσεις στο κοντινό χωριό Λέπραιο πιθανόν κάποια μέρα να την οδηγήσουν σε κατάρρευση.
Απευθυνόμενη στους δύο Υπουργούς, η κα Πιπιλή ερωτά αν θα δοθεί εντολή να γίνει έλεγχος επικινδυνότητας και αν θα χρηματοδοτηθεί η άμεση συντήρηση και επιδιόρθωση των φθορών για την ασφαλή λειτουργία της γέφυρας.

(Επισυνάπτεται η ερώτηση που κατατέθηκε στη βουλή)

Προς :
1. τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούση
2. την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κα Τ.Μπιρμπίλη
Θέμα : «Εργασίες στη γέφυρα της περιοχής Ρεβελέικα του Νομού Ηλείας»
Κυρία και κύριε Υπουργέ
Επειδή η δαιδαλώδης διασπορά των κρατικών υπηρεσιών μου έχει δημιουργήσει προβλήματα ως προς το «καθεστώς» ιδιοκτησίας-ευθύνης της πολύ παλαιάς μεγάλης γέφυρας με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία στην περιοχή Ρεβελέικα Λεπραίου επαρχίας Ολυμπίας του νομού Ηλείας, καταθέτω ερώτηση σε δύο συναρμόδια Υπουργεία.
Η γέφυρα αυτή από ό,τι γνωρίζω από την ιστορία της περιοχής είναι κατασκευασμένη πολύ πριν το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο πάνω σε ένα βαθύ φαράγγι. Είναι πολύ ψηλή, μονότοξη και μάλιστα αποτέλεσε το αντικείμενο του «πόθου» των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής για να το ανατινάξουν και να επιφέρουν βαρύτατο πλήγμα στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής Ολυμπίας, ώστε να ανακόψουν τη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων. Οι Γερμανοί δεν τα κατάφεραν – αν έχω πληροφορηθεί σωστά – αλλά η χρόνια εγκατάλειψη, η έλλειψη κάθε παρακολούθησης και ελέγχου και κυρίως οι διαχρονικές κατολισθήσεις στο κοντινό χωριό Λέπραιο υποψιάζομαι ότι κάποια μέρα θα την οδηγήσουν σε κατάρρευση. Κάθε φορά που οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και χιλιάδες επισκέπτες και ξένοι τουρίστες που τη διασχίζουν αναγκαστικά – αυτός ο δρόμος συνδέει την Πύργου-Κυπαρισσίας με τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής, το Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες- αναρωτούνται αν θα περάσουν ή θα πέσουν μαζί με τη γέφυρα στο φαράγγι.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Είναι της αρμοδιότητας σας να δοθεί εντολή στη Γενική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε να γίνει έλεγχος επικινδυνότητας και να χρηματοδοτηθεί η άμεση συντήρηση και επιδιόρθωση των φθορών για την ασφαλή λειτουργία τις γέφυρας;
Ερωτάται η κα Υπουργός:
Εφόσον ο έλεγχος της επικινδυνότητας και η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της γέφυρας ανήκει στις αρμοδιότητες σας, τι προτίθεστε να κάνετε;

Μετά τιμής
Φωτεινή Πιπιλή

1 σχόλιο:

Yellow Kid είπε...

Μην ανησυχείτε. Τώρα που ήρθε το ΔΝΤ θα φτιάξει και την γεφυρούλα. Θα μας κοστίσει ένα αγγούρι παραπάνω όλη αυτή η υπόθεση αλλά χαλάλι μας.

Τα κόμματα σας να συνεχίζουμε να ψηφίζουμε μονάχα που μας οδήγησαν σε χρεοκοπίες και τι στον κόσμο...