29 Απρ 2010

Επίκαιρη ερώτηση Φ.Πιπιλή με θέμα: «Άρνηση του Υπουργείου Πολιτισμού για χαρακτηρισμό διατηρητέων κτισμάτων στο ιστορικό Μαράσλειο»

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο
Θέμα: «Άρνηση του Υπουργείου Πολιτισμού για χαρακτηρισμό διατηρητέων κτισμάτων στο ιστορικό Μαράσλειο»

Κύριε Υπουργέ,
Πληροφορήθηκα ότι το Υπουργείο Πολιτισμού διά του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων τάχθηκε κατά του χαρακτηρισμού ως διατηρητέων δύο κτισμάτων μέσα στο χώρο του ιστορικού Μαρασλείου, δημιουργημάτων του αρχιτέκτονα Νικόλαου Μητσάκη, εκφραστή της μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής του τόπου.
Είναι θλιβερό να καταστρέφεται έτσι η ιστορική μνήμη της μεσοπολεμικής Αθήνας, να απαξιώνεται η προσφορά ενός δημιουργού. Είναι τραγικό για τη σύγχρονη ελληνική Πολιτεία να μην έχει, τόσα χρόνια, καταφέρει να ολοκληρώσει το σχέδιο για τη δημιουργία νέων αιθουσών και να καταφεύγει στις φτηνές και απολίτιστες κινήσεις ενός κοινού εργολάβου, γκρεμίζοντας.
Το κέντρο της Αθήνας πολλά δεινά έχει συσσωρεύσει. Και την ώρα που αρκετοί Αθηναίοι που αγαπάμε την πόλη μας προσπαθούσε να τονώσουμε το κίνημα της επιστροφής κατοίκων σ’ αυτό, οι Υπηρεσίες σας προκειμένου να «τελειώνουν» με αυτό το χρονίζον πρόβλημα θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός νέου τσιμεντένιου όγκου 3.000 τ.μ., μετατρέποντας το αρχικό όραμα του ευεργέτη Μαρασλή σε νέα Γκράβα.
Ερωτάται ο Υπουργός:
1. Πράγματι αληθεύει ότι θα γκρεμιστεί το ξεχωριστό αυτό συγκρότημα;
2. Με ποια αρμοδιότητα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συναινεί σε θέμα απόλυτης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και διευκολύνει εύκολες ανιστόρητες λύσεις;


Φωτεινή Πιπιλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: