15 Ιαν 2010

Ματαιώνονται τα έργα ανάπλασης στο Λύκειο του Αριστοτέλους δια στόματος υπουργού Πολιτισμού

Σήμερα κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Πολιτισμού για την ματαίωση των έργων στο Λύκειο του Αριστοτέλη. Παραθέτω την ερώτησή μου και το Δελτίο Τύπου που έστειλα για να δείτε τι μου απάντησε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
15.01.2010

Ματαιώνονται τα έργα ανάπλασης στο Λύκειο του Αριστοτέλους δια στόματος υπουργού Πολιτισμού

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Α΄ Αθηνών ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή, ο κ. Γερουλάνος ακύρωσε το έργο του προκατόχου του Αντώνη Σαμαρά, για τη στέγαση του αρχαιολογικού χώρου του Λυκείου του Αριστοτέλη και την απόδοση στους Αθηναίους και τους τουρίστες ενός πάρκου 36 στρεμμάτων. Στην επίκαιρη ερώτησή της η βουλευτής ρωτούσε τον υπουργό αν αληθεύουν σχετικά δημοσιεύματα για την αναβολή των έργων και ότι τα χρήματα της σύμβασης, που υπογράφτηκε μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του ΟΠΑΠ ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, με αποκλειστικό σκοπό τη στέγαση των ευρημάτων, θα διατεθούν σε άλλες ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού. Ο υπουργός επιβεβαίωσε τη ματαίωση των έργων με αιτιολογία:
Πρώτον, ότι τα χρήματα δεν επαρκούν, διότι οι σημερινές μελέτες ανεβάζουν το ποσό στα 6,5 εκατ. ευρώ.
Δεύτερον, ότι θα αρχίσουν εκ νέου μελέτες – ήδη είχαν περάσει 13 χρόνια απραξίας του υπουργείου πριν ανακοινωθεί η ολοκλήρωση των έργων το 2009- για την εξεύρεση άλλων λύσεων.
Τρίτον, ότι τα χρήματα του ΟΠΑΠ αν συμφωνούν και οι δύο πλευρές θα δοθούν αλλού και ότι το έργο αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Η κυρία Πιπιλή τόνισε το γεγονός ότι τα επιπλέον κατά τους ισχυρισμούς του υπουργού χρήματα θα μπορούσαν να βρεθούν μέσω και άλλων χορηγιών μεγάλων ιδρυμάτων και οργανισμών, αλλά και την αναγκαιότητα της απόδοσης του περιφραγμένου χώρου στους πολίτες, χαρακτηρίζει δε ως ατυχή την αναφορά του κ. Γερουλάνου ότι απέναντι από το Λύκειο… βρίσκονται τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, απαξιώνοντας τις προσπάθειες της Βουλευτή - από το Μάρτιο του 2009, τα έργα και τις αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού επί Σαμαρά - για την αναβάθμιση της περιοχής.

Επισυνάπτεται η με αρ. πρωτ. 263, 12-01-10, Επίκαιρη Ερώτηση.



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα 11/1/2010

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο

Θέμα: Ματαίωση έργων στο Λύκειο του Αριστοτέλη

Κύριε Υπουργέ,
Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 4/1/2010 δημοσίευσαν ρεπορτάζ πως το Υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να μη διαθέσει τη χορηγία ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΟΠΑΠ για την κατασκευή του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη.
Στις 16/3/2009 κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στον τότε Υπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και πριν περάσουν 2 μήνες, στις 29/4/2009, όχι μόνο ελευθερώθηκε ο χώρος από την ακαλαίσθητη, «τυφλή» περίφραξη αλλά και παρουσιάστηκε το αναλυτικό σχέδιο για την αποκατάσταση και επισκεψιμότητα του χώρου με την τοποθέτηση ειδικού στέγαστρου με τη γενναία χορηγία του ΟΠΑΠ. Ταυτοχρόνως, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε τη σύνδεση του Λυκείου του Αριστοτέλη με το Βυζαντινό Μουσείο, ώστε να αποδοθεί στους πολίτες ένα πάρκο 36 στρεμμάτων. Οι ενέργειες αυτές χαιρετίστηκαν από τα ελληνικά και διεθνή Μ.Μ.Ε.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Αληθεύει το δημοσίευμα, ότι αναβάλλεται η δημιουργία του πάρκου;
2. Αληθεύει ότι τα χρήματα της σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού με τον ΟΠΑΠ για την τοποθέτηση του ειδικού στεγάστρου, θα διατεθούν σε άλλα έργα του Υπουργείου Πολιτισμου;

Φωτεινή Πιπιλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: