29 Ιαν 2010

Τί θα γίνει με την Ακαδημία Πλάτωνος

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση στη Βουλή, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ακαδημία Πλάτωνος, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής της Α’ Αθηνών με τη Ν.Δ. κυρία Φωτεινή Πιπιλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο.
Με την ερώτησή της η κα Πιπιλή ζήτησε να πληροφορηθεί:
1.Ποιες είναι οι άμεσες αποφάσεις που πρόκειται να λάβει ο Υπουργός για την αναβάθμιση της περιοχής.
2.Σε ποιο σημείο βρίσκονται τα σχέδια του υπουργείου για τη δημιουργία του Μουσείου των Αθηνών.
Μάλιστα, η κα Πιπιλή κατέθεσε εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία και προτάσεις για τη διευκόλυνση του Υπουργείου Πολιτισμού, τις οποίες αποδέχθηκε ο Υπουργός και υποσχέθηκε ότι θα τις ερευνήσει. Ειδικότερα, η βουλευτής υπέδειξε για τη δημιουργία του Μουσείου των Αθηνών ένα πολυώροφο εγκαταλελειμμένο κτίριο που βρίσκεται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, ζητώντας να διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η δυνατότητα απαλλοτρίωσης. Επ’ αυτού ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι ο προκάτοχός του, κ. Αντώνης Σαμαράς υπέγραψε την 4/2009 απόφαση για τη διευθέτηση του θέματος και δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει τα χρήματα για την ολοκλήρωση του σχεδίου. Η βουλευτής αναφέρθηκε, επίσης, επιγραμματικά στην άγνωστη και ξεχασμένη προσφορά του Αιγυπτιώτη αρχιτέκτονα Αριστόφρωνος, ο οποίος το 1929 άρχισε τις ανασκαφές, ανακαλύπτοντας μέρος της σχολής, ενώ ταυτοχρόνως αγόρασε ακίνητα και οικόπεδα εκεί, τα οποία και άφησε ως κληροδότημα με διαθήκη του στην Ακαδημία Αθηνών. Μια λησμονημένη από όλους ιστορία. Ζήτησε επίσης, τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή μιας πολύ μεγάλης ιδιοκτησίας στα όρια του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να αποδοθεί ελεύθερος, ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος που θα αναδείξει και αναβαθμίσει και προς όφελος των κατοίκων και των Αθηναίων, αυτή την κεντρική αθηναϊκή περιοχή.




ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο
Θέμα: «Τί θα γίνει με την Ακαδημία Πλάτωνος».
Κύριε Υπουργέ,
Η κατάσταση στο αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος, χώρο παγκόσμιας εμβέλειας, όπου έχουν βρεθεί το Γυμνάσιο και η Παλαίστρα της Ακαδημίας του Πλάτωνα, είναι απαράδεκτη. Όπως λένε αγανακτισμένοι κάτοικοι, η περιοχή του φιλοσόφου έχει μετατραπεί σε «σωστή συνοικία της Καλκούτας».
Την τελευταία δεκαετία από τους εκάστοτε υπουργούς πολιτισμού έχουν ανακοινωθεί:
α) η στήριξη των προτάσεων της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων.
β) η δημιουργία εκεί του Μουσείου των Αθηνών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Ποιές είναι οι άμεσες αποφάσεις που πρόκειται να λάβει για την αναβάθμιση της περιοχής;
2) Σε ποιό σημείο βρίσκονται τα σχέδια του υπουργείου για τη δημιουργία του Μουσείου των Αθηνών;

Αθήνα 22.01.2010
Μετά τιμής
Φωτεινή Πιπιλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: