6 Νοε 2008

« Δώστε πράσινο και στα πρόβατα !!!»

Αν και Βουλευτής της Α΄Αθηνών, γνωρίζω άριστα τα προβλήματα των κτηνοτρόφων στις πυρόπληκτες περιοχές, λόγω της καταγωγής μου, από πατέρα, από την ορεινή Ολυμπία του Ν. Ηλείας και τα συνεχή ταξίδια μου εκεί. Ένα από αυτά είναι η ελεύθερη βόσκηση των κοπαδιών τους.

Ορθώς τα Δασαρχεία απαγορεύουν ρητώς την διέλευση και βόσκηση στις υπό αναδάσωση Δασικές εκτάσεις τα ζώα όμως, όπως και οι άνθρωποι, έχουν απόλυτη ανάγκη να κυκλοφορούν ελεύθερα στο Περιβάλλον, ενώ η ελεύθερη βόσκηση των κοπαδιών αναβαθμίζει την ποιότητα του κρέατος που τρώμε και άρα την ποιότητα της ζωής μας.

Το θέμα το έθεσα στον αρμόδιο Υπουργό…Οι τοπικοί φορείς (Ν.Α. & Τ.Α) τώρα, εκτός από γκρίνια, πρέπει να καταθέσουν και συγκεκριμένες προτάσεις για την τεχνητή ανάπτυξη ειδικά διαμορφωμένων χώρων στην ύπαιθρο...λειμώνες τους λένε... αφού αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις, εκτός Δασικών, ελεύθερες εκτάσεις στις περιοχές τους.

Καμιά φορά δεν λείπουν τα λεφτά αλλά οι ιδέες…


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
6/11/08
Προς : τον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη
τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αλ. Κοντό


Θέμα: «Αποκατάσταση των λειμώνων στις πυρόπληκτες περιοχές».

κ.κ. Υπουργοί,

Λόγω πατρικής καταγωγής από τον πυρόπληκτο νομό Ηλείας και με τα συνεχή ταξίδια μου εκεί, είμαι σε θέση να γνωρίζω ένα μείζον για τους κτηνοτρόφους πρόβλημα που είναι υπαρκτό σε όλους τους πυρόπληκτους νομούς. Το πρόβλημα της έλλειψης χώρων ελεύθερης βόσκησης, για τα κοπάδια τους.

Ορθώς τα Δασαρχεία απαγορεύουν ρητώς την διέλευση και βόσκηση στις υπό αναδάσωση Δασικές εκτάσεις και είμαι σε θέση να γνωρίζω πως έχουν ήδη παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα, οι όποιοι παραβάτες. Το κράτος όμως οφείλει να αντιμετωπίζει άμεσα όλα τα προβλήματα, ώστε να διασφαλίζεται το αγροτικό εισόδημα και να τηρούνται οι κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής.

Επιπροσθέτως η ελεύθερη βόσκηση των κοπαδιών αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων την ποιότητα του κρέατος συμβάλλοντας στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

Σκοπεύει η Κυβέρνηση να διαθέσει, μέσω του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κονδύλια για την τεχνητή ανάπτυξη λειμώνων, σε δημόσιες και άλλες εκτάσεις, στις πυρόπληκτες περιοχές ;


και η απάντηση από τα Πρακτικά της Βουλής 6/11/08

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):
Κυρία Πιπιλή, θέλω να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας για τις πυρόπληκτες περιοχές. Όντως εκεί είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για όλους μας για να μπορέσουμε να τις ανασυγκροτήσουμε και να δώσουμε ζωή εκεί που η πύρινη λαίλαπα έκαψε ανθρώπους, κατέστρεψε περιουσίες και δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Πολύ σωστά τα δασαρχεία –και συμφωνούμε νομίζω σε αυτό- απαγορεύουν ρητώς τη διέλευση και τη βόσκηση στις υπό αναδάσωση δασικές εκτάσεις. Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπίσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις. Παίρνουμε μέτρα τα οποία κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι η χορήγηση ζωοτροφών τόσο από πλευράς πολιτείας όσο και πολλούς άλλους φορείς. Για το σκοπό αυτό έχουν σταλεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Ηλείας. Περίπου 3.900.000 ευρώ. πέραν αυτών έχουν σταλεί μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών από χορηγίες ιδιωτικών φορέων. Τα 3.900.000 εστάλησαν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι μόνο από οργανώσεις ομογενών της Αμερικής έχουν σταλεί στο Νομό της Ηλείας 3.200 τόνοι ζωοτροφών, όπως επίσης και μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών έχουν σταλεί από την Αγροτική Τράπεζα, της ΕΛΒΙΖ και από άλλους φορείς. Η άλλη κατεύθυνση είναι οι δράσεις που προγραμματίζεται να ενισχυθούν στα πλαίσια του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, που για τη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρετε είναι η βελτίωση των κοινόχρηστων βοσκοτόπων με την εκτέλεση των αναγκαίων έργων υποδομής. Είναι η βελτίωση των ιδιωτικών βοσκοτόπων μέσα από σχέδιο βελτίωσής τους. Είναι η ένταξη στα προγράμματα των νέων αγροτών. Είναι η στήριξη των γεωργών για ένταξη στο Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Είναι η στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων μέσω του Προγράμματος της Εξισωτικής Αποζημίωσης. Είναι οι δασώσεις γεωργικών και μη εκτάσεων και τα εγγειοβελτιωτικά έργα .Το Πρόγραμμα που σας αναφέρω, έχει συνολική δαπάνη 700 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Ήδη γίνονται εφαρμοστικές μελέτες. Οι δασολόγοι μάς είπαν ότι θα έπρεπε να περάσει ένας χρόνος, έτσι ώστε να δούμε τη φυσική αναβλάστηση, πριν γίνουν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις. Το Πρόγραμμα προκηρύσσεται. Τα δασαρχεία προχωρούν σε εφαρμοστικές μελέτες, έτσι ώστε με τον καλύτερο τρόπο να προχωρήσουμε σε εμπλουτισμό των δασών, σε προστασία των δασών. Βέβαια, βάλατε κάτι πολύ σημαντικό για τους τεχνητούς λειμώνες. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε επαφή με τα δασαρχεία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε, είτε από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα με μια μικρή μετατροπή που χρειάζεται και ήδη την έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από το Ταμείο που έχουμε για την στήριξη των περιοχών αυτών, όλα τα σχέδια και τις εφαρμοστικές μελέτες τα οποία έχουν σχέση με τη δημιουργία και τεχνητών λειμώνων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Η κα Πιπιλή έχει το λόγο.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Πρώτα απ’ όλα χαίρομαι που ο Υπουργός μάς είπε δημόσια ότι τον απασχολεί αυτό το θέμα, δηλαδή το θέμα του να κυκλοφορούν και τα ζώα ελεύθερα, γιατί όπως και εμείς οι άνθρωποι και τα ζώα χρειάζονται το πράσινο. Μπορεί να φανεί υπερβολικό για ορισμένους αυτό που λέω, αλλά γνωρίζω ότι όταν είναι εγκλωβισμένα τα ζώα τα οποία καταναλώνουμε εμείς, είναι δεδομένο ότι αυτά τα ζώα παρουσιάζουν από τον εγκλωβισμό και τις συνθήκες αιχμαλωσίας πολύ υψηλό δείκτη με τοξίνες, κάτι το οποίο θα αρχίσει σιγά- σιγά να γίνεται πραγματικότητα και για τα κοπάδια τα οποία έως τώρα είχαν την ευτυχία να κυκλοφορούν ελεύθερα σε μη δασικές -να το τονίσουμε- πάντα περιοχές. Χαίρομαι, λοιπόν, που σας απασχολεί, κύριε Υπουργέ. Εγώ έκανα ταυτόχρονη ερώτηση και προς τον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά με το αν σκοπεύει η Κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν έχει σχετικά κονδύλια να πάρει χρήματα από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του κ. Μολυβιάτη. Κάτι που θέλω να τονίσω, γιατί αυτό μου απαντήσατε εμμέσως ότι μπορεί να γίνει, είναι ότι αναρωτιέμαι και θα ήθελα άλλη φορά να μου απαντήσετε, εάν οι τοπικές κοινωνίες εκτός από την γκρίνια, γιατί γνωρίζω ως δημοσιογράφος την γκρίνια και την παρακολουθώ, έχουν καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις γι’ αυτό το θέμα που συζητάμε, διότι ξέρετε ότι δεν αρκεί να υπάρχουν τα λεφτά. Οι Νομαρχίες και οι Δήμοι των πυρόπληκτων περιοχών θα πρέπει οι ίδιες να καταρτίσουν προγράμματα, γιατί αυτές ξέρουν πού υπάρχουν οι ελεύθερες εκτός δασικών εκτάσεων περιοχές. Θα ήθελα, λοιπόν, να κάνετε μια επαφή με όλες τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοτικές και νομαρχιακές αρχές. Επιτέλους, εκτός από την γκρίνια να υπάρχει και προγραμματισμός και το κυριότερο προτάσεις. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ και εγώ, κυρία Πιπιλή.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης στις πυρόπληκτες περιοχές. Θέλω να σας πω ότι προγραμματίζουμε μόνο από τον ΕΛΓΑ για την αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου, του ζωικού κεφαλαίου και του πάγιου κεφαλαίου να πληρωθούν μέχρι το τέλος του 2008 περίπου 150.000.000 ευρώ, που είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό, επειδή αναφερθήκατε στη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ότι έχουμε συναντηθεί με όλους τους δημάρχους και τους νομάρχες των πυρόπληκτων περιοχών και μαζί έχουμε καταρτίσει το σχέδιο για τις παρεμβάσεις στις υποδομές του αγροτικού τομέα. Έχουν προκηρυχθεί μεγάλα έργα σε όλους σχεδόν τους νομούς που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Δημοπρατούνται τα έργα αυτά και σε λίγο θα υπάρχει πραγματικά μια κοσμογονία, όσον αφορά επεμβάσεις στη στήριξη και αναβάθμιση των υποδομών στον αγροτικό τομέα. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε προτάσεις για το θέμα που αναφέρατε, δηλαδή για τους τεχνητούς λειμώνες. Αυτοί γνωρίζουν πού μπορούν να γίνουν, ποιες περιοχές είναι έξω από δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις όπου θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τέτοιες δράσεις. Κάτι τέτοιο, όμως, γίνεται σε συνεργασία που έχουμε με τις δασικές υπηρεσίες Υπάρχουν αξιόλογες δασικές υπηρεσίες και στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές. Προχωρούν σε εφαρμοστικές μελέτες, έτσι ώστε μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες αυτές να τις χρηματοδοτήσουμε άμεσα και να προχωρήσουμε και σε προστασία και σε εμπλουτισμό των δασών, αλλά και των λειμώνων, γιατί πολύ σωστά είπατε ότι δεν είναι δυνατόν δώδεκα μήνες το χρόνο να έχουμε τα ζώα μας κλεισμένα μέσα και να περιμένουμε να έχουμε αποδώσεις όσον αφορά το κρέας, το γάλα και τα υπόλοιπα προϊόντα. Καταλαβαίνετε ότι και το κόστος ανεβαίνει, αλλά και οι συνθήκες που ζουν τα ζώα δεν είναι οι κατάλληλες, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλούμε για ευζωία και για συνθήκες που είναι πολιτισμένες και που στηρίζουν το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής αυτής. Γίνεται μια ολοκληρωμένη προσπάθεια, λοιπόν, στην παρέμβαση για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν, στο θέμα του ζωικού κεφαλαίου, στο θέμα του δασικού πλούτου και στο θέμα του φυτικού κεφαλαίου από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Καλή συνεργασία έχουμε, παρά τις γκρίνιες και τα παράπονα ιδιαίτερα από το νομό της Ηλείας, γιατί από άλλους νομούς δεν έχουμε γκρίνιες και παράπονα. Παρά ταύτα, συνεργαζόμαστε και θεωρώ ότι παράγουμε ένα σημαντικό έργο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

3 σχόλια:

Ίωνας είπε...

Με αφορμή, γενικότερα, την αγάπη που τρέφεις απέναντι στα ζώα θα ήθελα να πω το εξής. Επειδή και εγώ κουβαλάω αυτή τη «διαστροφή» και σε αυτό το κωλοχανείο τίποτα δεν επιτυγχάνεται με ορθές κινήσεις κατέληξα ότι ο μόνος τρόπος για να εφαρμοστεί ο νόμος 3170/03 από τους δημάρχους είναι μόνο αν ξεκινήσει μια συλλογική διαδικασία μηνύσεων και αγωγών εναντίων τους. Μόνο αν αισθανθούν ότι μπορεί να χαλάσει το προφίλ τους θα κάνουν κάτι.
Έχω μπουχτίσει από συναυλίες, αφιερώματα και όλα αυτά ψευδοπολιτιστικά φεστιβάλ (Δημήτρια, Κατίνια, Μαλάκια κ.α.) που σπαταλάνε το δημοτικό χρήμα αφειδώς προκειμένου να βρίσκονται οι δήμαρχοι συνεχώς στο προσκήνιο και να διαφημίζουν τις αφεντομουτσουνάρες τους. Ειλικρινά, τους σιχάθηκα όλους. Τα σκυλιά λιμοκτονούν και «κοσμούν» τους δρόμους κι αυτοί φοράνε ένα χαμόγελο σαν να μην τρέχει τίποτα και δως του εγκαίνια αριστερά δως του εγκαίνια δεξιά, σαν να μην τρέχει τίποτα. Είναι τρέλα ρε παιδί μου ! Θα σταματήσω εδώ γιατί αν συνεχίσω φοβάμαι ότι θα παρεκτραπώ και θα εκραγώ με όλους αυτούς τους σιχαμένους δημάρχους που βγάζουμε.

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

Η καλύτερη μου!Ξεκινήστε και σας στηρίζω! Είναι γνωστές οι καταγγελίες μου!

Pistologos είπε...

Κυρία Πιπιλή έχω μια πρόταση να σας κάνω.
Θέλετε να βρεθούμε να μαζέψουμε 5-6 αδέσποτα και να πάμε σε ένα δημαρχείο απαιτώντας να μας τα στειρώσουν έτσι όπως τους επιβάλει ο νόμος?
Αν δέχεστε το μαιλ μου είναι twiy@rediffmail.com