24 Νοε 2008

«Προστασία των πεζών»

Διαβάστε παρακάτω…και θα καταλάβετε. Είμαι σίγουρη ότι εκφράζω πολλούς από εσάς.


Προς : Υπουργείο Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων
Γ.Γ. Δημοσίων Έργων
Γενικό Γραμματέα κ. Δημοσθένη Κατσιγιάννη


14/11/08
Θέμα : «Προστασία των πεζών».

Κύριε Γενικέ,

Πολλάκις, έχω βρεθεί στην θέση του δυνητικού θύματος από τροχαίο ατύχημα, πηγαίνοντας πεζή προς την Βουλή, όπως και πολλοί άλλοι πολίτες, που όπως και εγώ, γοητεύονται από το κέντρο της Αθήνας και μετακινούνται πεζοί, επειδή το σέβονται και το απολαμβάνουν.

Και αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένοι σηματοδότες, στις διαβάσεις των πεζών, είναι ρυθμισμένοι έτσι ώστε να εξυπηρετούν τη διέλευση των αυτοκινήτων και όχι των πεζών.

Παράδειγμα, αποτελεί ο φωτεινός σηματοδότης στην διασταύρωση Βασ. Σοφίας και Ηρώδου Αττικού, ο οποίος δίνει πράσινο σήμα στον πεζό για να διασχίσει την Ηρώδου Αττικού και ταυτόχρονα πορτοκαλί δεξί βέλος στον οδηγό για να εισέλθει στον ίδιο δρόμο. Δυστυχώς είναι γνωστή και διαδεδομένη η εγκληματική συνήθεια των ελλήνων οδηγών, να επιταχύνουν στην εμφάνιση του πορτοκαλί σήματος, αντί να επιβραδύνουν, προσπαθώντας να κερδίσουν ένα ασήμαντο δευτερόλεπτο στην πορεία τους, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Επίσης στην κάθοδο της Βασ. Κωνσταντίνου, προς το Καλλιμάρμαρο, στο σημείο συμβολής της Βασ. Γεωργίου, ο φωτεινός σηματοδότης σβήνει από πράσινο για τους πεζούς, σε δευτερόλεπτα.

Η σωστή ρύθμιση των φαναριών, έχοντας κατά νου την διευκόλυνση των πεζών είναι ένα πρόβλημα που θα ήθελα να δείτε με προσοχή, ξεκινώντας από την σωστή ρύθμιση των προαναφερόμενων. Οφείλουμε να δείξουμε έμπρακτα μια πολιτική προστασίας των πεζών, ώστε η αποσυμφόρηση του κέντρου από τα αυτοκίνητα να γίνει κάποια στιγμή πραγματικότητα.

Με εκτίμηση



Φωτεινή Πιπιλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: