19 Ιουν 2008

"Έλεγχος στους Δημάρχους και Νομάρχες!"


Πρέπει να υπάρξει αυστηρός έλεγχος για τους Νομάρχες και τους Δημάρχους, αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ήδη λάβει για την πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και την ενημέρωση των πολιτών και όλων των συμπλεκομένων αρμόδιων φορέων, για την ορθή συμπεριφορά κατά την διάρκεια μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ως βαθιά γνώστης της Αυτοδιοίκησης, διαπίστωσα ευθύνες για την αβελτηρία ορισμένων Νομαρχών και Δημάρχων κατά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές, στην Ηλεία και αλλού, ενώ φέτος δεν είναι εμφανής ακόμη οι ενέργειες των τοπικών φορέων, π.χ. δεν έχουν καθαριστεί τα ξερόχορτα σε επίμαχα σημεία.

Με δεδομένο ότι, το ποσό που έλαβαν φέτος οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ καθώς και οι αναπτυξιακοί σύνδεσμοι της χώρας για δράσεις πυροπροστασίας, ανήλθε σε 35 εκ. ευρώ έναντι 22 εκ. ευρώ πέρυσι, ζήτησα με Επίκαιρη Ερώτηση μου από τον Υπουργό Εσωτερικών, κο Παυλόπουλο να πληροφορηθώ, εάν έχουν ελεγχθεί, ως προς το που και με ποιο τρόπο διατέθηκαν τα αντίστοιχα κονδύλια.

Τεράστιες εκτάσεις με ελιές στον Νομό Ηλείας τον οποίο επισκέπτομαι κάθε σαββατοκύριακο, μέσα σε Δάση εξακολουθούν και είναι αφρεζάριστα, παρά το τραγικό περσινό παράδειγμα.
Θα πρέπει, επιτέλους, στις επικίνδυνες περιοχές να μην επιτρέπεται η κατασπατάληση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους Δημάρχους και τους Νομάρχες για «εορτάς» και «πανηγύρεις», που βρίθουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο σε όλη την Ελλάδα αλλά τα αντίστοιχα ποσά να διατίθενται αποκλειστικά για έργα πρόληψης και ενεργοποίησης των πολιτών, όπως επιδότηση ενοικίασης και κίνησης των ειδικών μηχανημάτων για το ξεχέρσωμα αγρών κ.α..


Ακολουθεί η με αρ. πρ. 1039/13.06.08 Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο



Θέμα: «Δαπάνες για την πρόληψη των πυρκαγιών»

κ. Υπουργέ,

Για να μην επαναληφθούν τα τραγικά γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού, που στοίχισαν τόσο πολύ στην χώρα μας, είναι απαραίτητη η σχεδίαση και η έγκαιρη εκτέλεση αυστηρών μέτρων πρόληψης πυρκαγιών και δασοπροστασίας.

Επειδή από μόνη της η κατανομή κονδυλίων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, οι οποίοι υλοποιούν δράσεις πρόληψης, δεν βεβαιώνει το επίπεδο της ετοιμότητας που υπάρχει,

ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1) Θα υπάρξει έλεγχος στην υλοποίηση των μέτρων πρόληψης πυρκαγιών που καλούνται να εφαρμόσουν οι Ν.Α. και οι Ο.Τ.Α. αλλά και στις δαπάνες που προέβησαν για τον σκοπό αυτό ;
2) Προωθούνται ενέργειες ενημέρωσης των πολιτών, για τα μέτρα πρόληψης αλλά και ορθής συμπεριφοράς κατά την διάρκεια μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από πυρκαγιά ;

Και η απάντηση (απόσπασμα από τα Πρακτικά της Βουλής):

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΞΘ΄
Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): .........................
Στην ερώτηση της κυρίας Πιπιλή θα απαντήσει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.Κυρία συνάδελφε, είναι γνωστό ότι στη φετινή χρονιά έχουμε τρία διαφορετικά πράγματα σε σχέση με την προηγούμενη. Δεν αρκούν από μόνα τους, θα δείξει το αποτέλεσμα, αλλά πάντως υπάρχουν τρία διαφορετικά πράγματα σε ό,τι αφορά την προετοιμασία μας. Πρώτον, ένα ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών, που επιτρέπει τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών είτε σε επίπεδο πρόληψης είτε σε επίπεδο καταστολής και ιδίως στη συνεργασία της Πυροσβεστικής με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Δεύτερον, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά δόθηκαν πιστώσεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πυροπροστασία. Τονίζω μονάχα ότι δόθηκαν 35.000.000 ευρώ, μιάμιση φορά παραπάνω από πέρυσι και πολύ περισσότερο βέβαια απ’ ό,τι είχε δοθεί το 2003. Ποτέ δεν έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» τόσα πολλά έργα σε ό,τι αφορά τα θέματα της πυροπροστασίας.Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο που είπατε, θα ήθελα να πω, πρώτον, ότι γίνεται προληπτικός έλεγχος των δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο.Δεύτερον, ειδικά για το θέμα της πυροπροστασίας φέτος εφαρμόσαμε κάτι άλλο. Κλιμάκιο, το οποίο αποτελείται από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και επίσης, από τον αρμόδιο αντιπύραρχο και τον αρμόδιο διευθυντή δασών, κάνει έλεγχο σε όλες τις περιοχές, για να δούμε τι συμβαίνει. Για να είμαι ειλικρινής –γιατί έτσι πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- δεν είναι ένα είδος ελέγχου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί είναι η ίδια ικανή -και το πιστεύω ότι υπάρχει και το χρέος, αλλά υπάρχει και η αίσθηση ευθύνης για να ξέρουν ακριβώς πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα χρήματα- το κάνουμε, όμως, για να δούμε εάν είναι αποτελεσματική η παρέμβαση, γιατί ξέρουμε ότι πάμπολλες πυρκαγιές ξεκινούν από λίγα χόρτα στην άκρη του δρόμου.Δεν θέλω να προκαταλάβω το πώς θα πάμε το καλοκαίρι, γιατί δεν το ξέρει κανείς. Έχουμε κάνει όλη την προετοιμασία και θα προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο. Τα πρώτα, όμως, δείγματα γραφής από τις αρκετές πυρκαγιές που είχαμε μέχρι τώρα και τον τρόπο με τον οποίο παρενέβησαν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και το πώς ξεκίνησαν οι πυρκαγιές δείχνουν ότι κάτι διαφορετικό γίνεται από πέρυσι, ότι και οι ίδιοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουν τη δουλειά τους, αλλά ο έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μηνός και φαντάζομαι, επειδή όπως ξέρετε ο κοινοβουλευτικός έλεγχος συνεχίζεται, θα ξανάρθουμε εδώ, για να σας δώσω διευκρινίσεις, σχετικά με τον έλεγχο για τον οποίο μου μιλήσατε.Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Το λόγο έχει η κυρία Πιπιλή.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Κύριε Υπουργέ, θα είμαι σκληρή, γιατί η δουλειά μου είναι η δημοσιογραφία και μάλιστα η δημοσιογραφία του δρόμου και, όπως ξέρετε, έχω και βαθιά γνώση και εμπειρία από την Τοπική, αλλά και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Πέρυσι δεν ήμουν Βουλευτής, ήμουν δημοσιογράφος και είχα καταγγείλει την αβελτηρία της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ειδικότερα στο Νομό Ηλείας που είναι και ο τόπος καταγωγής μου και τον ξέρω άριστα. Είχα μάλιστα πει πολλές φορές και θα το λέω ότι δυστυχώς πως η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ελάχιστες εξαιρέσεις, πραγματοποιούν το έργο για το οποίο είναι θεσμοθετημένες.Έρχομαι στο σήμερα. Μιλώ ως Βουλευτής, αλλά και ως ένας άνθρωπος που ταξιδεύει πολύ συχνά στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στο Νομό Ηλείας. Θέλω να σας πω ότι έχω την αίσθηση ότι πάντα υπάρχουν παράθυρα στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να συνεργάζονται για άλλα θέματα και θα σας πω προς ενημέρωσή σας το εξής. Αυτό που απαιτώ, είναι ο έλεγχος, τιμολόγιο-τιμολόγιο, πόσοι δηλαδή πυροσβεστικοί κρουνοί τοποθετήθηκαν στα δάση, πόσες αλλαγές έγιναν στην οργάνωση της πρόληψης και όχι να έχουμε το φαινόμενο –κύριε Υπουργέ, σας ενημερώνω- να γίνονται συνεχώς προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ νομαρχιών και δήμων και κονδύλια που δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος, μέσω του δικού σας Υπουργείου, να πηγαίνουν για γιορτές, πανηγύρια και φεστιβάλ, να σπαταλώνται χρήματα για δρόμους που εξυπηρετούν τοπικούς ψηφοφόρους και να μην γίνεται έλεγχος εάν οι πυροσβεστικοί κρουνοί έχουν τα κατάλληλα μηχανήματα, οπότε όταν ξεσπάσει πυρκαγιά να πηγαίνει αμέσως η Πυροσβεστική και να μην διαπιστώνει ότι οι κρουνοί δεν λειτουργούν ή ότι δεν είναι καλά συνδεδεμένοι. Αυστηρό έλεγχο θέλω, τα λεφτά και να δώσετε και μία εγκύκλιο. Τέρμα τα πανηγυράκια των δημάρχων και των νομαρχών σε όλη την Ελλάδα. Να δώσουν όλα τα λεφτά φέτος στην αντιπυρική προστασία και στην πρόληψη.Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Κυρία Πιπιλή, το τόνισα και προηγουμένως. Πέραν του μεγάλου ποσού που πήγε φέτος, υπάρχει ο έλεγχος για τον οποίο σας μίλησα. Πέρα από τον έλεγχο, υπολογίζω –και δεν το λέω για να φανώ αρεστός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- και στην υπευθυνότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία μετά από την πικρή, τραγική εμπειρία της περσινής χρονιάς για όλο το λαό και τον τόπο μας κάνει όλους να αισθανόμαστε το απαραίτητο αίσθημα ενοχής απέναντι στον πολίτη, από τον οποίο προέρχονται τα λεφτά για να τα δώσουμε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Θα σας φέρω, όμως, ένα παράδειγμα. Πριν από μία εβδομάδα στο Υπουργείο Εσωτερικών -τέως Δημόσιας Τάξης- όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής Αττικής, η ΤΕΔΚΝΑ, ήταν εκεί, για να διαπιστώσουμε, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, αυτό που λέγατε. Κρουνούς και το κυριότερο, αυτό που είναι καινούργιο πάλι, σε σχέση με το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι ενιαίο. Φέτος όλα τα μέσα πυρόσβεσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν σχεδιαστεί έτσι, ώστε και προληπτικά, ιδίως όμως, κατά την ώρα της πυρκαγιάς, να είναι υπό την ενιαία διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος. Ποτέ δεν είχε συμβεί αυτό, δεν το επέτρεπε η δομή και αυτά είναι τα μεγάλα λάθη του, να είναι άλλο το Υπουργείο Εσωτερικών, άλλο το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.Φέτος, όμως, όλα τα μέσα διατίθενται, μέσω της Πυροσβεστικής, σε ενιαία διοίκηση και αυτό μας επιτρέπει επίσης να κάνουμε καλύτερα τον έλεγχο. Διότι ο δασάρχης παραδείγματος χάρη, ο πυροσβέστης ο ίδιος, ο οποίος προληπτικά παρεμβαίνει, βλέπει και ο ίδιος, πέρα από τους ελέγχους που κάνουμε, εάν συγκεκριμένα τμήματα, τα οποία αφορούν τους δήμους, έχουν καθαριστεί ή όχι. Οπότε, εκτός από τον έλεγχο που κάνουμε, ο προληπτικός έλεγχος που γίνεται, οι βάρδιες που βγάζουμε έξω, ιδίως σε κρίσιμες μέρες, όπως είναι η σημερινή -σήμερα θα έλθουμε για το καλοκαίρι, τουλάχιστον μέχρι τώρα, τη μεγαλύτερη θερμοκρασία- ελέγχουν και τα τμήματα εκείνα, τα οποία προληπτικά παρεμβαίνουν και αυτά μας δίνουν την εικόνα, του εάν και κατά πόσο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν κάνει δουλειά, ώστε να παρεμβαίνουμε κατασταλτικά, δηλαδή και διορθωτικά στην πορεία. Διότι καταλαβαίνετε ότι αυτή η προσπάθεια δεν αρκεί να μείνει, μέχρι το τέλος Ιουνίου, πρέπει να είναι όλο το καλοκαίρι και θα είναι σε όλη την αντιπυρική περίοδο και σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δώσατε μέσα από αυτήν τη συζήτηση.Με ρωτήσατε για την ενημέρωση. Και μόνο η ερώτηση που κάνετε, η συζήτηση που γίνεται εδώ, για όσους μας παρακολουθούν -και υπάρχουν πολλοί που παρακολουθούν το κανάλι της Βουλής και βλέπουν- είναι ενημέρωση και έκκληση προς όλους. Η υπόθεση βεβαίως είναι της πολιτείας, βεβαίως είναι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά είναι και υπόθεση όλων μας. Λίγη προσοχή, πολύ λίγη προσοχή, στοιχειώδη πράγματα μπορούν να γλιτώσουν πολύτιμο δασικό πλούτο από καταστροφή, την οποία πολλές φορές η ίδια η πολιτεία, οι ίδιες οι καιρικές συνθήκες δεν είναι δυνατόν να αποτρέψουν.Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.




6 σχόλια:

Yellow Kid είπε...

Αληθέυει οτι κλέισανε τον Λυκαβητό "λόγω επισκευών";
Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να παραδεχτώ πώς γίνεται όλο και πιο scary!

stra είπε...

akoune?>???????dn akoune.......giayto k sy filenada pipilo mn xoloskas me erwtiseis k yperwtiseis........oti k na kanei o kratikos mixanismos(fysika oxi ta persina rezilia ala toulaxiston ta stadar)uparxoun dyo ellades.
lew dyo gt varieme na metraw........
kapou dn yparxei ena kwlopaidi ,oxi asuneiditos pou to lete k to ksanalete eseis oi oikologoi,ala teleiws suneiditopoihmenos pou kapoio alo megalutero kwlopaidi tha tou dwsei fraga k tha tou pei vale fwtia ekei na xtysoume???
eimai 22,ta thymame sto xwrio m kai sti xalkidiki na symvenoun xrooooooooooooooooonia,tha allaksoun twra???ayta ta pisteyoun oi kaimenoi oi xristianoi pou pisteoun stin dynami tis agapis k tetoia kourafeksala kai oi prasinoi oikologoi pou tha euaisthitopoihsoun tous neoellines me diafimiseis.POLU ASTEIO!!!.to fragaki einai kalo,einai gluko pou lene k ta imisoumpria.fysika k o geloios kratikos mixanismos einai gia geloia ,dieytharmenos oso dn paei.upoleimata tis mealuteris politikis mastigas meta tous xountikous,,PALIO-PASOK.
eimaste geloioi oloi mas.eseis oi vouleytes ,emeis oi polites.
DN KATAFERAME NA DIWKSOUME OUTE TA KWLOPAIDA POU EXTISAN STI PARNITHA!!emeis klaigame k aytoi pairna ta metra.kai aytoi einai ellines.oi ellines pleon dn pisteuoun se kamia patrida!moni aksia ta fraga k i magia.mas to apodukneieu sunexws oi palio kapitalistiki oso dn paei alo arxousa taksi....ala fysika esas tous deksious sas peirazei pou kaine ellinikes simaies oi anarxikoi.tote ksanathymaste ti simeainei patrida.otan alloi xeiroteroi anarxikoi sas kaine ta dasoi ala exoun fraga kanete tin kota,kai san politiko sustima ala k sasn anthrwpoi.

Heliotypon είπε...

Αναρωτιέμαι: Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που υποχρεώνει τους τοπικούς "άρχοντες" (misnomer, ε;) να εκτελούν αυτά τα έργα της πυροπροστασίας; Γιατί αν δεν υπάρχει ρομαντικός ο έλεγχος...

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

Πρός: Yellow Kid

Ε ρε φίλε και σ' αυτό η κυβέρνηση σου φταίει?

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

Προς: Stra

Λυπάμαι παιδιά δε μπορώ! Σας παρακαλώ όχι τόσο μεγάλα σχόλια και όχι στα Greek- English!Δεν έχω χρόνο.

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

Προς: Heliotypon

Δεν είμαι καθόλου ρομαντική απλώς ξέρω τους Νόμους, και απαιτώ από τους αρμόδιους και τους εισαγγελείς να κάνουν τη δουλεία τους - που δεν την κάνουν!