4 Ιουν 2008

«Ας φροντίζουν και οι Δήμαρχοι την φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων»

Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθώ τις καταγγελίες Δημάρχων και άλλων φορέων για το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού για την φύλαξη αρχαιολογικών χώρων, κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας.
Και επειδή πιστεύω στο ρόλο και στις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, γνωρίζοντας και τους σχετικούς νόμους, αναρωτιέμαι γιατί έως σήμερα κανείς Δήμαρχος, «πλούσιου» Δήμου, όπως π.χ. της Μυκόνου, δεν προχωράει στις αυτονόητες ενέργειες ώστε να εξασφαλίσει εποχιακό, ανάλογα με τις ανάγκες, προσωπικό, με δεδομένο ότι χρήματα υπάρχουν από τα τέλη παρεπιδημούντων που επισκέπτονται αυτές τις περιοχές και εισπράττονται αποκλειστικά από τους Δήμους.
Και επειδή αγανακτώ που μονίμως ακούω τους Δημάρχους να γκρινιάζουν και να απαιτούν, όταν οι ίδιοι χρησιμοποιούν κατά κόρον ανεξέλεγκτα το άρθρο 6 παρ. 5 του ν. 3146/2003, για την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού, γιατί δεν έρχονται σε συνεννόηση με τις Πανεπιστημιακές αρχαιολογικές σχολές ή με τις ξένες αρχαιολογικές αποστολές που τόσα πολλά προσφέρουν στις ανασκαφές, π.χ. Γαλλική, Γερμανική, Αμερικανική και Βρετανική, ώστε να προσλαμβάνουν με δίμηνες συμβάσεις φοιτητές και μέλη των αποστολών για να λειτουργεί η Δήλος π.χ. από τον μήνα Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο, έως το βράδυ.
Κατέθεσα λοιπόν μία ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και του ζητάω απάντηση, εάν θα υπάρξει ουσιαστική συνεργασία του Υπουργείου με τους Δήμους της χώρας ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού με την ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που δίνουν οι νόμοι.
Σημειώνω ότι σύμφωνα με τον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006) και συγκεκριμένα το άρθρο 75 εδάφιο στ. παρ 5 και 6, η εφαρμογή πολιτικών για την ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού αλλά και η προστασία των μουσείων των μνημείων καθώς και των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων, είναι στις αρμοδιότητες των Δήμων.




Ακολουθεί η με αρ. πρ. 13418/02.06.08 Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη:


Θέμα: «Φύλαξη αρχαιολογικών χώρων».

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006) και συγκεκριμένα το άρθρο 75 εδάφιο στ. παρ 5 και 6, η εφαρμογή πολιτικών για την ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού αλλά και η προστασία των μουσείων των μνημείων καθώς και των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων, είναι στις αρμοδιότητες των Δήμων.

Επίσης οι Δήμοι έχουν την δυνατότητα να προσλαμβάνουν για την αντιμετώπιση εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες (άρθρο 6 παρ. 5 του ν. 3146/2003), προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Παρατηρούμε όμως ότι σε κάθε τουριστική περίοδο και ενώ κονδύλια από το τέλος παρεπιδημούντων, εισρέουν στα ταμεία των Δήμων, οι Δήμαρχοι επιλέγουν, οι δαπάνες για τον πολιτισμό, να εξαντλούνται σε κάθε είδους τοπικά πανηγύρια, συνεστιάσεις και φεστιβάλ τραγουδιού με υψηλότατο κόστος, αντί να χρηματοδοτήσουν έκτακτο προσωπικό που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες προστασίας και λειτουργίας των πολιτιστικών χώρων.

Με έκδηλο το πρόβλημα της λειτουργίας των πολιτιστικών χώρων εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού φύλαξης,

ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Θα υπάρξει ουσιαστική συνεργασία του Υπουργείου με τους Δήμους της χώρας ώστε να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα του προσωπικού, ενεργοποιώντας τις δυνατότητες που δίνουν οι νόμοι ;


Αθήνα 2/6/08