Διαβάζω τα διθυραμβικά φεισμπουκικά σχόλια, για τους, ανά την επικράτεια, εορταστικούς στολισμούς από Δημάρχους. Για τα "μοναδικά" δένδρα, για τα "υπέροχα" καλλιτεχνήματα, για τα "ελεύθερας" Λούνα -Πάρκ. Και σκέφθηκα, πως, επειδή ζωή και καθημερινότητα υπήρχε επιτυχώς και πριν ενσκήψει η θορυβώδης διαδικτυακή συντροφιά, οφείλω να θυμηθώ και να θυμίσω πως από κάποτε, παλαιότερα, και από κάποιους που δεν ζουν σήμερα, ξεκίνησαν όλα αυτά. Την πρωτοπορία την χρεώνεται ο Δήμος Αθηναίων και, αρχικά, όλα αυτά τα σημερινά "μοναδικά" ξεκίνησαν δειλά, από τον Δήμαρχο της καρδιάς μου, τον Μιλτιάδη Έβερτ. Είχα την τύχη να ξεκινήσω μαζί του, το 1986, την πορεία μου σε κάτι που αγάπησα πολύ -παρά την πολύ δυνατή επαγγελματική μου δράση- το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, όπου έδρασα για είκοσι ολόκληρα χρόνια. Πρωτάρηδες τότε όλοι -και ο Εβερτ ως Δήμαρχος και εγώ- αλλά τόλμησα να του προτείνω να κάνουμε κάτι, να αποκτήσει η Αθήνα -το χωριό μας- χριστουγεννιάτικη λάμψη. Ενθουσιάστηκε και προχωρήσαμε μέσα στα στενό οικονομικό πλαίσιο της εποχής. Χάρηκε ο κόσμος και περισσότερο τα καταστήματα του κέντρου και κάποιων πλατειών προς Πατησίων και Παγκράτι μεριά που στολίστηκαν. Ο κοσμογυρισμένος Τρίτσης, με το που ανέλαβε, άρχισε να συζητάει μαζί μου, πως θα κάνουμε "μπαμ", αλλά κι αυτός, με φρένο στα έξοδα. Είχε τη φαεινή ιδέα ένας σύμβουλός του, να διαπραγματευθεί με την πρωτοπόρο πρωτεύουσα του εορταστικού στολισμού το Λονδίνο κι έτσι, ταξίδευσε εκεί και αγοράσαμε από το Δήμο του Λονδίνου, κοψοχρονιά, παλαιότερες γιρλάντες φωτισμού που δεν τις χρειάζονταν πλέον. Τονίζω πως, με την εντολή του Τρίτση τα φωτάκια έπρεπε να είναι "ψείρες" και όχι μεγάλα -ήξερε τι ζητούσε. Και με παγωνιά, νυχθημερόν μαζί με το ηλεκτρολογικό του Δήμου Αθηναίων και γερανούς, στολίσαμε παραμυθένια, όλα τα δένδρα της Πλατείας Συντάγματος και των γύρω δρόμων. 1991. Ο διάδοχός του, μετά τον τραγικό χαμό του, ο Λεωνίδας Κουρής, ακουλούθησε την κληρονομιά αυτή και την εμπλούτισε. Είχα πάρει κι εγώ αέρα και οργανώσαμε ένα υπαίθριο τεράστιο Λούνα -Πάρκ έξω από το Ζάππειο, με ρόδα εντυπωσιακή, με τρενάκια στο άλσος και αλογάκια και κλόουν. Χαρά παιδιού και αθηναίων. Αλλά το πιο σημαντικό, πρωτοποριακό, μοναδικό, ήταν πως δυο κορυφαίοι ζωγράφοι ο Αλέκος Φασιανός και ο Γιώργος Σταθόπουλος δέχθηκαν την πρότασή μου και πρόσφεραν, ειδικά για την εορταστική Αθήνα, ο πρώτος μια υπέροχη φάτνη-έργο τέχνης που στήσαμε έξω από την Παλαιά Βουλή και ο δεύτερος την πλήρη μεταμόρφωση ενός κλασικού τρόλει της γραμμής Ακαδημίας-Ν.Ψυχικό-Παπαδιαμαντη σε κινούμενο πίνακα ζωγραφικής. Δεν γράφω άλλα. Αλλά το αισθάνθηκα πως τους χρωστάω πολλά και δεν τους ξεχνάω. Ζωντανούς αλλά και αλησμόνητους. Χρόνια Πολλά!
Eις το Όνομα του Πατρός και του Υιού και έχει ο Θεός...
Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου 2017, 00:02
Της Φωτεινής Πιπιλή

Σε μία χώρα που ο νεποτισμός και η οικογενειοκρατία, αποτελούσε μια κατακριτέα για πολλούς, αιτία κακοδαιμονίας, η αλαζονική –με πασιφανή χροιά ειρωνείας προς κάθε διαμαρτυρόμενο- επίκληση του Στέλιου Παππά, ότι δεν πήρε αυτή τη θέση επειδή είναι ο υιός του παντοδύναμος «Μαξιστής», αφού ο ίδιος είναι υιός του Νίκου Παππά, άνοιξε έναν ακόμη επικριτικό κύκλο αντιδράσεων, πού, αν το σκεφτούμε με ψυχραιμία, τελικά, πρέπει να παραχωρηθεί αποκλειστικά σε επιθεωρησιογράφους και γελοιογράφους. Για το τι θα γράψει η ιστορία δε λέω, γιατί, ήδη, με τα τόσα πού έχουν γραφτεί, η ιστορία, έχει λαλήσει!
Όπως και το γεγονός ότι ,στο παρελθόν την οικογενειοκρατία την κατακεραύνωνε προσωπικά και ο νυν Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ουδόλως πρέπει μας απασχολεί ,γιατί δεν είναι το μόνο από όλα αυτά τα τερατώδη που έχει πει για να δώσουμε ξεχωριστή σημασία. Άλλωστε έχει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναγκαστεί να απολογηθεί με ατάκες του στιλ, πώς «μπορεί να τον λέμε ψεύτη, αλλά κλέφτη –σ.σ. ακόμη- κανείς.
Το πόσο υψηλά ιστάμενος στην «Μαξιστική» επετηρίδα νιώθει πώς βρίσκεται ο κ. Στέλιος Παππάς, αποδεικνύεται από το γεγονός, πώς, ενώ αιφνιδιασμένο το πανελλήνιο, πληροφορήθηκε πώς υπάρχει και τρίτο ιστορικό στέλεχος της οικογένειας, στο όνομα του οποίου, φαίνεται πως χρωστούσαμε ως λαός τη, σημερινή παντοδυναμία της, όμως δεν έδωσε λεπτομερές γενεαλογικό υλικό, σε αντίθεση με την, επίσης κραυγαλέα, αλλά χαμηλής κομματικής βαθμίδας περίπτωση του γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά –Παπαδόπουλου, ο οποίος αμέσως μετά την εκλογή του στη θέση, αιτιολογώντας για το πώς, σε λίγες μόλις ημέρες, διορίστηκαν σε επίλεκτες, φυσικά κρατικές, θεσάρες, στο Μέγαρο Μαξίμου ο ένας, στο Υπ. Υγείας η άλλη, ο αδελφός του και η μητέρα του.
Τότε, απαντώντας στο σάλο πού ξέσπασε-γιατί θυμίζω πώς ήταν λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την πρώτη φορά αθώα και αμόλυντη Αριστερά, ο εις εκ των υιών της διορισθείσης μητρός, μας είχε πλήρως ενημερώσει για το γενεαλογικό του δένδρο, υπερτονίζοντας με κάθε λεπτομέρεια γιατί, ως Έθνος και κυρίως ως φορολογούμενοι, οφείλαμε –και λίγους διορισμούς απ ότι φάνηκε τελικά κάναμε -να δώσουμε το αίμα τους πίσω. Γιατί, όπως μας είχε ενημερώσει με αναλυτική δημόσια επιστολή, μεταξύ άλλων:η γιαγιά του ήταν περήφανη ΕΠΟΝίτισσα, ο προπάππους του δικαστής του ΕΑΜ και ο παππού του αντάρτης με το Δημοκρατικό Στρατό.
Μετά από όλα αυτά,συνεχίζεται ο ανηλεής πόλεμος για την ιστορία πού ήθελε να διηγηθεί- ανεπιτυχώς όπως απεδείχθη- η Εύα Καϊλή. Εμ!http://www.liberal.gr/arthro/163314/apopsi/arthra/Eis-to-onoma-tou-patros-kai-tou-yiou-kai-echei-o-theos.html