17 Οκτ 2014

Το «όργιο» στην ΠΑΣΕΓΕΣ κ.α και η πρώην Υπουργός Μπατζελή




Αθήνα, 17 Απριλίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Το «όργιο» στην ΠΑΣΕΓΕΣ  κ.α και η πρώην Υπουργός Μπατζελή»

Την αγανάκτησή της από το ανεξέλεγκτο «όργιο» σπατάλης στον τριτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό ΠΑΣΕΓΕΣ και όχι μόνον- μετέφερε δημοσίως η Βουλευτής Α’ Αθηνών Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή ,μελετώντας το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και, ήδη, το θέμα έχει προκαλέσει καταιγισμό ενημέρωσης από το σύνολο των ΜΜΕ. Ο λόγος που ασχολήθηκε έντονα  με το περιεχόμενο του πορίσματος οφείλεται όχι μόνο στην κατάδειξη των αιτίων για τη χρεωκοπία της χώρας αλλά κυρίως στην ανάδειξη της παραλυσίας και του «κουκουλώματος» από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη των παρελθόντων ετών.

18 Φεβρουαρίου 2010!!!: Με Επίκαιρη Ερώτησή της η κα Πιπιλή στην τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα Κατερίνα Μπατζελή με θέμα «κρατικές δαπάνες για τις αγροτικές συνομοσπονδίες» ερωτούσε  την  Υπουργό:
1)       Ποιό είναι το συνολικό κόστος λειτουργίας των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ π.χ. ενοίκια, αμοιβές μελών Δ.Σ. και στελεχών;
2)       Ποιά τα χρέη των προαναφερθεισών αγροτικών συνομοσπονδιών και ποιά η επιδότησή τους από το κράτος;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή η κα Μπατζελή απάντησε ότι για το 2009 η συνολική ενίσχυση ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ ανήλθε περίπου στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Στη, δε, τοποθέτησή της η κα Πιπιλή ανέφερε: «Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός (φυσικά ο Γεώργιος Παπανδρέου) είχε πει ότι χρειάζεται ξήλωμα το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα και ρώτησε αν αυτές «οι οργανώσεις κάνουν τη δουλειά που θα έπρεπε ή αν θα πρέπει να τις διαλύσουμε και να τις ξαναφτιάξουμε από την αρχή» ενώ από το Βήμα της Βουλής συμφώνησε με την κα Πιπιλή, παραδεχόμενη ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναδιαμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, καθώς και να τις εξυγιάνει, να τις ενδυναμώσει και να διαμορφώσει μία άλλη συνεταιριστική συνείδηση προς όφελος του καταναλωτή, αλλά και των μελών τους.

Ό,τι «κουκούλωσε» η τότε Κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, το ανέδειξε με εντολή του για έλεγχο της διαχείρισης στους τριτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μόλις ανέλαβε το 2012, ενώ το έκανε πράξη ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος με τα γνωστά αποτελέσματα που ήρθαν στη Βουλή και τελούν υπό δικαστικό έλεγχο. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και απαιτείται επιτάχυνση της δικαστικής έρευνας.


Υ.Γ. Επισυνάπτονται τα Πρακτικά της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτή της 18ης Φεβρουαρίου 2010




ΠΡΑΚΤΙΚΑ 18ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010
Θα συζητηθεί η με αριθμό 422/12-2-2010 δεύτερη επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινής Πιπιλή προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις κρατικές δαπάνες για τις αγροτικές συνομοσπονδίες κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση της κ. Πιπιλή έχει ως εξής:
«Με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων και δημοσιευμάτων, φημών και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αναφορικά με τις δραστηριότητες των αγροτικών συνομοσπονδιών ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, έχουν δημιουργηθεί ερωτηματικά και απορίες στην κοινή γνώμη:
α) Για τον τρόπο λειτουργίας τους και β) για τη συνεισφορά τους στον τόσο ευαίσθητο και χρήσιμο για την κοινωνία αγροτικό τομέα.
Ερωτάται η Υπουργός:
1) Ποιο είναι το συνολικό κόστος λειτουργίας των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ π.χ. ενοίκια, αμοιβές μελών Δ.Σ. και στελεχών;
2) Ποια τα χρέη των προαναφερθεισών αγροτικών συνομοσπονδιών και ποια η επιδότησή τους από το κράτος;»
Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αικατερίνη Μπατζελή.
Ορίστε κυρία Υπουργέ έχετε το λόγο.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα ήθελα κατ΄ αρχάς να ευχαριστήσω την κ. Πιπιλή για την ερώτηση την οποία κατέθεσε, στο πλαίσιο της διαφάνειας της λειτουργίας όλων των οργανώσεων που λειτουργούν και στον αγροτικό τομέα.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι -βάσει και της ερώτησής σας- η ΓΕΣΑΣΕ και η ΣΥΔΑΣΕ είναι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που ο ρόλος τους είναι να διατυπώνουν θέσεις και προτάσεις για τα θέματα του αγροτικού τομέα, αλλά και γενικότερα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Επιπλέον η ΓΕΣΑΣΕ δραστηριοποιείται στο θεσμικό επίπεδο της χώρας συμμετέχοντας στους κρατικούς φορείς στην ΟΚΕ, στους ΟΤΑ και στις άλλες κοινωνικές ομάδες. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία η εν λόγω εκπροσώπηση ασκείται από συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ επιπλέον η ΓΕΣΑΣΕ συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων την COPA αλλά και τη CEJA -την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Νέων Αγροτών- καθώς επίσης και στις συμβουλευτικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους τομείς σιτηρών, καπνού, βάμβακος, ελαιολάδου, αιγοπροβατοτροφείας, βόειου κρέατος, γάλακτος, βιολογικής γεωργίας.
Εδώ, επίσης, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι και με την προηγούμενη κυβέρνηση η ΓΕΣΑΣΕ είχε συνδιοργανώσει σεμινάρια με σκοπό την ενημέρωση και την εκπαίδευση των αγροτών. Η ΠΑΣΕΓΕΣ από την άλλη πλευρά, είναι μία τριτοβάθμια αγροτική συνεταιριστική οργάνωση που έχει έναν επαγγελματικό και συντονιστικό ρόλο των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων.
Θα μπορέσω να καταθέσω και τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης για τις δραστηριότητες της ΠΑΣΕΓΕΣ οι οποίες κατατέθηκαν το Νοέμβριο του 2009 οπότε η συνάδελφος θα μπορέσει να ενημερωθεί πλήρως για τις δραστηριότητες.
 (Στο σημείο αυτό η Υπουργός κ. Αικατερίνη Μπατζελή καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής:)
Θα ήθελα να σας πω για τον τρόπο χρηματοδότησής τους, ότι με βάσει το άρθρο 15 η ΠΑΣΕΓΕΣ ενισχύεται με ποσοστό 2,5% επί των εσόδων του ΕΛΓΑ που πραγματοποιούνται βάσει του άρθρου 35 παράγραφος 18 του νόμου 2810/2000. Η ενίσχυση αυτή υπολογίζεται επί συγκεκριμένων κονδυλίων, τα οποία εισπράττει ο ΕΛΓΑ από την συμβολή των αγροτών. Τα τελευταία χρόνια η ενίσχυση ήταν 1.900.000 ευρώ, 2.000.000 ευρώ το 2008 και το 2009 1.919.000 ευρώ.
Όσον αφορά τις οικονομικές ενισχύσεις για την ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ από το 2009, γίνονται βάσει του άρθρου 10 παράγραφος 7 του νόμου 3698/2008 και ενισχύονται με 0,25% η κάθε μία από αυτές. Οι πόροι και αυτοί προέρχονται από τις ενώσεις και θα ήθελα κύριε Πρόεδρε να αναφέρω τα ποσά με τα οποία έχει ενισχυθεί η ΓΕΣΑΣΕ, το 2007 695.000 ευρώ, το 2008 741.000 ευρώ, το 2009 566.000 ευρώ ενώ η ΣΥΔΑΣΕ το 2007 463.000 ευρώ, το 2008 494.000 ευρώ και το 2009 393.000 ευρώ. Διευκρινίζω ότι τα ανωτέρω ποσά ισχύουν βάσει του προηγούμενου καθεστώτος (άρθρο 35 παράγραφος 18 του ν. 2810/2000) κατά το οποίο η ΓΕΣΑΣΕ και η ΣΥΔΑΣΕ ενισχύθηκαν οικονομικά από τον ΕΛΓΑ με καταβολή ποσοστού 0,09% και 0,60% αντίστοιχα.
Εδώ θέλω να σας πω ότι με βάσει τον έλεγχο τον οποίο ασκεί και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχουν χρέη των ανωτέρω ομοσπονδιών ούτε άλλες επιδοτήσεις από το κράτος. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΣΑΣΕ δεν λαμβάνει μηνιαίες αμοιβές.
Είναι σίγουρο ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία βαθιά κρίση στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο συνεταιριστικό κίνημα και οφείλουμε και ως χώρα και ως κράτος αλλά και οι ίδιες οι οργανώσεις να περάσουν σε μια νέα μορφή ανασυγκρότησής τους και να προσαρμοστούν και αυτές στις νέες ανάγκες οι οποίες απαιτούνται. Αυτή είναι η οικονομική στήριξη την οποία δίνουμε και θέλω να σας πω ότι και δια μέσου του ΕΛΓΑ το περασμένο χρονικό διάστημα, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των ενισχύσεων της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ έχουν δοθεί και δίνονται για υποτροφίες των παιδιών των αγροτών κατά κύριο επάγγελμα.
Τα στοιχεία αυτά, κύριε Πρόεδρε, θα μπορέσω να τα καταθέσω για να έχει η αγαπητή συνάδελφος λεπτομέρειες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό. Η κ. Πιπιλή, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Αθηνών, έχει το λόγο για να αναπτύξει την ερώτησή της.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Κυρία Υπουργέ, όλοι ζήσαμε και εσείς πολύ περισσότερο, την κινητοποίηση των αγροτών επί τρεις και πλέον εβδομάδες. Θα μου πείτε τι δουλειά μπορεί να έχει -αν όχι εσείς, άλλοι συνάδελφοι ή η κοινή γνώμη- μια Βουλευτής της Α΄ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών, με ένα θέμα, στο οποίο εσείς προσωπικά με την καριέρα σας στις Βρυξέλλες, θεωρείστε ότι είστε πολύ πιο εξειδικευμένη και αρμόδια.
Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει για να τονίσουμε και να τονώσουμε τη σημασία της υγιούς αγροτικής πολιτικής και πρακτικής. Εμείς οι κάτοικοι των πόλεων, των αστικών κέντρων, οφείλουμε δημόσια να αναγνωρίσουμε στους αγρότες ότι είναι αυτοί που κυριολεκτικά, με το δικό τους κόπο και με τις δικές τους δυσκολίες, ταΐζουν τους υπόλοιπους.
Η αφορμή, λοιπόν- όπως σας είπα- για την επίκαιρη ερώτηση έχει να κάνει γενικώς με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και όλη αυτή τη μυθοπλασία αναφορικά με το αφ’ ενός τι κοστίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις –απαντήσατε- αλλά αφ’ ετέρου -και το κυριότερο- τι προσφέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Εγώ ενθυμούμαι ότι προσφάτως ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι χρειάζεται «ξήλωμα» του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος και εσείς η ίδια αφήσατε πάρα πολλές αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας.
Πάλι εγώ, ως μη ειδήμων, θέλω να σας θέσω ορισμένα ερωτήματα. Απ’ ό,τι γνωρίζω με τη δημοσιογραφική μου εμπειρία, οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν ως πρώτιστο και κύριο ρόλο να προωθούν τα προϊόντα των μελών.
Αυτό, κυρία Υπουργέ, εγώ δεν γνωρίζω να έχει γίνει ποτέ μα ποτέ και δεν νομίζω ότι το να γίνουν πέντε σεμινάρια σ’ ένα κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας ή του Ηρακλείου της Κρήτης προσφέρει το ζητούμενο.
Ποιο είναι το ζητούμενο τόσα χρόνια κυρία Μπατζελή; Το ζητούμενο είναι η αλλαγή νοοτροπίας αφ’ ενός των αγροτών και αφ’ετέρου η προτροπή με πρακτικούς, όμως, τρόπους των νέων αγροτών να ασχοληθούν με βιοκαλλιέργειες, με προωθημένες καλλιέργειες και οπωσδήποτε, να απαλλαγούμε από τις καταστροφικές και για το περιβάλλον καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και τα σιτηρά.
Θέλω να μου πείτε είστε ευχαριστημένη –και τελειώνω- με τον τρόπο που λειτουργούν αυτές οι συνεταιριστικές οργανώσεις, που αν θυμάμαι καλά στοιχίζουν με μια πρόχειρη πρόσθεση γύρω στα 7.000.000; Αξίζει τον κόπο να δείτε πόσο στοιχίζει μέσω του ΕΛΓΑ, άρα στον Έλληνα φορολογούμενο, όλο αυτό το συνδικαλιστικό πλαίσιο. Και στην ουσία κάνουν τη δουλειά που θα έπρεπε; Γιατί αυτό είναι και το αντικείμενο της ερώτησης. Ή θα πρέπει να τις διαλύσουμε και να τις ξαναφτιάξουμε από την αρχή;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Η κυρία Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει το λόγο.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα ήθελα κατ’ αρχήν να διευκρινίσω ότι υπάρχουν δύο οργανώσεις. Υπάρχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στη ΓΣΕΕ, στο αγροτικό κίνημα και υπάρχει και η ΠΑΣΕΓΕΣ, οι συνεταιριστικές οργανώσεις που είναι επιχειρήσεις-οργανώσεις, οι οποίες όπως πολύ σωστά είπατε ο ρόλος τους είναι να συνδιαμορφώνουν τους όρους αγοράς, για την εμπορία των αγροτικών προϊόντων με όφελος για τον καταναλωτή αλλά και για τον παραγωγό ώστε να προκύπτει αμοιβαίο όφελος από την παράδοση του προϊόντος του στο συνεταιρισμό ή στην ένωση.
Με ρωτήσατε αν προσωπικά είμαι ευχαριστημένη. Νομίζω ότι και οι ίδιες οι οργανώσεις οι συνεταιριστικές, όπου εκεί επικεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και του Υπουργείου μας, αλλά και γενικότερα της οικονομίας της αγοράς δηλώνουν ότι έχει κλείσει ένας κύκλος της οργάνωσής τους, του τρόπου εργασίας τους και επιδιώκεται να βρεθεί ένας καινούργιος τρόπος έτσι ώστε να μπουν ξανά στην αγορά –στο παιχνίδι της αγοράς, αν μου επιτρέψετε να πω- ώστε να παράγουν ανταγωνιστικά και ποιοτικά προϊόντα.
Εδώ λοιπόν εμείς ως κράτος, ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οφείλουμε να αναδιαμορφώσουμε το πλαίσιο λειτουργίας, τόσο του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο ήταν και στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Ζάππειο στον κοινωνικό διάλογο, αλλά και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε τρεις φάσεις: Πρώτον, η εξυγίανσή τους, δεύτερον, η ενδυνάμωση του ρόλου τους για να επέμβει σε ζητήματα αγοράς και τρίτον, η διαμόρφωση μιας άλλης συνεταιριστικής συνείδησης, η οποία πρέπει να διέπει τα μέλη, γιατί όπως πολύ σωστά είπατε κι ο αγρότης πρέπει να επανακτήσει τη συνείδηση τη συνεταιριστική. Μια συνεταιριστική αντίληψη, έτσι ώστε να μπορούν από κοινού να διαμορφώνονται καλύτερες τιμές στην αγορά για τον ίδιο τον καταναλωτή είτε της Α’ Αθηνών είτε της Β΄ αλλά και ποιοτικά προϊόντα, όπου, όπως είπατε, με βιολογικά ολοκληρωμένη διαχείριση πρέπει να βελτιώνουμε. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων. Αυτό που πρέπει μαζί να δούμε είναι ο καινούργιος ρόλος τους γιατί πρέπει να παραμείνουν ως θεσμοί, αλλάζοντας τις δομές και οτιδήποτε άλλο βοηθάει στην εξυγίανσή τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό, την κ. Μπατζελή.




Δεν υπάρχουν σχόλια: