29 Απρ 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ, ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΤΗΣ ΑΔΕΡΦΗΣ ΜΟΥ, ΛΑΤΡΕΥΤΟ ΜΑΣ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΑΠΑΣΗ

Βαριά προσωπική απώλεια σημειώνω και επεξηγώ γιατί είναι απώλεια για την Νομική,  Ακαδημαϊκή και Ναυτιλιακή Κοινότητα.  

Απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών ο διαπρεπής νομικός Αντώνης Αντάπασης, Ομότιμος καθηγητής του Εμπορικού και Ναυτικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Σπουδές: Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών (1964). Μεταπτυχιακό δίπλωμα Πανεπιστημίου Στρασβούργου (Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών – 1968). Ειδικό πτυχίο ναυτικού δικαίου από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (1969). Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών με το βαθμό άριστα («Απαιτήσεις απολαύουσαι ναυτικών προνομίων») (1976).


Διατέλεσε Πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών κατά την περίοδο 2001-2003. Πρόεδρος του Συλλόγου των μελών ΔΕΠ της ΝΟΠΕ επί δεκαπενταετία.

Επιστημονική δραστηριότητα: Έχει επανειλημμένα αποτελέσει μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, όπως εκείνης που συνέταξε τον Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου. Παρέμενε έως σήμερα πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου. Διατέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά την περίοδο 1989-1990. Υπήρξε μέλος του Δικαστηρίου αγωγών κακοδικίας (1990 και 2000), καθώς και μέλος του Νομικού Συμβουλίου της ΔΕΗ (1989-1993). Διατέλεσε Διευθυντής του νομικού περιοδικού «Πειραϊκή Νομολογία» που εκδίδει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά από το 1979 έως το 1993. Επίτιμο μέλος του Comité Maritime International, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ναυτικού Δικαίου, Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Αιγαίου για το Δίκαιο της Θάλασσας και το Ναυτικό Δίκαιο και μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων, της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων, της Εταιρίας Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών. Είχε επανειλημμένα διατελέσει μέλος εξεταστικών επιτροπών για τη χορήγηση άδειας δικηγόρου και την πρόσληψη διοικητικών υπαλλήλων και δικαστικών παρέδρων της τακτικής Δικαιοσύνης. Είχε οργανώσει και προεδρεύσει των επτά Διεθνών Συνεδρίων Ναυτικού Δικαίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς και είχε λάβει μέρος και σε άλλα,  ελληνικά και διεθνή, συνέδρια.
Ως Δικηγόρος Πειραιώς εξειδικεύτηκε σε εμποροναυτικές υποθέσεις. Διαιτητής του International Chamber ofCommerce, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ξένες γλώσσες: γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά.


Η κηδεία του θα γίνει Τρίτη στη 1μ.μ. από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: