15 Μαΐ 2013

Δικαίωση Πιπιλή - Εισαγγελέας για τα λαθραία τσιγάρα

Αθήνα, 15 Μαΐου 20123

  Δικαίωση Πιπιλή -Εισαγγελέας για τα λαθραία τσιγάρα!

Δικαιώθηκα για μια ακόμα φορά για την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία μου από το Νοέμβριο του 2012 για την πάταξη της μάστιγας της λαθρεμπορίας τσιγάρων. Ανοίγοντας πρώτη  το θέμα αυτό, κατέθεσα δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις προς το Υπουργείο Οικονομικών με θέμα «Κίνδυνοι για Οικονομία -Υγεία από τη λαθρεμπορία τσιγάρων». Στις 12 Φεβρουαρίου ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάννης απαντώντας στη Βουλή στην Ερώτηση μου έδωσε συγκλονιστικά στοιχεία για το φαινόμενο και για την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο. Του περιέγραψα την απαράδεκτη εικόνα που έζησα μέρα μεσημέρι στα Εξάρχεια όπου δεκάδες πολίτες αγόραζαν από παράνομους αλλοδαπούς πωλητές κούτες τσιγάρα και σακούλες καπνού, προϊόντα που - αν είναι δυνατόν – ήταν  καταχωνιασμένα στους κάδους σκουπιδιών του Δήμου Αθηναίων!!!
Η λαθρεμπορία τσιγάρων μπορεί «προσωρινά» να θεωρείται εξοικονόμηση χρημάτων λόγω υψηλής φορολογίας  των νομίμων αλλά, όπως τόνισα στη Βουλή επιβαρύνει τραγικά την ανεργία. Έδωσα μάλιστα στοιχεία ότι ήδη έχουν κλείσει 3.000 περίπτερα αλλά και 12 αποθήκες επίσημων διανομέων τσιγάρων.
Μεγάλος κίνδυνος για την Υγεία!
Αμέσως μετά κατέθεσα άλλη Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας με θέμα «Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία από τα λαθραία τσιγάρα». Στις 27 Μαρτίου του 2013, η Υφυπουργός Υγείας κα. Σκοπούλη μου απάντησε αναλυτικά σύμφωνα με στοιχεία της Χημικής Υπηρεσίας Σερρών του Γενικού Χημείου του Κράτους. Επισημαίνονται οι εξής κίνδυνοι:
·         Χρησιμοποιείται καπνός από απορρίμματα καπνού και άλλα παραπροϊόντα με χρήση ανεξέλεγκτων χημικών πρόσθετων άγνωστου είδους και προέλευσης.
·         Περιέχουν βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροχημικά προϊόντα και ξένες ύλες.
·         Περιέχουν υπερβολική πίσσα, νικοτίνη και μονοξειδίου του άνθρακα,
·         ενώ, είναι άγνωστες οι συνθήκες υγιεινής στους χώρους που τα κατασκευάζουν.
·         Σύμφωνα με έρευνες της Japan Tobacco International βρέθηκαν έως και ποντικοκούραδα σε λαθραία τσιγάρα.
Άρα δεν αρκεί ο Οικονομικός Εισαγγελέας αλλά απαιτείται άμεση εξάλειψη του φαινομένου από το Υπουργείο Υγείας, Ιατρικούς Συλλόγους κτλ. και Ενημέρωση!
Φωτεινή Πιπιλή

Για λεπτομέρειες δείτε τα επισυναπτόμενα αρχεία. 
Επίσημα Πρακτίκα της Βουλής των Ελλήνων από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής μου

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε  Υπουργέ, το θέμα, λοιπόν, είναι η λαθρεμπορία τσιγάρων μέρα μεσημέρι στα Εξάρχεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι –εντός εισαγωγικών- «τιμούμε» τη συγκεκριμένη περιοχή με δεδομένο ότι αυτό το όργιο λαθρεμπορίας τσιγάρων αυτή τη στιγμή συμβαίνει παντού  και δυστυχώς για μία ακόμη φορά στο κέντρο –δυστυχώς, επαναλαμβάνω- της πολύπαθης Αθήνας, η οποία κατά τα άλλα περιμένει –και απαιτεί- μεγάλο κύμα τουριστικό, με δεδομένο ότι πρέπει να ξαναγυρίσει η ζωή στην πρωτεύουσα της Ελλάδος και κυρίως στο ιστορικό και εμπορικό Κέντρο.
Έζησα, κύριε Υπουργέ, η ίδια αυτή την απίστευτη στιγμή πηγαίνοντας στην παλαιά μου –μάλιστα- γειτονιά, στην Πλατεία Εξαρχείων στην οδό Στουρνάρη, όπου έντεκα η ώρα το πρωί χωρίς να έχω αντιληφθεί τι γίνεται, παρατηρείται αιφνιδίως ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο όπου άρχισαν να πετάγονται διάφοροι τύποι από τα ταξί, από τα αυτοκίνητα, να αφήνουν τα μηχανάκια μέσα στη Στουρνάρη –αυτόν τον παλαιά λαμπρό δρόμο- και μέχρι να συνειδητοποιήσω τι γίνεται κατάλαβα ότι κάτι πουλάνε που το παίρνουν από κάτι σακούλες που είναι μέσα στους κάδους του Δήμου Αθηναίων.
Πηγαίνω μετά στα μαγαζιά. Μου εξηγούν το φαινόμενο, το οποίο έχει παρατηρηθεί εδώ και ένα εξάμηνο περίπου στην περιοχή. Με χιλιοπαρακάλεσαν για πάρα πολλούς λόγους που καταλαβαίνετε, ότι αυτό το πράγμα δεν πρέπει να συνεχιστεί, τονίζοντάς μου κάτι που είναι αυτονόητο: «Καλά, βρε χριστιανέ, θέλεις να κερδίσεις από λαθρεμπορία τσιγάρων, επειδή τα τσιγάρα είναι ακριβά και δεν θέλεις να κόψεις το τσιγάρο. Την υγεία σου την σκέπτεσαι; Γιατί εδώ είναι πολλά συναρμόδια Υπουργεία.».
Ξεκινάω από εσάς όπου είναι το ΣΔΟΕ. Επιτέλους, θα μπει φρένο σε αυτήν την ιστορία; Τι μέτρα θα ληφθούν ή ήδη έχουν ληφθεί για να καταπολεμηθεί αυτή η καινούργια μάστιγα;
Ευχαριστώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, όντως υπάρχει ένα πρόβλημα, αλλά αυτό το πρόβλημα δεν έχει μείνει χωρίς απάντηση. Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι στο ΣΔΟΕ είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες –τελωνεία, Λιμενικό- αλλά ακόμα και με την Ελληνική Αστυνομία, του διαβιβάζονται συγκεκριμένες καταγγελίες το τελευταίο διάστημα μέσω του Τμήματος Καταγγελιών του, για λαϊκές αγορές, για δρόμους όπου υπάρχει αυτό το φαινόμενο.
Κατ’ εφαρμογήν ενός προγράμματος καταπολέμησης αυτού του φαινομένου, το ΣΔΟΕ έχει κάνει κατά την περίοδο του 2012 στον τομέα των καπνοβιομηχανικών προϊόντων 213 ελέγχους. Βρέθηκαν 89 παραβάτες. Βεβαιώθηκαν 50 φορολογικές παραβάσεις και 95 λαθρεμπορίες. Συνολικά κατασχέθηκαν 176.137.140 τεμάχια τσιγάρων, 10.043 κιλά καπνού και 1.725 πούρα. Οι έλεγχοι στον τομέα των καπνοβιομηχανικών προϊόντων θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το φαινόμενο το οποίο αναφέρατε, προσπαθούν οι διωκτικές αρχές να το περιορίσουν και μέσω των καταγγελιών, αλλά και μέσω των δράσεων του ΣΔΟΕ.
Θα ήθελα να πω ότι οι κατασχέσεις σε σύγκριση με την περίοδο του 2011 έχουν αυξηθεί κατά περίπου 176%. Επίσης, από τις 1.151 υποθέσεις κατάσχεσης λαθραίων τσιγάρων, οι οποίες διενεργήθηκαν κατά το 2012, 8.821 υποθέσεις αφορούν σε κατασχέσεις ποσοτήτων που κυμαίνονται μεταξύ των 80.000 και  100.000 τεμαχίων, ήτοι μικροποσοτήτων, και πραγματοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο από τις αστυνομικές αρχές και σε συνεργασία και με το ΣΔΟΕ.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει η κ. Φωτεινή Πιπιλή.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Άκουσα ένα συγκλονιστικό νούμερο. Μπορείτε να το επαναλάβετε; Μιλάτε για εκατομμύρια τσιγάρα που βρέθηκαν από το ΣΔΟΕ μόνο το 2012 σε μερικές από τις εφόδους;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ναι.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Εδώ, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να λέμε τα πράγματα ωμά. Επαναλαμβάνω ότι στην εποχή της οικονομικής κρίσης όλο και περισσότερος κόσμος προσπαθεί να εφεύρει μεθόδους για να μειώσει τα έξοδά του. Δεν θέλει να παίρνει αποδείξεις. Αυτό το γεγονός οδηγεί τα νοσοκομεία στο να μην έχουν γάζες. Κάποιος πρέπει να τους λέει κάθε μέρα ότι όσο αυξάνει η φοροδιαφυγή, τόσο ελαχιστοποιούνται οι κοινωνικές δαπάνες για τον ηλικιωμένο ή τον άνεργο.
Πάμε τώρα ειδικά στα τσιγάρα. Πρέπει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με εσάς να αναλάβει μία ευθύνη γιατί αυτά τα τσιγάρα γράφεται ότι είναι από την Αλβανία ή από την Τουρκία ή δεν ξέρω εγώ από πού αλλού. Αυτός ο χριστιανός ή μη χριστιανός, μουσουλμάνος, όποιας θρησκείας θέλει, που για να γλιτώσει χρήματα επειδή έχουν ακριβύνει τα τσιγάρα και είναι και άνεργος, έχει αντιληφθεί τι καπνίζει και τι θα επιβαρύνει στο μέλλον τα δημόσια νοσοκομεία, που υποφέρουν, αυτού του είδους η χρήση αυτών των τσιγάρων που μπορεί να είναι από καθαρό πετρέλαιο, μπορεί να είναι από το Τσέρνομπιλ, μπορεί να είναι και εγώ δεν ξέρω από πού; Αυτός είναι, λοιπόν, ένας άλλος πολύ σοβαρός παράγοντας που πρέπει σε συνδυασμό τα δύο Υπουργεία να τον λάβουν υπ’ όψιν.
Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες που δηλώνουν εναντίον των μεταναστών, προβαίνουν σε λεκτική βία –δεν μιλάω για τις ακρότητες- δεν τους θέλουν, κατηγορούν την Κυβέρνηση, το κράτος, ότι αφήνει ανεξέλεγκτους τους αλλοδαπούς, νομίμους και μη νομίμους. Και λέω: Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι δεν ντρέπονται μέρα μεσημέρι να πηγαίνουν να παίρνουν τσιγάρα; Ταξιτζήδες ξέρετε πόσους είδα εγώ; Γιατί έχω πάει πολλές φορές στην περιοχή. Τα παίρνουν μέσα από τους σάκους που είναι μέσα στους κάδους των σκουπιδιών του Δήμου Αθηναίων. Είναι κατά τα άλλα ευυπόληπτοι πολίτες. Υπολογίζω ότι μπορεί να είναι και από αυτούς που μας μούντζωναν κάποτε εδώ έξω από τη Βουλή.
Επίσης, υπάρχει και κάτι άλλο. Όλοι αυτοί δεν σκέπτονται ότι κλείνουν μέρα με την ημέρα συνέχεια περίπτερα που είναι νόμιμες, μικρές επιχειρήσεις απαραίτητες για να λειτουργεί η καθημερινότητα της πόλης; Έχουν κλείσει πάρα πολλά περίπτερα –θα το ξέρετε κι εσείς- και συγκεκριμένα έχουν πληγεί λόγω της άνθησης του λαθρεμπορίου του τσιγάρου τρεις χιλιάδες περιπτεριούχοι και ογδόντα διανομείς.
Επίσης, κάτι άλλο που πρέπει να σκεφτούμε είναι το εξής: Όταν κλείνει ένα περίπτερο, μήπως δημιουργούνται ακόμα περισσότερες θέσεις στην ανεργία;
Μήπως όσο κλείνουν οι επιχειρήσεις τσιγάρων ή κινδυνεύουν ακριβώς οι καπνοβιομηχανίες, πολλές εκ των οποίων είναι ελληνικές, εμείς με την ευκολία με την οποία παίρνουμε το παράνομο τσιγάρο, όχι μόνο καταστρέφουμε την υγεία μας –γιατί δεν ξέρουμε τι καπνίζουμε- αλλά οδηγούμε έτι περαιτέρω την ανεργία σε αύξηση;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Μαυραγάνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Οι προβληματισμοί που αναφέρατε νομίζω ότι είναι απόλυτα σωστοί. Και αυτό που πρέπει να υπάρξει, πρώτα από όλα, είναι σωστή ενημέρωση, ώστε όσοι καταφεύγουν σε τέτοιες παράνομες πηγές να αντιλαμβάνονται ότι η ποιότητα των προϊόντων αυτών δεν είναι εξασφαλισμένη και μπορεί να υπάρχει -όπως σωστά είπατε- πρόβλημα για την υγεία.
Από εκεί και πέρα, όμως, πέραν των ελέγχων που θα συνεχίσουν να γίνονται και θα ενταθούν σε σημεία τα οποία είναι πιθανό να χρησιμοποιούνται από λαθρεμπόρους για την πώληση –να το πω έτσι- σε λιανική , αυτό το οποίο θα πρέπει να χτυπήσει η χώρα μας είναι την παράνομη, τη λαθραία εισαγωγή τσιγάρων. 
Εκεί έχουμε αναλάβει δύο πρωτοβουλίες και προσπαθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να τις υλοποιήσουμε. Πρώτον, πρέπει να οχυρώσουμε τα τελωνεία με X-rays. Είναι τα συστήματα αυτά από τα οποία περνάνε ιδίως τα μεγάλα φορτηγά και οι νταλίκες και με τις ακτίνες μπορείς να βρεις τι υπάρχει μέσα από πλευράς προϊόντων. Γιατί παρά πολλές φορές δηλώνεται το άλφα προϊόν –και μπορεί σε ένα μεγάλο κομμάτι του φορτηγού να υπάρχει αυτό το προϊόν- και σε άλλο υποκρυπτόμενο σημείο να υπάρχουν προϊόντα λαθραία. Αυτή είναι, λοιπόν, μία πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει να την φέρουμε εις πέρας όσο το δυνατόν συντομότερα μπορούμε, με εγκατάσταση όσο το δυνατόν περισσοτέρων X-rays σε πύλες εισόδου της χώρας.
Δεύτερον, είχε γίνει την άνοιξη μία πρόσκληση για κατάθεση απόψεων για συστήματα ελέγχου ανίχνευσης παράνομων προϊόντων, όπως τα τσιγάρα και τα ποτά, δηλαδή αυτά τα οποία δεν έχουν σημανθεί, δεν έχουν περάσει από τη νόμιμη διαδικασία. Και σε αυτό, σαν πρωτοβουλία, έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό για την επιλογή ενός συστήματος ανίχνευσης των προϊόντων καπνού και των προϊόντων οινοπνεύματος, τα οποία δεν έχουν περάσει μέσα από τη νόμιμη διαδικασία είτε παραγωγής είτε εισαγωγής.
Ευχαριστώ πολύ.  

Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγειας και η απάντηση της Υφυπουργού Υγείας κας Σκοπούλη

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: