2 Φεβ 2012

Η ομιλία της Φ.Πιπιλή, από τα πρακτικά της Βουλής, κατά την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της, για την "Αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας"


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΟΒ΄

ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 Ιανουαρίου 2012


Αθήνα, σήμερα, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.10΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει.

Εισερχόμεθα στη με αριθμό 429/24-1-2012 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Φωτεινής Πιπιλή προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας για τη στέγαση των Ανεξάρτητων Αρχών.

Την ερώτηση εκ μέρους της Κυβερνήσεως θα απαντήσει ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υφυπουργός, κύριος Γιάννης Μουρμούρας.

Παρακαλείται η κυρία Φωτεινή Πιπιλή, η ερωτώσα συνάδελφος, να λάβει το λόγο προκειμένου να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή της.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, πριν αναλύσω την ερώτηση θέλω να ζητήσω ως μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου την προστασία της δικαιοσύνης, αλλά και την προστασία του Προεδρείου της Βουλής γι’ αυτό το οποίο για μια ακόμα φορά συνέβη και χτυπάει συλλογικά, συνολικά, συλλήβδην την αξιοπρέπεια του ατόμου που είναι εις ή μια εκάστη μέσα στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Αναφέρομαι στο χθεσινό δημοσίευμα της έγκριτης κυριακάτικης εφημερίδας «το Βήμα», κύριε Πρόεδρε, όπου εις εξ αυτών των τοκογλύφων της «μαφίας», όπως έχουν χαρακτηριστεί, ο Θεσσαλονικιός Καραμπέρης έδωσε μέσω συνεργάτη του δήλωση: «Αν βγάλω τα βίντεο, θα εξαφανιστεί η Βουλή». Το «Βήμα» κυκλοφόρησε σε εκατοντάδες χιλιάδες φύλλα και δεν είδα -όχι αναφορικά με την εφημερίδα- αναφορικά με το περιεχόμενο των δηλώσεων αυτού, του Καραμπέρη, κανέναν εισαγγελέα, αλλά δεν άκουσα και καμία διαμαρτυρία από τον Πρόεδρο της Βουλής. Για να μην χάνουμε χρόνο καταλάβατε, κύριε Πρόεδρε, τι εννοώ. Αρκετά έχουμε υποστεί όλη αυτήν τη διαπόμπευση και οφείλει το Προεδρείο της Βουλής και η ελληνική δικαιοσύνη να μας προστατεύσει. Εάν ο κ. Καραμπέρης είχε παρτίδες συγκεκριμένα με Βουλευτές, πολιτικούς, νομάρχες, δημάρχους, δεν ξέρω εγώ με ποιον, η δικαιοσύνη πρέπει αμέσως να του ζητήσει με όλο το κύρος της να δώσει τα ονόματα και το ίδιο περιμένω από το Προεδρείο της Βουλής.

Συνεννοηθήκαμε, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας):   Να πω μια λέξη, κυρία Πιπιλή.

Μετά δικαιώματος διαμαρτύρεστε και εγώ ως Αντιπρόεδρος της Βουλής υιοθετώ απολύτως την καταγγελία σας. Δεν θα περιοριστώ μόνο στο να υιοθετήσω την καταγγελία σας, αλλά σε συνεννόηση με το Προεδρείο θα πράξουμε τα δέοντα.

Κατά το μέρος της δίωξης ή της κινήσεως της ποινικής διαδικασίας αναμένουμε, εξαρτάται, παραμένει εκκρεμές και θέλω να σας συγχαρώ και να σας επαινέσω για τη δημόσια καταγγελία που κάνετε στον πυρήνα του προβλήματος. Δεν ανεχόμαστε πλέον άλλες λοιδορίες ως Σώμα, ως θεσμός, ως έκφραση του λαού. Δεν ανεχόμαστε αυτό το κλίμα το άρρωστο.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Και ως προσωπικότητες, κύριε Πρόεδρε.

Είμαστε και πολίτες, πρόσωπα φυσικά που έχει ο καθένας τη διαδρομή του.

Δεν είμαστε όλοι αυτοί που περιγράφει ο κάθε Καραμπέρης και δεν υπάρχει από τη δικαιοσύνη αλλά και από το Προεδρείο της Βουλής η δέουσα αντίδραση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας):  Και δεν θα νοηθεί η Αίθουσα αυτή ποτέ ως άσυλο ανομημάτων.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Ακριβώς. Και να μην υπάρχουν συλλήβδην κατηγορίες και υπονοούμενα. Όποιος είναι μάγκας δίνει ονόματα. Εγώ στη δημοσιογραφική και στην πολιτική μου καριέρα αν θέλω να καταγγείλω κάτι το καταγγέλλω ευθέως, ευθαρσώς και με ονοματεπώνυμο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας):  Ευχαριστώ πολύ.
Προχωρήστε στην ερώτηση, παρακαλώ, κυρία Πιπιλή.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Συγγνώμη, αλλά εμείς οι Βουλευτές μόνο σε τέτοιες ευκαιρίες μπορούμε δημόσια να τοποθετηθούμε για κάτι που αφορά το σύνολο της λειτουργίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Επιγραμματικά, με αφορμή μια ευχάριστη για μένα είδηση –επειδή ασχολούμαι, ως κάτοικος κιόλας, πολύ με το κέντρο των Αθηνών- από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι ένα κενό κτήριο , το πρώην ξενοδοχείο «ΜΙΡΑΖ», στην Ομόνοια ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου της Αεροπορίας θα μετατραπεί σε φοιτητική εστία -ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο- σκέφθηκα: Το κέντρο της Αθήνας καταρρέει όχι λόγω της οικονομικής κρίσης μόνο. Το κέντρο της Αθήνας έχει εγκαταλειφθεί επειδή δεν υπάρχει η ζωή της καθημερινότητας και κυρίως επειδή λαμπρά δείγματα αστικής μάζωξης πολιτών, δημοσίων υπαλλήλων ή επιχειρήσεων έπαψαν πλέον να ισχύουν, διότι έχουν κλείσει και έχουν εγκαταλειφθεί διαχρονικά –και τονίζω ότι δεν είναι θέμα της παρούσης οικονομικής κρίσης- πρώτα απ’ όλα υπέροχα κτήρια που κοσμούν αρχιτεκτονικά και πολιτισμικά την Αθήνα. Δεύτερον, υπάρχουν κτήρια, τα οποία είναι κουφάρια, σκελετωμένα μες στην καρδιά της Αθήνας που τόσο πολύ πονάει γενικώς.

Από την άλλη πλευρά, έχω διαπιστώσει και με σειρά επίκαιρων και απλών ερωτήσεων και με καταθέσεις εγγράφων ότι υπάρχουν περί τις είκοσι, είκοσι δύο ανεξάρτητες αρχές και εκτός των συνταγματικά κατοχυρωμένων, οι οποίες είναι διάσπαρτες σε όλα τα βόρεια ή ακριβά –κυριολεκτώ- πολυτελή προάστια ή γειτονιές της Αθήνας. Και στην τελευταία ερώτηση που κατέθεσα στο Υπουργείο Οικονομικών μου απάντησαν –και αυτό το τονίζω και θλίβομαι- ότι είναι περίπου –το έβγαλα εγώ- 15 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, κύριε Πρόεδρε, μόνο τα έξοδα για τα νοίκια και για τους λογαριασμούς φως, νερό, τηλέφωνο, για τα κοινόχρηστα, τα έξοδα για το θυρωρό κτλ.. Ξοδεύονται 15 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μόνο για δέκα πέντε ανεξάρτητες αρχές.

Το τρομερότερο όλων είναι ότι δεν μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών να μου απαντήσει πόσο είναι τα νοίκια και πόσο πληρώνει κάθε ανεξάρτητη αρχή, γιατί επικαλείται το νόμο του 2002, αν δεν κάνω λάθος, που λέει ότι διατάκτης όλων των εξόδων των ανεξάρτητων αρχών δεν είναι το ελληνικό δημόσιο, οι πάρεδροι, οι επίτροποι και όλοι αυτοί, αλλά είναι ο Πρόεδρος των ανεξάρτητων αρχών. Αυτό, βέβαια, είναι θέμα άλλης επίκαιρης ερώτησης.

Επανέρχομαι στην ερώτησή μου. Δεν πρέπει επιτέλους να γίνει η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, συνυπολογίζοντας το κέρδος και της αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου των Αθηνών, όπου σήμερα σαπίζουν κοσμήματα όπως το πρώην ξενοδοχείο «ΑΜΠΑΣΑΝΤΕΡ» στη Σωκράτους που μετέπειτα έγινε εφετείο και μετέπειτα καταφύγιο –θυμάστε- των λαθρομεταναστών;

Δεύτερον, ερωτάται ο Υπουργός: Έχετε αναλογιστεί πόσο σημαντικά οικονομικά κέρδη θα έχει η ταλανιζόμενη ελληνική κοινωνία και η ταλανιζόμενη τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου όταν σε αυτό, παραδείγματος χάρη, το κτήριο συγκεντρωθούν, αφού γίνουν οι απαραίτητες διαρρυθμίσεις, όλες οι ανεξάρτητες αρχές;

Εγώ εδώ στέκομαι για να μη σας πάρω άλλο χρόνο. Θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου.



ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Κύριε Υπουργέ, εγώ δεν είπα ότι είναι παρανόμως εγκατεστημένες οι ανεξάρτητες αρχές σε κτίρια, αλλά δυστυχώς ο Μάρκος Καραμπέρης, ο ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων στη Θεσσαλονίκη, όπως ξέρετε, με διάφορες νόμιμες διαδικασίες βρέθηκε να νοικιάζει ακίνητά του της «ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ» και στη Δ΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης και στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης –ούτε καταλαβαίνω τι είναι αυτό- με ποσό δαπάνης 66.605 ευρώ, όπως επίσης στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης με 32.700 ευρώ για νοίκια τριών μηνών, όπως βρήκα στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και σας τα καταθέτω. Για τρεις μήνες έδιναν 33.000 ευρώ! Τώρα, το ότι έτυχε να είναι του Καραμπέρη δεν αλλάζει την ουσία.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Φωτεινή Πιπιλή  καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Κύριε Υπουργέ, έχουμε αντί για του κάθε ιδιώτη τα πολυτελή κτήρια στη Χατζηγιάννη Μέξη, που είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, τέσσερις ορόφους στο πολυτελέστατο κτήριο της περιοχής. Και λέω εγώ, γιατί να είναι κλειστό το ΕΣΠΕΡΙΑ, το Ξενοδοχείο που βρίσκεται στην Οδό Σταδίου και είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Νομικών;

Στο Κολωνάκι, στην Οδό Πινδάρου, γιατί να είναι με νοίκι -εγώ δεν λέω ότι είναι παράνομη- και γιατί να μην είναι μαζί με άλλες ανεξάρτητες αρχές ή και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου; Στην Κάνιγγος 21, που είναι το παλιό γωνιακό ξενοδοχείο στη Χαλκοκονδύλη ιδιοκτησίας του Ταμείου Υπαλλήλων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Στο Ambassadeur, που σας είπα, αυτό το κτηριακό κόσμημα ανήκει στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα.

Όσον αφορά στην οικία Μάρια Κάλλας, αντί το ΕΣΡ να είναι στην Πινδάρου σε νεοκλασικό διατηρητέο, γιατί να μην πάρει και άλλες τρεις ανεξάρτητες αρχές με εντολή του Υπουργείου –γιατί είναι χρήσιμες, δεν λέω εγώ ότι είναι άχρηστες- και να εγκατασταθούν στην Πατησίων 61, που είναι αυτή η ντροπή της ιστορίας της Ελλάδας, της Αθήνας, το καταπληκτικό κτήριο ιδιοκτησίας του ΝΑΤ, όπου διέμεινε η Μαρία Κάλλας και καταρρέει;

Δίπλα ακριβώς σας υπενθυμίζω το περίφημο ξενοδοχείο που αγοράστηκε και ουδείς έχει ασχοληθεί με την εξέλιξη, το ACROPOL PALACE, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου προχθές, επειδή είναι εγκαταλελειμμένο, μπήκαν κάτι φουκαριάρηδες άστεγοι –δεν ξέρω τι ακριβώς- και πήρε φωτιά. Και λέω, είναι τόσο δύσκολο να βρούμε πέντε εφορίες ή μια εφορία, πέντε ανεξάρτητες αρχές, να τους πάμε σε ένα ωραίο κτήριο, να ανασάνει και το κέντρο της Αθήνας και να μην δίνουμε στον κάθε κύριο Καραμπέρη με την ευκαιρία 33.000 ευρώ, όπως γράφει το ΔΙΑΥΓΕΙΑ –την πήρατε την κατάθεση- για τρεις μήνες;

Εγώ, κύριε Υπουργέ, κάνω μια προσπάθεια. Θα επιμείνω και πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνετε κι εσείς. Γιατί ξέρετε κάτι; Η εξοικονόμηση χρημάτων από αυτές τις ενέργειες μπορεί να αντιστοιχεί και σε κάτι φουκαριάρικες συντάξεις. Αν μαζέψουμε 15.000.000 ευρώ το χρόνο από εδώ, 5.000.000 ευρώ από εκεί,  μπορεί να γλυτώσουν κάποιοι συνταξιούχοι πραγματικά από το υστέρημά τους.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κυρία Πιπιλή.