5 Οκτ 2011

Επίκαιρη Ερώτηση της Φ. Πιπιλή για την κατάργηση σκανδαλώδους συντεχνιακής διάταξης


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 19/9/2011

Προς  τον  Υπουργό Οικονομικών,  κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Θέμα: Κατάργηση  Οικονομικών Προνομίων για Βουλευτές

Κύριε Υπουργέ,

Στις 06-12-10, είχα καταθέσει Ερώτηση, με αρ. πρωτ. 7270/6.12.10, προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με θέμα: «Έλεγχος Νομιμότητας» και με αφορμή τις αποκαλύψεις της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στις 26-11-10, για τους 65 δημοσίους υπαλλήλους που αμείβονταν από δύο υπηρεσίες, λάμβαναν επιδόματα που δεν δικαιούνταν και πληρώνονταν υπερωρίες που δεν δούλεψαν. Στην ερώτησή μου, κλήθηκε να απαντήσει αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι  συνταξιούχοι Βουλευτές που παραδείγματος χάριν είναι ταυτοχρόνως Διευθυντές του ΕΣΥ, εισέπρατταν, παρανόμως, ολόκληρη τη Βουλευτική σύνταξη και το μισθό τους από τη δεύτερη δουλειά τους στο Δημόσιο ή κάτι τέτοιο δεν είναι παράνομο, διότι υπάρχει εκ Νόμου εξαίρεση, ειδικά για τους συνταξιούχους Βουλευτές. Επανέρχομαι στο θέμα με δεδομένο ότι σύμφωνα με τον Νόμο 3833/10:«Τα αιρετά όργανα των Ο.Τ.Α., που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 139 παρ. 1 του ν. 3463/2006 (ΦΕΚ114 Α) και του άρθρου 11 παρ. 3 του ν. 3146/2003 (ΦΕΚ125 Α), υποχρεούνται να επιλέξουν είτε τις αποδοχές της οργανικής θέσης από την οποία προέρχονται, είτε τα έξοδα παράστασης που δικαιούνται, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού».

Στην Ερώτησή μου, ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Σαχινίδης απάντησε μόνον  ότι οι διατάξεις της παραγράφου 14, του άρθρου 8, του Νόμου 2592/98 (ΦΕΚ 57/18.03.98 Τ.Α.’), δεν εφαρμόζονται για τους συνταξιούχους Βουλευτές και καταβάλλεται αμείωτη η σύνταξη όσων από αυτούς κατέχουν θέση στον Δημόσιο τομέα και λαμβάνουν ταυτόχρονα σύνταξη και αποδοχές. Στην τραγική κατάσταση που ζούμε είναι αυτονόητο ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να δεχτώ, ούσα η ίδια νέα βουλευτής, αυτή την απαράδεκτη, προκλητική, προνομιακή και συντεχνιακή λογική του παρελθόντος. Είναι δυνατόν π.χ. να υπάρχουν συνταξιούχοι Βουλευτές, αιρετοί στην Αυτοδιοίκηση, Περιφερειάρχες ή Δήμαρχοι και να εισπράττουν εξ ολοκλήρου και τη Βουλευτική τους σύνταξη και την εκ του Νόμου Καλλικράτη (Ν.3852/10) προκαθορισμένη αποζημίωση.

Ερωτάται ο Υπουργός:

Θα συμπεριληφθεί στην κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2012, διάταξη, που να δίνει οριστικό τέλος σε αυτή την προκλητική εξαίρεση;

Φωτεινή Πιπιλή

1 σχόλιο:

Heliotypon είπε...

Πριν μερικές ημερες ανήρτησα στο Blog μου μιά λίστα με τις αποδοχές των βουλευτών, όπως μου την έστειλαν με e-mail. Φίλος μου επεσήμανε ότι ενδέχεται να μην είναι αληθινά αυτά τα εξοργιστικά νούμερα. Σε παρακαλώ έλεγξε τη λίστα και ως βουλευτίνα, που είσαι σε θέση να επιβεβαιώσεις ή να διαψεύσεις τα νούμερα αυτά, να με ενημερώσεις. Δεν θα ήθελα να γράφω ανακρίβειες στο Blog μου.