Το λόγο έχει η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινή Πιπιλή.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που είχαμε υποψιαστεί ορισμένοι άνθρωποι -που έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης λόγω επαγγέλματος- ότι δεν μπορεί, κάπως οργανωμένο πρέπει να είναι όλο αυτό το αιφνίδιο σύστημα που κατηγορεί συλλήβδην τους τρακόσους της σημερινής Βουλής ως κλέφτες, ως απατεώνες, ως πρόσωπα αναξιόπιστα. Τολμώ να πω -παρ’ ότι δεν ήμουν παρούσα, αλλά άκουσα τους προλαλήσαντες- ότι αυτές οι υποψίες ότι δεν μπορεί η αιτιολογημένη οργή του λαού να είναι εκφρασμένη, κυρίως, μέσα από εκφραστές του οργανωμένου πολιτικού, με την ευρύτερη έννοια και επιχειρηματικού, συστήματος.
Κατάλαβα, λοιπόν, σήμερα μετά από αυτά που ακούσαμε, ότι κάτι τρέχει με αυτήν την εμμονή συγκεκριμένων δημοσιογράφων της ηλεκτρονικής μάλιστα δημοσιογραφίας. Δεν μπορεί ξαφνικά τώρα με την οικονομική κρίση και με τα σκληρά μέτρα, να ανακάλυψαν ότι και οι τριακόσιοι της σημερινής Βουλής είμαστε κλέφτες, ψεύτες και απατεώνες.
Είναι πασιφανές ότι κάποιοι για τους δικούς τους λόγους που σιγά-σιγά αποκαλύπτονται, χρησιμοποιούν ορισμένους υπηρέτες επώνυμους και μη συναδέλφους μου δημοσιογράφους, για να μετεξελιχθεί η αιτιολογημένη οργή του κόσμου σε οργή του όχλου.
Είναι δημοκρατικό ότι μούντζωναν -σε χαρακτηριστικές φωτογραφίες- εκατοντάδες πολίτες το κτίριο του Κοινοβουλίου. Μέχρι εκεί δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Δικαιολογημένο είναι να μας σταματάνε, ακόμα και τους πολύ νεώτερους σε θητεία Βουλευτές, εξοργισμένοι πολίτες στους δρόμους και να μας λένε «πώς τα καταντήσατε έτσι;».
Το να γίνεται, όμως, ανέκδοτο από τηλεοπτική πρωινή εκπομπή, ότι δεν πάνε καλά οι δουλειές τις τελευταίες μέρες ενός περιπτερά κάπου εδώ απέναντι από τη Βουλή και ο σχολιασμός τηλεοπτικού αστέρα να είναι «χα, δεν είναι τίποτα, περνάνε οι Βουλευτές και σας κλέβουν τα αντικείμενα», είναι κάτι που νομίζω ότι πρέπει να μας αναγκάσει μέσω των αρχηγών μας, μέσω του Προεδρείου της Βουλής να απαιτήσουμε και οι τριακόσιοι της σημερινής Βουλής να γίνει μία συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, να μιλήσουμε όλοι οι νέοι Βουλευτές.
Πρέπει να μιλήσουν και οι παλιοί, να ζητήσουν επιτέλους συγνώμη όχι μόνο από τον κόσμο για τη συντεχνία που δημιούργησαν και τις υπερβολές, αλλά και από εμάς τους καινούργιους της Βουλής, οι οποίοι δεχόμαστε το πετροβολητό του κόσμου για τα συντεχνιακά, τα διακομματικά, τα προκλητικά λάθη, για το συνταξιοδοτικό των Βουλευτών, για τους διορισμούς από το παράθυρο των κολλητών εδώ μέσα στη Βουλή, για πολλά άλλα.
Εάν εμείς οι τριακόσιοι, που μας λένε κλέφτες και απατεώνες, δεν αντιδράσουμε εδώ στο ναό της Δημοκρατίας, τότε τα επιχειρηματικά σχέδια θα τα καταφέρουν. Και θα μετεξελιχθεί η οργή του κόσμου, σε οργή του όχλου με πιθανές καταστροφικές συνέπειες για το δημοκρατικό σύστημα.
Πάμε τώρα στο νομοσχέδιο. Είμαι μέλος της Επιτροπής και μόλις πριν από είκοσι μέρες είχα πει στην τοποθέτησή μου στον Υπουργό –προσέξτε πριν από είκοσι μέρες σε ανύποπτο χρόνο, δεν υπήρχε δηλαδή καμία επικοινωνιακή τακτική- ότι αυτό που φέρνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και πάλι δεν επιλύει το βασικό πρόβλημα, που είναι το πόθεν.
Και είχα κάνει και μία πρόταση την οποία την επαναλαμβάνω. Όποιος μπαίνει στη Βουλή μετά από εκλογές είτε είναι δημοσιογράφος, είτε είναι πρώην Νομάρχης, είτε είναι πρώην συνδικαλιστής, οποιοσδήποτε εν πάση περιπτώσει, όταν καταθέτει το πρώτο πόθεν έσχες -μετά από τρεις, τέσσερις μήνες νομίζω ότι είναι για τους νεοεκλεγόμενους- υποχρεωτικά θα καταθέτει φορολογικές δηλώσεις τουλάχιστον δέκα ετών. Με αυτόν τον πάρα πολύ απλό τρόπο εξασφαλίζεται το πόθεν.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ο κύριος της Πολεοδομίας Κυκλάδων που συνελήφθη κλέπτων όχι οπώρας, αλλά βιλάρες τώρα προσφάτως και είναι στην κρίση για απόλυση, εάν δεν είχε συμβεί το σκάνδαλο, δεν θα τον είχαν τσακώσει. Από το πόθεν έσχες, από εκεί δεν τον βρήκαν; Από τυχαίο γεγονός ή από καταγγελία. Θα μπορούσε με τις γνωριμίες και όλα εκείνα που κουμαντάρει, ολόκληρο το Νομό Κυκλάδων να είχε έρθει, να είχε εκλεγεί Βουλευτής.
Η διαδικασία τι λέει, κύριε Υπουργέ; Η διαδικασία λέει: «Φέρε μου το «πόθεν έσχες»». Θα ερχόταν, λοιπόν, αυτός και η παρέα του ο γενικός διευθυντής από κάτω και θα έλεγε ότι έχω βίλες αξίας τόσων ευρώ –όσων, εν πάση περιπτώσει, είχε πει- και θα έλεγε ο Πρόεδρος –ο κ. Νεράντζης ξέρει τη διαδικασία- ότι αυτά είχε και το πολύ-πολύ του χρόνου να τον έλεγχε για την επόμενη δήλωση.
Πιστεύω, στη μνήμη των τεσσάρων δολοφονηθέντων νέων ανθρώπων, να παραμείνουμε συνεπείς στις υποσχέσεις, να κάνουμε μία ανέξοδη αλλαγή στο νομοσχέδιο και να περάσει δέκα χρόνων φορολογική δήλωση μαζί με την πρώτη κατάθεση του «πόθεν έσχες».
Και να ισχύει το ίδιο, κύριε Υπουργέ, σε δημάρχους και νομάρχες που ξέρουμε καλά από τον Επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης ότι είναι το άντρο –όχι όλοι- της διαφθοράς και του χρηματισμού. Στους συνδικαλιστές πρέπει να συμβαίνει το ίδιο. Δεν είναι οι Βουλευτές εκτελεστική εξουσία. Οι περιφερειάρχες που θα διαχειριστούν το Ε.Σ.Π.Α., οι καινούργιοι πολιτικοί παράγοντες του τόπου πρέπει και αυτοί με νόμο της Βουλής να ελέγχονται έτσι απλά, για να τελειώνουμε με το «έσχες» και να πάμε στο «πόθεν».
Καταθέτουμε τα χαρτιά μαζί με τουλάχιστον δέκα ετών φορολογικές δηλώσεις του παρελθόντος.
Σας ευχαριστώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου