19 Φεβ 2010

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ

Χθες πραγματοποιήθηκε μια συγκινητική και ανθρώπινη συνάντηση στα γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης, όπου με τον Πρόεδρο κ. Αντώνη Σαμαρά υποδεχθήκαμε τους εκπροσώπους των Ελλήνων εθελοντών, που μετέβησαν στην Αϊτή, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους εθελοντές ανά τον κόσμο και θα σας δώσω μια εικόνα από την 45λεπτη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους 10 εκπροσώπους (ορισμένοι βρίσκονται ακόμα στην Αϊτή). Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον σε αυτή τη συνάντηση ήταν οι συγκλονιστικές εικόνες που μας περιέγραψαν και η διάθεση τους να επιστρέψουν εκεί, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά η αξιέπαινη κα Βαρσαμή «και μόνο τα χιλιάδες ορφανά που υπάρχουν εκεί, μας καλούν να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας».

Η συνάντηση, όπου παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, των Γιατρών του Κόσμου και των Γιατρών της Καρδιάς, δεν είχε σκοπό τις γνωστές τυπικές βραβεύσεις και τα πλάνα στην τηλεόραση, αλλά να κατανοήσουμε, από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και το μέγεθος της καταστροφής, μέσα από τα δικά τους μάτια.

Θα ήθελα να μοιραστώ ορισμένες από τις εικόνες και τις εντυπώσεις που αποκόμισα όπως:

· Ο ενθουσιασμός και η «τρέλα» στα μάτια όλων, όσοι συμμετείχαν στις αποστολές, που το μόνο «αντάλλαγμα» που ζητούσαν είναι ένα μπράβο από το στόμα των Ελλήνων. Ένα μπράβο που το επίσημο Κράτος τους το αρνήθηκε, αφού, όταν ο Υφυπουργός εξωτερικών μετέβει στην Αϊτή, με πρόσχημα την έλλειψη χρόνου, δεν επισκέφθηκε το νοσοκομείο που έστησαν οι Έλληνες γιατροί για να τους δει και δείξει με την παρουσία του τη συμπαράστασή του στο δύσκολο αγώνα τους, όταν μάλιστα βρισκόταν σε απόσταση μόλις 5 λεπτών (!).

· Το τοπίο ολικής καταστροφής, όπου όπως χαρακτηριστικά ακούστηκε στη χώρα το ΜΟΝΟ χρώμα που βλέπει κανείς είναι το ΜΑΥΡΟ, σε μια χώρα τελείως διαλυμένη, όπου έχει πραγματοποιηθεί εκτεταμένη αποψίλωση και δεν βρίσκεις δέντρο ούτε για δείγμα σε ακτίνα χιλιομέτρων.

· Οι πολλοί ακρωτηριασμοί, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι γαστρεντερίτιδες που έχουν λάβει μορφή επιδημίας, αφού μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στη διανεμόμενη τροφή και σε καθαρό νερό και η πραγματική αγωνία για έκρηξη επιδημιών, ειδικά μετά από τους αναμενόμενους μουσώνες, που θα πλήξουν σύντομα την περιοχή.

· Η τιτάνια προσπάθεια των Ελλήνων συμμετεχόντων, που σε αντιξοότατες συνθήκες συμμετείχαν στη διάσωση πληθυσμού, έστησαν κέντρο υγείας και νοσοκομείο και ζουν με την αβεβαιότητα της επίσημης ελληνικής στήριξης και αν πρέπει κάποια στιγμή να εγκαταλείψουν όλα όσα έφτιαξαν στα χέρια ξένων συναδέλφων τους κάτω από την πίεση του κόστους.

Ίσως ένα μπράβο να μην είναι αρκετό, αλλά για τον εθελοντή δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο στον κόσμο.

1 σχόλιο:

Heliotypon είπε...

Μήπως μιά ολοκληρωτική καταστροφή σαν της Αϊτής θα έλυνε το δικό μας πρόβλημα, όπου όλα πρέπει να ξαναγίνουν απο την αρχή; 'Οταν όλα καταστραφούν, όταν οι συνδικαλιστές θα σταματήσουν να συμπεριφέρονται δημοκοπικά, όταν το κράτος θα έχει διαλυθεί, όταν η μονιμότητα θα έχει πάει περίπατο, όταν οι πολιτικοί μας θα έχουν φύγει από τη μέση, τότε, ίσως, λέω ίσως, ξαναρχίσουμε από το μηδέν. 'Ισως μαζί με τα κτίσμα γκρεμιστούν και οι εθνικές αγκυλώσεις μας...