3 Ιουν 2009

5 Ιουνίου- Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Φωτεινή Πιπιλή: «Να βάψουμε τα τζιπ μας πράσινα».

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και επειδή πολύς ντόρος έχει γίνει για τη νέα ελληνική τάση περί οικολογίας και πράσινης ανάπτυξης ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ τις σκέψεις μου και να καταθέσω μια πρόταση – «σταθμό» στη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Και θα μου πεις «βρε Φωτεινή τώρα κόπτεσαι για το περιβάλλον και θες να γίνεις και εσύ μέρος της μόδας; Τώρα που η Θράκη προσομοιάζεται με τον Αμαζόνιο και οι Θρακιώτες με Ινδιάνους, ή τώρα που ένα κόμμα θεωρείται ότι έχει οικολογική συνείδηση αν διαθέτει ως έμβλημα τον πράσινο ήλιο ; ; ; ». Ε, λοιπόν κύριοι ομολογώ ότι είμαι ντεμοντέ!!!!!!

Όταν 20 χρόνια πριν κινηματογραφούσα, φωτογράφιζα, έγραφα βιβλία και ανεδείκνυα τον άγνωστο φυσικό πλούτο της χώρας μας, όταν πρώτη ασχολήθηκα ως δημοτική σύμβουλος (1994) με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και δημιούργησα το εθνικό πρόγραμμα «Καθαρές θάλασσες και ακτές» (www.thalassa.gr) για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ (από το 1994 έως 2004) – για το οποίο μάλιστα έλαβα τα εύσημα από την τότε Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Margaret Walstrom – είναι αδιανόητο να προβληματιστώ για τον οικολογικό παροξυσμό τόσα χρόνια μετά!!!!!!!!

Θα μου πεις κάλλιο αργά παρά ποτέ! Θα συμφωνήσω απόλυτα!

Όντως ως λαός είμαστε περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι (?!?). Είναι σίγουρο ότι τα πεζοδρόμια μας ΔΕΝ είναι parking για τις τζιπάρες και τις μηχανές. Είναι σίγουρο ότι ΔΕΝ παρκάρουμε σε θέσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, ΔΕΝ κλείνουμε με το όχημα μας την πρόσβαση στους κάδους απορριμμάτων και ΔΕΝ γεμίζουμε τα πεζοδρόμια με τσίχλες, τσιγάρα μέχρι και προφυλακτικά!!! Φυσικά ΔΕΝ υπάρχουν αυθαίρετα σε όλη τη χώρα (ειδικά στις παραλίες, όπου σε ορισμένες περιοχές τα αυθαίρετα είναι περισσότερα από τις ίδιες παραλίες), ΔΕΝ μπαζώνουμε τα ρέματα και ΟΛΟΙ οι δήμοι αποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες να φιλοξενήσουν την υγειονομική ταφή σκουπιδιών.

Ως αιρετικό άτομο, λοιπόν, προτείνω να κάνουμε τις παραλίες ένα γιγαντιαίο «τασάκι-parking-χωματερή», αφού αφενός διαθέτουν μεγαλύτερο εμβαδόν από τα πεζοδρόμια και αφετέρου μπόλικη άμμο για να θάψουμε τα τσιγάρα ,τα σκουπίδια μας και τα σκατωμένα Babylino μας!!!!! Μέσα σε αυτό το θεσπέσιο τοπίο θα μπορούμε άνετα πια να απολαύσουμε τα frapuccino μας και να ξαπλώνουμε τα κορμιά μας σε κάποια από τις χιλιάδες φυτεμένες ξαπλώστρες που φροντίσαμε να κάνουμε κράτηση από πέρυσι!!!!

Εδώ λοιπόν κολλάει η γνωστή αρχαία ρήση πράσ(σε)ιν(α) άλογα φίλοι μου, που σε ελεύθερη νεοελληνική μετάφραση σημαίνει οι κολωνακιώτικες «τζιπάρες» με τα πολλά άλογα τύπου Hammer, Porsche Cayenne, Grand Cherokee κτλ να μην βγαίνουν στα κλασσικά χρώματα όπως μαύρο, γκρι, ασημί αλλά να βαφτούν ευθύς αμέσως όλα ΠΡΑΣΙΝΑ για να αναδειχθεί η οικολογική ευαισθησία μας!!!

Τρώγοντας και το κερασάκι στην τούρτα να υπενθυμίσω τώρα που μπήκε το καλοκαιράκι και μας αγγίζει όλους, ότι ως χώρα διαθέτουμε την πιο ευαίσθητη νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση, αν μη τι άλλο στο θέμα των πυρκαγιών και του περιβάλλοντος . Τρανό παράδειγμα ο Νομός Ηλείας (η ιδιαίτερη πατρίδα μου από τον πατέρα μου), όπου ο Νομάρχης και ορισμένοι τοπικοί δήμαρχοι αφού φρόντισαν να συνεισφέρουν στο να καταστραφούν τα δάση μας μετά το παίζουν τιμητές και ζητούν να πέσει το παραδάκι για την αγροτιά. Να τους χαιρόμαστε!!!!

Να μας ζήσει το περιβάλλον φίλοι μου!!!!

21 σχόλια:

BENEAS GEORGIOS είπε...

Δες εδώ κάτι ανάλογο:
http://beneas13.blogspot.com/2009/03/blog-post_28.html
Καλή η προσέγγιση, με την άδειά σας να την αναδημοσιεύσω στο blog μου.

Ανώνυμος είπε...

Εμ, συγγνωμη μηπως αναφερθηκε πουθενα καποια ευθυνη της κυβερνησης για τα οικολογικα μας προβληματα? Μπα... λαθος θα εκανα... Δεν μπορει να φταει για κατι το λατρευτο κομμα... Δεν ειναι δυνατον!

Yellow Kid είπε...

Έχει δίκιο ο Αρχιτέκτονας. Από τότε που βγήκε η πολιτική, χάθηκε το φιλότιμο.!

Yellow Kid είπε...

...Να τα βάψετε μαύρα!

Stefanos Max είπε...

Ποια πολυ γνωστη δημοσιογραφος εχει αρνητικη αποψη για τα blogs χωρις καν να τα εχει διαβασει;

http://blogo-sphera.blogspot.com/2009/06/blog-post_08.html

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

Beneas: Δυστυχώς έλειπα και λυπάμαι που άργησα να απαντήσω, και φυσικά και έχετε την άδεια μου να το αναδημοσιεύσετε!Ευχαριστώ!

Heliotypon είπε...

Ανεξάρτητα από την δική σου οικολογική συνείδηση, που πιστεύω ότι υπάρχει και είναι πολύ ζωντανή, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν απέδειξαν ότι τη διαθέτουν. Επί πασόκ και ΝΔ κάηκε όλη η χώρα. Δεν έγινε ούτε ένα εργοστάσιο πυρόλυσης σκουπιδιών, το τσιμέντο έχει πνίξει την Αθήνα και τώρα πνίγει και τα (τέως) προάστια και τα (τέως) χωριά της Αττικής που χάνουν με ταχύτατους ρυθμούς το πράσινο, που αντικαθίσταται από "πολυτελείς κατοικίες" και μάλιστα χωρίς υποδομή ούτε οικιστικό σχέδιο. 'Επρεπε να βρεθεί ένας επιχειρηματίας (Αλαφούζος) για να γίνουν αναδασώσεις, ενώ δεν είδαμε καμία παρόμοια πρωτοβουλία από το κράτος (της ΝΔ), ούτε τα καμμένα της πατρίδας σου Ηλείας αναδασώθηκαν. Ο Ασωπός σκορπά γεναιόδωρα τον καρκίνο και οι βιομήχανοι που ρυπαίνουν πληρώνουν συμβολικά πρόστιμα! 'Ολη η ύπαιθρος έχει γεμίσει από μπάζα και σκουπίδια και κανείς δεν πλήρωσε με μια ποινή (ήμουν μάρτυρας σε δικαστήριο για απόθεση μπάζων και είδα...) ούτε ένα πρόστιμο. Οι θάλασσες γεμάτες πετρελαιοκηλίδες και ιδίως σκουπίδια και κανείς υπεύθυνος δεν τιμωρήθηκε ακόμη!

Θέλεις κι άλλα; Κι όμως, εσύ πήγες κι εκλέχτηκες με αυτό το κόμμα που, μαζί με το πασόκ, έχουν καταξεσκίσει το περιβάλλον.

Αλήθεια, τα τζιπ κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά;

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

Πρός Heliotypon:
Επιγραμματικά σας απαντάω μόνο και μόνο επειδή ο μηδενισμός δεν οδηγεί πουθενά. Ουδείς αμφισβητεί τα εγκλήματα εις βάρος του περιβάλλοντος από τα κόμματα εξουσίας στο παρελθόν, αλλά τα τελευταία χρόνια, έστω και αργά, η προστασία του περιβάλλοντος μπήκε στην πολιτική καθημερινότητα με ουσία. Φαίνεται δεν έχετε παρακολουθήσει το μεγάλο έργο που έχει γίνει με οδηγία της ΕΟΚ, από το 1990 παρακαλώ, στην ενημέρωση των πολιτών για τις ελληνικές θάλασσες. Μόλις προχθές δημοσιεύθηκε ο κατάλογος με τις Ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν τα καθαρότερα νερά κολύμβησης. Η Ελλάδα είναι τρίτη στην κατάταξη με 16.000 χλμ ακτών, ενώ μέχρι πριν από 1 ή 2 χρόνια αν θυμάμαι καλά, κατείχε την πρώτη ή την δεύτερη θέση.
Μέχρι πριν από 1 χρόνο είχαμε 3.500 παράνομες χωματερές με αποκλειστική ευθύνη των Δημάρχων και των Νομαρχών και ήδη έχουν κλείσει περίπου 3.000. Όσο για την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Ηλεία, την οποία επισκέπτομαι πολύ τακτικά και την παρακολουθώ, είναι ψευδές το ότι δεν έχουν γίνει αναδασώσεις εκεί που επιτρέπεται, και σας διαβεβαιώνω ότι όπως από την αρχή φώναζαν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες "αφήστε τη φύση να αναγεννηθεί μόνη της", ήδη υπάρχει οργιώδης βλάστηση στα καμένα, και εάν συνεχιστούν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες- οι πολλές βροχές- σε λίγα μόλις χρόνια το φυσικό περιβάλλον θα έχει αποκατασταθεί.
Σε καθημερινή βάση όλο και περισσότεροι φορείς και εθελοντές συνεισφέρουν, ενώ δίνονται πολλά λεφτά για την πρόληψη των πυρκαγιών στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Όσο πιο δυνατές είναι οι φωνές των πολιτών, τόσο πιο γρήγορη γίνεται η αφύπνιση όλων μας.
Το κακό με την Ελλάδα είναι ότι βρίσκεται πολύ πίσω η έννοια της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Εγώ είμαι εναντίον της τσιμεντοποίησης της Αττικής, ήμουν εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων, που βοήθησαν να γίνουμε χειρότεροι στο λεκανοπέδιο, αλλά ποιός να πείσει τις δεκάδες χιλιάδες οικοπεδούχους και ιδιοκτήτες ελαιοπερίβολων και αμπελώνων, που ως μεγάλη οικονομική δύναμη, πουλάνε την ίδια τους τη γη για να κονομήσουν από τις μεζονέτες και εν συνεχεία βγαίνουν στα κανάλια και παριστάνουν τους οικολόγους. Το κακό είναι ότι όταν γίνεται μια καταστροφή, η μια δημόσια υπηρεσία τα ρίχνει στην άλλη, και οι ίδιοι οι ντόπιοι στο μεγάλο τους ποσοστό, κάθονται στα καφενεία και σκούζουν "που είναι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα?". Τα καταδικάζω μαζί σας όλα αυτά, αλλά επιμένω ότι κάθε μέρα γίνεται κάτι καλύτερο. Δυστυχώς στη δημοκρατική μας χώρα ενώ υπάρχουν αυστηρότατοι νόμοι, δεν υπάρχουν ακόμα παραδειγματικές τιμωρίες π.χ. κυρ-Δήμαρχε και κυρ- Νομάρχη σου δώσαμε λεφτά για την πρόληψη, καθάρισες τα ξερόχορτα στα επικίνδυνα σημεία? Έλεγξες τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τους ιδιοκτήτες αγρότες να λάβουν τα αυτονόητα μέτρα πρόληψης? Όχι! Δεν το έκανες? Περάστε παρακαλώ στην Ψειρού!
Όσο για τις πετρελαιοκηλίδες, οι ποινές, ξέρετε πια, είναι πάρα πολύ αυστηρές, εξοντωτικές και ορθώς, και επιτελούν σπουδαίο έργο οι πιλότοι των αεροπλάνων που με την μία ενημερώνουν τις αρχές. Και για να σας φτιάξω το κέφι, αν δεν υπήρχε και κρατική και ιδιωτική ευαισθητοποίηση, όπως πριν από 10 χρόνια, δεν θα γινόταν η προσπάθεια με το SEA DIAMOND στη Σαντορίνη. Είμαι αισιόδοξη, και φυσικά αναγνωρίζω για μια ακόμη φορά, το σπουδαίο έργο του ΣΚΑΙ, μην ξεχνάτε στο δυναμικό του οποίου ανήκω εδώ και χρόνια.
Για το δε Ασωπό, που πρώτος ανέδειξε ο ΣΚΑΙ, που ήταν όλα αυτά τα χρόνια οι κυρ- Δήμαρχοι και οι κυρ- Νομάρχες? Γιατί δεν παίρνανε την πρωτοβουλία που τους δίνει το Σύνταγμα της χώρας και περίμεναν έναν παπά και πέντε τρελαμένους για να ταρακουνηθεί το σύστημα? Ευχαριστώ πολύ για την "τηλεθέαση" σας, συνεχίστε το ξεφωνητό!

Heliotypon είπε...

Σ' ευχαριστώ, Φωτεινή, για την εμπεριστατωμένη απάντηση. (Το για την τηλεθέαση δεν το κατάλαβα).

Και κάτι ακόμα: 'Οταν στον Μανώλη Γλέζο μιλούν στον πληθυντικό, αυτός ευγενικά τους λέει: "ένας είμαι" :-)

Heliotypon είπε...

Σ' ευχαριστώ, Φωτεινή, για την εμπεριστατωμένη απάντηση. (Το για την τηλεθέαση δεν το κατάλαβα).

Και κάτι ακόμα: 'Οταν στον Μανώλη Γλέζο μιλούν στον πληθυντικό, αυτός ευγενικά τους λέει: "ένας είμαι" :-)

Heliotypon είπε...

Σ' ευχαριστώ, Φωτεινή, για την εμπεριστατωμένη απάντηση. (Το για την τηλεθέαση δεν το κατάλαβα).

Και κάτι ακόμα: 'Οταν στον Μανώλη Γλέζο μιλούν στον πληθυντικό, αυτός ευγενικά τους λέει: "ένας είμαι" :-)

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

Προς Heliotypon:
Η "Τηλεθέαση" αναφερόταν χιουμοριστικά στην παρακολούθηση από εσάς του blog μου, και όσον αφορά την χρήση του πληθυντικού, είθισται με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις και όταν δεν σου δίνουν το δικαίωμα να τους μιλάς στον ενικό, να χρησιμοποιείς τον πληθυντικό, που στην ελληνική γλώσσα είναι πολύ σημαντική παράμετρος. Καλό σαβατοκύριακο!

pasokos1981 είπε...

to i3era mou to xan pei oti eisai ligo geia sou kai oti ta tsouzeis syxna pykna alla oti san protasi gia to periballon na bafoume prsina ta autokinita einai apopsi gia to dafni!!!!!!!!!!!aei koita3ou apo kanena giatro!!!!kai stamata na koroideueis ton kosmo oti kinhse me metro leoforeia kai sto periptero me to lexus pas!!!!!!!!!!!se blepoume!!!!!!!!!!!kala kai sto mega ti itan auto pou eipes gia tis poreies na pane sto xalandrI????????????????oxi na pane sthn korin8o!!!!!!!!!!!!xaxaxaxaaxaxax!!!!!!!!!!

Heliotypon είπε...

Μα εγώ σου δίνω το ...δικαίωμα. Χώρια που έχουμε και κοινή φίλη και έχουμε συμφάγει στο απώτερο παρελθόν! Το βλογκ σου το παρακολουθώ γιατί με ενδιαφέρει τι γράφεις (και τι σου γράφουν). 'Αλλωστε όταν αναφέρομαι στους πολιτικούς με απαξιωτικό τρόπο σημειώνω ότι υπάρχουν κι εξαιρέσεις και μία από αυτές θεωρώ εσένα.

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

Προς: Pasokos1981

Επειδή είμαι μερεκλαντάν, όπως εσύ λες, και από το πολύ πιοτό είμαι 130kgr και τραυλίζω, συγχώρεσε με που δε γουστάρω απ' τη πολλή θωλούρα των 5 λίτρων την ημέρα νερό, ΠΑΣΟΚους του 81, Παναγία μου με μούσια, άπλυτους και λιγούρια, που πλακωθήκανε μετά στα ουίσκια, στα πούρα,και στη Ρίτα Σακελλαρίου, και το κυριότερο που απ' την πολλή πρασινίλα- τη γλίτσα που πιάνουν τα στάσιμα νερά- δεν έχουν την αίσθηση του χιούμορ! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και σας τα επιστρέφω.

Unknown είπε...

Γεια σου Φωτεινή.

Είμαι βέβαιη ότι δεν με θυμάσαι αλλά σίγουρα θυμάσαι τον γάτο μου ΑΛΕΚΟ που ένα βράδι - τουλάχιστον 20 χρόνια πριν- είχε "πλακώσει στις γρήγορες" τον γάτο σου ΜΠΡΑΝΚΑ!! Όπως και να έχει, χαίρομαι που τα χώνεις και το blog σου είναι μια χαρά. Ιδιαίτερα με χαροποιεί το γεγονός ότι τους τρέχεις με το θέμα των σκυλιών στην ΙΚΑΡΙΑ.
Να είσαι πάντα καλά.

Yellow Kid είπε...

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ESSPRESSO

Σκάνδαλο με την γάτα της Πιπιλή ΜΠΡΑΝΚΑ και του γάτου ΑΛΕΚΟΥ!

Γιατί την πλάκωσε στις γρήγορες; Τι ξέρει ο ΑΛΕΚΟΣ; Ποια συμφέροντα υπάρχουν πίσω από αυτήν την άνανδρη επίθεση; Είχανε ποτέ σχέσεις; Μήπως ο ΑΛΕΚΟΣ ήταν ομοφυλόφιλος; Τι σχέση έχει η ΜΠΡΑΝΚΑ ΜΕ ΤΗΝ CIA και τον Οσάμα Μπίν Λάντεν;

Όλη η αλήθεια στην Espresso!

Unknown είπε...

Yellow Kid είσαι απίθανος!!Έχεις πιάσει το νόημα!

Γέλασα πολύ λέμε...!

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

Προς Yellow Kid:
Είσαι πρώτος. Έχεις πιάσει το νόημα ότι πίσω από το οτιδήποτε υπάρχει ένα σκάνδαλο. Πόσο μάλλον όταν αφορά σε Βουλευτή. Και επειδή ουδέποτε, στα 30 χρόνια τηλεοπτικής μου καριέρας, προκάλεσα σκάνδαλο με την ιδιωτική μου ζωή, είναι ευκαιρία να ξεφωνίσουμε την ιδιωτική ζωή του Μπράνκα και του Αλέκου.
Ο Μπράνκα- εκ του Μπρανκαλεόνε, της αξέχαστης ταινίας με τον Βιτόριο Γκάσμαν- πέθανε σε βαθιά γεράματα 20 ετών, χωρίς να μου παραδεχτεί ποτέ ότι ο Αλέκος ο γάτος του Billcat, σύμφωνα με τις υπόνοιες του κτηνιάτρου, πιθανόν να μου τον είχε φιστικώσει! Διότι ο Αλέκος μπουκάρισε νύχτα στο εξοχικό μου, και από τα ουρλιαχτά ξύπνησα και βρήκα τον Μπράνκα μου σουρομαδημένο, με τον Αλέκο καβάλα να τον έχει αρπάξει απ’ τον λαιμό και να κοντεύει να τον φάει, να τον ξεσκίσει.
Μπουγέλωσα τον Αλέκο με νερό για να γλιτώσω και εγώ απ’ τις ορέξεις του, και άκου τη συνέχεια - ο Μπράνκα μου κρύφτηκε για 5 ολόκληρες ημέρες μέσα στην ντουλάπα μου λερωμένος από τα τσίσα του, από το φόβο του φυσικά, και σε σημείο από το οποίο δεν μπορούσα να τον τραβήξω. Έμεινε εκεί 5 ημέρες και νύκτες χωρίς νερό, χωρίς φαγητό! Και τότε ο κτηνίατρος μου είπε ότι το γατί έπαθε σοκ και προσεβλήθη από την επίθεση του Αλέκου, και ότι πιθανόν ο Αλέκος να ήταν ανώμαλος. Σημειώνω ότι ο Αλέκος επιχειρούσε για αρκετές νύκτες μετά να καταχερίασει τον γάτο μου, πλην όμως εγώ καιροφυλακτούσα άυπνη- ήταν περίοδος καύσωνα και δεν μπορούσα να κλείσω την μπαλκονόπορτα- και μόλις τον έπαιρνα χαμπάρι να ανεβαίνει από την βουκαμβίλια τον μπουγέλωνα- που είναι η καλύτερη μέθοδος για να διώξεις απρόσκλητο γάτο.
Να’ σαι καλά ρε Billcat που μου θύμησες την ιστορία και που μου έδωσες την ευκαιρία να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό και ευχαριστώ.
(Δείτε φωτογραφία του Μπράνκα που ανέβασα στο facebook: http://www.facebook.com/home.php?#/photo.php?pid=30566001&id=1248784644)

Unknown είπε...

Φωτεινή ήσουν και παραμένεις μεγάλη μορφή!! Επιτέλους λύθηκε ένα μεγάλο μυστήριο ως προς το γιατί ο Αλέκος για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, εμφανιζόταν λασπωμένος και φανερά ταλαιπωρημένος και μετά είχε να υποστεί το εξαθλιωτικό τρίψιμο με σφουγγάρι από τη μητέρα μου, καθώς τον βύθιζε με μανία και βρισιές σε μια λεκάνη με νερό και σαπούνι. Για ευνόητους λόγους δεν θα προβώ στα "αποκαλυπτήρια" της ταυτότητάς μου δημοσίως, θα χαρώ πολύ να σου απαντήσω ιδιωτικά (bilkat2007@gmail.com)

Σε φιλώ

ΚΠ

Heliotypon είπε...

Μετά από 15 χρόνια πρόσφατα επισκέφτηκα τη Θάσο. Αηδίασα με την εκμετάλλευση ΚΑΘΕ παραλίας με τις ομπρέλλες και τις ξαπλώστρες. Εξέλιπαν οι γνήσιες φυσικές παραλίες. Επίσης, αηδίασα με την ασφυκτική δόμηση κάθε παραλιακής έκτασης. Ταβέρνες, "rent rooms", μπαρ ΑΚΡΙΒΩΣ πάνω στις παραλίες και μερικά μέτρα από το κύμα. Αίσχος η κάποτε παραδεισιακή Αλυκή! Το Πευκάρι κι ένα σωρό άλλες. 'Εφυγα!