26 Μαΐ 2009

Δικαστήριο αποζημιώνει πεζούς για κατάληψη πεζοδρομίου από τζίπ!!!

Πάντα έλεγα ότι θέμα στη δημοσιογραφία υπάρχει όχι όταν π.χ. «ένας σκύλος δαγκώσει έναν άνθρωπο, αλλά όταν ένας άνθρωπος δαγκώσει έναν σκύλο».
Σας παραθέτω λοιπόν μια είδηση πρώτης γραμμής, την οποία δυστυχώς μόνο ο ΣΚΑΙ και η Καθημερινή ανέδειξαν, έτσι για να μάθουμε τα δικαιώματα μας και να μην κωλώνουμε όταν διεκδικούμε το δίκιο μας.

Η Ιστορία έχει ως εξής (από άρθρο της Καθημερινής 18/8/07 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_18/08/2007_238045):
«Ο 29χρονος Τάσος Πουλιάσης, ιδιωτικός υπάλληλος περπατούσαμε με μια φίλη μου στην οδό Αραχώβης στα Εξάρχεια, όταν βρέθηκαν μπροστά σε ένα αυτοκίνητο, σταθμευμένο κάθετα στο πεζοδρόμιο να εμποδίζει τη διέλευση των πεζών - και τη δική τους. Χωρίς να το πολυσκεφτεί, αντί να κατεβεί στο οδόστρωμα και να παρακάμψει το αυτοκίνητο συνεχίζοντας έστω και εκνευρισμένος τον δρόμο του, ακούμπησε το χέρι του στο καπό και, σαν να ήταν ένας φράκτης... το υπερπήδησε. Η φίλη με την οποία περπατούσαν κατέβηκε στον δρόμο και πέρασε δίπλα από το αυτοκίνητο. Εκείνος πέρασε από πάνω του. Ο Τάσος κινείται συχνά με τα πόδια, καθώς και το σπίτι του και η δουλειά του βρίσκονται στο κέντρο και έχει βρεθεί, επομένως, πολλές φορές αντιμέτωπος με τη νοοτροπία «παρκάρω όπου βρω, χωρίς να με νοιάζει τίποτα». Με το που άγγιξε το αυτοκίνητο, χτύπησε ο συναγερμός και ο ιδιοκτήτης του βγήκε από το κατάστημα στο οποίο βρισκόταν. Βρισκόταν εκτός εαυτού, γιατί διαπίστωσε ότι στο καπό του αυτοκινήτου είχε γίνει ένα μικρό βαθούλωμα. Πράγματι. Μολονότι δεν πάτησε με τα πόδια πάνω στο αυτοκίνητο, παρά μόνο με το χέρι, η λαμαρίνα σε ένα σημείο υποχώρησε ελαφρά. Σε λίγο, έφθασε η αστυνομία και οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στο τμήμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κίνησή του θεωρήθηκε βανδαλισμός, επειδή το σκηνικό ήταν τα Εξάρχεια, επειδή το αυτοκίνητο ήταν τζιπ... Μάλιστα οδηγήθηκε με τη φίλη του στο κρατητήριο, ενώ ο ιδιοκτήτης του τζίπ δεν έφυγε ούτε με κλήση για την παράνομη στάθμευση! Μάλιστα, μολονότι στο αστυνομικό τμήμα είχε συμφωνηθεί ο 29χρονος να πληρώσει το κόστος της ζημιάς, το οποίο θα υπολόγιζαν δύο εκτιμητές και η ιστορία να λήξει εκεί, ο ιδιοκτήτης του τζιπ υπέβαλε τελικά μήνυση. Θορυβημένος από την αναπάντεχη αυτή εξέλιξη, ο Τάσος επικοινώνησε με τους streetpanthers, οργάνωση για τα δικαιώματα των πεζών. Όταν η ιστορία του «αναρτήθηκε» στην ιστοσελίδα των «πανθήρων», τα μηνύματα συμπαράστασης άρχισαν να συρρέουν. Χαρακτηριστικό της αυθόρμητης ανταπόκρισης που βρήκε η περιπέτεια του Τάσου είναι ότι δικηγορικό γραφείο προθυμοποιήθηκε να αναλάβει αφιλοκερδώς την υπεράσπισή του στο δικαστήριο».


Το Ειρηνοδικείο Αθηνών εξέδωσε δύο αποφάσεις επιδικάζοντας 600 ευρώ αποζημίωση σε καθέναν από τους δύο πεζούς της υπόθεσης (+ δικαστικά έξοδα) αλλά παράλληλα υποχρέωσε και τον έναν πεζό να αποκαταστήσει τη ζημιά στο καπό.

Είναι όμως η πρώτη δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει προσβολή προσωπικότητας των πεζών επειδή τους φράσσει το δρόμο ένα παράνομα παρκαρισμένο τζιπ!!

Το θέμα μέχρι στιγμής έχει παίξει μόνο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ -δείτε το απόσπασμα βίντεο:
http://http://elawyer.blogspot.com/2009/05/e-lawyer.html- καθώς και σε άρθρο στην καθημερινή, ενώ πρόσφατα το έπαιξε και ο Λαζόπουλος στην εκπομπή του.
Ευχαριστώ τον κύριο Βασίλη Σωτηρόπουλο, δικηγόρο του πεζού που πήδηξε πάνω από το καπό του παράνομα παρκαρισμένου τζιπ, ο οποίος με ενημέρωσε και για την έκβαση της υποθέσεως (δείτε μια πιο πλήρη περιγραφή της υπόθεσης στο
http://http://elawyer.blogspot.com/2009/05/blog-post_15.html.

1 σχόλιο:

GiaNt είπε...

Εδώ ο κόσμος καίγεται και η Πιπιλή χτενίζεται..