14 Απρ 2009

Κάτω τα χέρια από τη Νέδα μας




«Αδέλφια» Ηλείοι, οι γείτονες μας Μεσσήνιοι, πάνε να μας φάνε εξολοκλήρου τη Νέδα μας. Η αλήθεια είναι ότι οι Μεσσήνιοι είναι χρόνια πιο μάγκες από τους Ηλείους και έχουν κάνει εντατική και πετυχημένη προπαγάνδα ότι οι καταρράκτες της Νέδας ανήκουν στην Μεσσηνία με αποτέλεσμα ακόμα και οι Ηλείοι σήμερα πιστεύουν ότι για να δουν το υπέροχο φαράγγι πρέπει να κάνουν γύρω γύρω για να φτάσουν στη Μεσσηνία ενώ είναι μέσα στα πόδια τους. Πως το Θυμήθηκα αυτό ;

Μόλις πριν από λίγο άκουσα στο ραδιόφωνο και μετά είδα στη ΝΕΤ, το πολύ ελκυστικό διαφημιστικό μήνυμα, στο πλαίσιο του «Μένουμε Ελλάδα», όπου καλούνται οι έλληνες να γνωρίσουν τους μαγευτικούς καταρράκτες, στο μόνο θηλυκό ποτάμι της χώρας, τη Νέδα. Στη Μεσσηνία ! όπως τονίζουν οι υπηρεσίες του ΕΟΤ.

Σας ενημερώνω ότι οι συντάκτες της διαφήμισης έχουν κάνει λάθος και γεωγραφικό και ιστορικό. Οι καταρράκτες της Νέδας, τρεις τον αριθμό, βρίσκονται στον Νομό Ηλείας και όχι στον Νομό Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα στην επαρχία της Ολυμπίας, με δεδομένο ότι ο ποταμός, η Νέδα, είναι τα φυσικά σύνορα των Νομών Ηλείας - Μεσσηνίας. Αλλά τι να κάνουμε, για όσους γνωρίζουμε και περπατάμε συνεχώς το υπέροχο φαράγγι, η πανδαισία των καταρρακτών είναι από την πλευρά της Ηλείας. Καλός και αποδοτικός είναι ο ανταγωνισμός και η κινητικότητα του Νομού Μεσσηνίας ως προς την «ιδιοκτησία» των καταρρακτών αλλά και κατά καιρούς και του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες, έργο των αρχαίων Φυγαλειέων, αλλά μην τρελαθούμε και τα παραχωρήσουμε όλα.

Γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα την περιοχή, γιατί εκεί γεννήθηκαν οι παππούδες μου – από πατέρα - αλλά και επειδή έχω γράψει και σχετικά βιβλία που έχουν δημοσιευθεί, ενώ έχω κάνει πολλά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά αφιερώματα για τη Νέδα.

Σηκώνω λοιπόν το λάβαρο της αποκατάστασης της αλήθειας. Ήδη έστειλα επιστολή στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, στην οποία εκτός των ανωτέρω, ζητώ για να μην έχουμε «δράματα», να αλλάξουν το σποτάκι και να διευκρινιστεί : το Φαράγγι της Νέδας ανήκει και στους δύο Νομούς. Οι καταρράκτες είναι δική μας «προίκα»
... και μπορεί να σηκωθεί ο παππούς μου και να μου «πάρει την προίκα πίσω». Με πήραν ήδη φίλοι μου τηλέφωνο και με κάνανε «ρόμπα», ότι τους λέω ψέματα ότι οι καταρράκτες είναι στο Νομό Ηλείας, ενώ είναι στο Νομό Μεσσηνίας....όχι και να με λένε ψεύτρα για αυτό...με καταλαβαίνετε.

Συγχαρητήρια πάντως για την προσπάθεια και για το «Μένουμε Ελλάδα».
Καλή Ανάσταση

Φωτεινή Πιπιλή
(Συνεργάτιδα, ως μαθήτρια του δημοτικού, της Διάπλασης των Παίδων με το ψευδώνυμο η νεράιδα της Νέδας).

Υ.Γ. Υπάρχει βέβαια και ένας μικρός άγνωστος, δύσκολα προσεγγίσιμος καταρράκτης, στις όχθες επί του Νομού Μεσσηνίας.

2 σχόλια:

Yellow Kid είπε...

"Υπάρχει βέβαια και ένας μικρός άγνωστος, δύσκολα προσεγγίσιμος καταρράκτης, στις όχθες επί του Νομού Μεσσηνίας."

Αν φοράει κουκούλα, διπλασιάζεται και η ποινή του!!!!

mat είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.