24 Σεπ 2008

Να μπει τέλος στην κτηνωδία!


Εδώ και χρόνια στην Ικαρία και τη Σκύρο επιτελείται ένα έγκλημα από τους κτηνοτρόφους των νησιών.


Όπως έχω καταγγείλει πριν από δύο χρόνια ως δημοσιογράφος, με επιτόπια ρεπορτάζ μου, οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν παρανόμως, από κουτάβια, σκυλιά μόνιμα αλυσοδεμένα χωρίς νερό και τροφή, μέσα στον παγετό και τον καύσωνα, σε ερημικές τοποθεσίες ως ζωντανά «σκιάχτρα», για τον εκφοβισμό και τον έλεγχο των ελεύθερων κοπαδιών τους. Τα σκυλιά πεθαίνουν από τις κακουχίες και η μόνη μέριμνα των κτηνοτρόφων είναι να τα αντικαθιστούν με νέα, ώστε να εξυπηρετούνται οι σκοποί τους.



Απευθύνθηκα στις αρμόδιες, εισαγγελικές και αστυνομικές, αρχές, όπως και κάτοικοι των περιοχών αυτών με στόχο το τέλος αυτής της κτηνωδίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.



Κατά την διάρκεια της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου « Ρυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφίας και άλλες διατάξεις » του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στις 2/9/08, βρήκα την ευκαιρία να ενημερώσω από βήματος της Βουλής τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αλ. Κοντό και με σημερινή επιστολή μου, του παρέδωσα στοιχεία που υποστηρίζουν τις ανωτέρω καταγγελίες, ώστε με παρέμβασή του, αυτή η απαράδεκτη πρακτική να λάβει τέλος άμεσα.



Για την ενημέρωση όλων σας, παραθέτω μέρος των στοιχείων που παρέδωσα στον κ. Κοντό.



Η συνέχεια …με ερώτηση στη Βουλή.



22/9/08


Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,

κ. Αλ. Κοντό



Κύριε Υπουργέ,



Κατά την διάρκεια της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου « Ρυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφίας και άλλες διατάξεις » του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έκανα από βήματος της Βουλής, δημόσια καταγγελία για τις απαράδεκτες πρακτικές που εφαρμόζουν κτηνοτρόφοι στην Ικαρία και τη Σκύρο.



Πιο συγκεκριμένα, ο κτηνοτροφικός σύλλογος της Ικαρίας διατηρεί ως φύλακες σε κεντρικούς και τοπικούς άξονες του νησιού, μεγάλο αριθμό σκύλων με σκοπό την αποτροπή της διέλευσης των αιγοπροβάτων από συγκεκριμένα περάσματα. Τα σκυλιά ιδιοκτησίας του κτηνοτροφικού συλλόγου, παραμένουν μόνιμα δεμένα σε συνθήκες εξαθλίωσης και κτηνωδίας. Εκτεθειμένα στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες χωρίς την πρέπουσα φροντίδα, υποσιτισμένα και άρρωστα. Παραμένουν δε εκεί μέχρι την τελευταία τους πνοή. Αναρίθμητες είναι οι καταγγελίες των κατοίκων αλλά και των τουριστών στα μάτια των οποίων διαγράφεται εμπράκτως η λέξη πολιτισμός, που με δράσεις και πολιτικές πασχίζουμε να προβάλουμε ως χώρα. Ανάλογα γεγονότα συμβαίνουν και στην Σκύρο.



Ούτε η δημοσιότητα του γεγονότος στα ΜΜΕ, που πρώτη έδωσα μέσω της δημοσιογραφικής μου εκπομπής πριν από δύο χρόνια, ούτε οι καταγγελίες πολιτών που επιμένουν, παρά τις απειλές των κτηνοτρόφων, οι οποίες στράφηκαν και εναντίον μου, έχουν μέχρι σήμερα προκαλέσει κάποια αλλαγή.



Μετά από την δική μου καταγγελία, αλλά και τις καταγγελίες των πολιτών της Ικαρίας, η εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε για την ανεύρεση των υπεύθυνων αυτής της τραγωδίας, δυστυχώς, βρίσκεται «σε εξέλιξη» εδώ και ένα χρόνο, ενώ τα σκυλιά παραμένουν στις θέσεις τους κάτω από τις ίδιες άθλιες συνθήκες. Τίποτα από τα παραπάνω δεν ήταν αρκετό ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι υπαίτιοι κτηνοτρόφοι, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, ώστε αυτή η κτηνωδία να λάβει τέλος.



Προκειμένου να έχετε ο ίδιος αντίληψη της βαρβαρότητας, των συνθηκών διαβίωσης των σκυλιών, σας παραδίδω δύο cd με φωτογραφικό υλικό, δημοσιεύματα, τις καταγγελίες πολιτών από την Ικαρία και την Σκύρο, καθώς και την επίσημη αλληλογραφία μου με τους αρμόδιους φορείς της περιοχής. Παρακαλώ πολύ, για τις άμεσες ενέργειές σας, και την ενημέρωση των συναρμόδιων Υπουργών, ώστε αυτή η απαράδεκτη πρακτική να λάβει τέλος άμεσα.



Τέλος σας γνωρίζω ότι επειδή θεωρώ την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων σημαντική και την συμπεριφορά των πολιτών προς αυτά, δείγμα πολιτισμού, θα καταθέσω σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ώστε το συγκεκριμένο θέμα να αναδειχθεί και να αποτελέσει αφορμή ευαισθητοποίησης για όλους μας.



Μετά τιμής



Φωτεινή Πιπιλή








2 σχόλια:

tsalimi είπε...

Δεν νομίζω να υπάρχει και άλλη Φωτεινή Πιπιλή. Ίσως δεν θυμώσετε γι' αυτήν
την ανάρτηση.

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

Χαίρομαι πολύ που η Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτή των πρωτοσέλιδων, αλλά και η Ελλάδα της γνώσης και του εξειδικευμένου πολιτισμού.