7 Φεβ 2008

«Όχι άλλα κάγκελα στην Αθήνα»

Με αφορμή τα έργα, εδώ και χρόνια, στο δημόσιο χώρο πρασίνου που περικλείει το Βυζαντινό Μουσείο των Αθηνών, κατέθεσα Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη, ανησυχώντας ιδιαίτερα για την εγκατάσταση κιγκλιδωμάτων πέριξ του πάρκου, η οποία φάινεται ότι θα δημιουργήσει έναν ακόμα "κλειστό" χώρο, εις βάρος των πολιτών της Αθήνας, οι οποίοι βλέπουν να λιγοστεύουν οι ελεύθεροι χώροι, σε βάρος της ποιότητας ζωής.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη.
Θέμα: «Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Βυζαντινού Μουσείου»

Κύριε Υπουργέ,

Εδώ και πολύ καιρό υπάρχει εργώδης προσπάθεια από το Βυζαντινό Μουσείο και ιδιαίτερα στον πέριξ χώρο πρασίνου.
Με δεδομένη τη σημασία του κτιρίου της Δουκίσσης Πλακεντίας, ως πολιτιστικό μνημείο αλλά και την αδήριτο ανάγκη των Αθηναίων για ελεύθερους χώρους πρασίνου σας ερωτώ:

1) Ποια είναι τα σχέδια της πολλαπλής αναμόρφωσης του μεγάλου χώρου πρασίνου, πέριξ των κτιρίων του μουσείου;
2) Θα είναι ελεύθερα προσβάσιμος ο χώρος στους πολίτες;
3) Υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία χώρου υπαίθριας στάθμευσης των αυτοκινήτων των εργαζομένων στο μουσείο;
Θα πρέπει να αναφέρω ότι είναι απαράδεκτο να εξυπηρετούνται, στους χώρους πρασίνου, οι ανάγκες των εργαζομένων σε στάθμευση - συμβαίνει πολλάκις. Για τυχόν ενστάσεις των εργαζομένων, σημειώνω ότι δεν υπάρχουν «πιο ίσοι» πολίτες που μπορούν να χρησιμοποιούν για τη δική τους εξυπηρέτηση χώρους, όταν μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει για έστω και ένα ή δέκα δέντρα. Τονίζω ότι ακριβώς δίπλα στο Βυζαντινό Μουσείο και κάτω από ένα καλαίσθητο παρκάκι λειτουργεί πολυώροφος χώρος στάθμευσης με την επωνυμία “Polis Park”. Αυτό το επισημαίνω για να προλάβουμε την «δικαιολογία», που είμαι σίγουρη ότι θα παρουσιαστεί, ότι κάπου θα πρέπει να σταθμεύουν τα λεωφορεία των επισκεπτών ή τα αυτοκίνητα των εργαζομένων.

Πιστεύω ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημα των Αθηναίων για ελευθέρους και χωρίς κάγκελα χώρους. Η ανάπλαση στο Βυζαντινό Μουσείο πρέπει να δώσει το παράδειγμα: Περιβάλλον ίσον Πολιτισμός.


Αθήνα 06/02/08

Δεν υπάρχουν σχόλια: