31 Οκτ 2013

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Σας ενδιαφέρει!

Χθες το απόγευμα, πριν τη συνάντηση με το Οικονομικό Επιτελείο στο Υπουργείο Οικονομικών, ανέβασα το εξής  tweet:

"20.30 με Στουρνάρα. Μην την πληρώσει πάλι η αστική τάξη. Πρόνοια για παραδοσιακά- διατηρητέα. Ναι στη φορολόγηση αγροτεμαχίων αναλογικά!"

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στο Οικονομικό Επιτελείο έθεσα τα εξής θέματα: 

Α) Διατηρητέα – Παραδοσιακά
Υπάρχουν περίπου 12.000 χαρακτηρισμένα από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Πολιτισμού με Προεδρικά Διατάγματα ως διατηρητέα – παραδοσιακά σε όλη την Ελλάδα.
Με δεδομένο ότι αυτά έχουν πολύ αυστηρές δεσμεύσεις για τη χρήση τους ενώ το κόστος αναπαλαίωσης και συντήρησης  είναι πολύ υψηλό, θα υπάρξει κάποια φορολογική ελάφρυνση;
Απάντηση Οικονομικού Επιτελείου:
Ναι, κατά 30%.

Β) Αγροτεμάχια - αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες σε περιοχές που η Πολιτεία τις έχει ξεχάσει, χωρίς ηλεκτρισμό με άθλιους αγροτικούς δρόμους, χωρίς πρόσβαση σε νερό.
Απάντηση Οικονομικού Επιτελείου:
Δεν ήταν έτοιμοι για το ερώτημα. Θα το δουν.

Γ) Δεσμευμένα από το Κράτος για δήθεν απαλλοτριώσεις από Δήμους, πρώην Νομαρχίες, Περιφέρειες, θα απαλλαγούν οι ιδιοκτήτες;
Απάντηση Οικονομικού Επιτελείου:
Ναι, θα απαλλαγούν όλες οι περιπτώσεις όπου το Κράτος, αν και υπάρχουν αμετάκλητες αποφάσεις, αθετεί τις υποχρεώσεις του για την απόδοση στον ιδιοκτήτη. Θα απαλλαγούν, επίσης, και οι ιδιοκτήτες όταν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση για απαλλοτρίωση.


Δ) Έθεσα το θέμα της ανάγκης της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, τις ορθολογιστικές αλλαγές για δικαιότερη φορολόγηση των αγροτεμαχίων με τον όρο να μην επιβαρυνθεί και πάλι η αστική περιουσία σε όλη την Ελλάδα τώρα που θα προστεθεί και η φορολόγηση της αγροτικής κληρονομιάς ή αγοράς. Και για την ενημέρωσή σας, το Οικονομικό Επιτελείο στην ερώτησή μου πόσο θα πληγεί ο αγροτικός κόσμος από τη φορολόγηση μου απάντησαν ότι χονδρικά για το 95% των αγροτικών ιδιοκτησιών ο βασικός φόρος κυμαίνεται στο 1,5% το στρέμμα, όσο για τις δασώδεις, εγκαταλειμμένες συνήθως, ιδιοκτησίες η κλίμακα είναι 0,5% το στέμμα.
Αρκεί να ισχύσει μέχρι τέλους,προσθέτω εγώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: