14 Δεκ 2012

Δεκτή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η Επίκαιρη Ερώτηση Πιπιλή για το Ηλεκτρονικό Έγκλημα                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                               14.12.12


Δεκτή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η Επίκαιρη Ερώτηση Πιπιλή  για το Ηλεκτρονικό Έγκλημα.

Την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την άμεση ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των πράξεων Διεθνών Οργανισμών που αφορούν γενικότερα στο έγκλημα στον Κυβερνοχώρο ανακοίνωσε το πρωί κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτού Α’ Αθηνών της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κος Κ. Καραγκούνης.

Στην ερώτησή της η Βουλευτής ήταν σαφής: Εάν και πότε θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το σχέδιο νόμου της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που κατατέθηκε στον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, μετά από δική του εντολή, το Νοέμβριο του 2011 με αντικείμενο το ηλεκτρονικό έγκλημα, την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων καθώς και των διατάξεων που αφορούν στις περιπτώσεις αναγκαίας άρσης απορρήτου.

Όπως τόνισε η Βουλευτής «η τύχη του σ/ν αγνοείται αν και αφορά σε ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα όπου οι μορφές του ηλεκτρονικού εγκλήματος πολλαπλασιάζονται με θύματα πολίτες και ειδικότερα παιδιά».

Αφού εξήρε την πρωτοβουλία της Βουλευτού να θέσει το θέμα  ο κος Καραγκούνης είπε μεταξύ άλλων ότι όντως υπήρξε καθυστέρηση στο να έρθει αυτό το σ/ν στη Βουλή αλλά ότι θα έρθει την επόμενη εβδομάδα μαζί με την Συνθήκη της Βουδαπέστης.

Σύμφωνα με τη Φωτεινή Πιπιλή αν και  η Συνθήκη εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών το 2001, η Ελλάδα έως και σήμερα, 11 χρόνια μετά, δεν την έχει ενσωματώσει στο Δίκαιό της.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός συμπεριέλαβε απαντώντας στη Βουλευτή την πρόθεση του Υπουργείου να ενσωματώσει και το πρόσθετο πρωτόκολλο της Συνθήκης σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσεως που διαπράττονται μέσω συστημάτων υπολογιστών.

Παραμένει πάντως αναπάντητο το ερώτημα της Βουλευτού αν τελικά ισχύει  το ΠΔ47/2005 που καθιστά το διαδίκτυο απόρρητο ή η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε σύμφωνα με την οποία στο Διαδίκτυο δεν υφίσταται απόρρητο καθώς δημοσιεύονται τα πάντα σε κοινή θέα!

Ακολουθεί η Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού


 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2012

Προς : τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Α. Ρουπακιώτη

Θέμα: Πότε θα έρθει στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για το διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό έγκλημα;

Κύριε Υπουργέ,

Το Σεπτέμβριο του 2011 ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου συνέστησε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με αντικείμενο τον εξορθολογισμό των διατάξεων που αφορούν το ηλεκτρονικό έγκλημα και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, καθώς και των διατάξεων που αφορούν τις περιπτώσεις αναγκαίας άρσης του απορρήτου.

Η Επιτροπή στην οποία μετείχαν διακεκριμένοι, εξειδικευμένοι με το θέμα κατήρτισε σχέδιο νόμου και το κατέθεσε στον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης από το Νοέμβριο του 2011.  Από τότε αγνοείται η τύχη του ενώ αφορά σε ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα των καιρών μας όπου οι μορφές του ηλεκτρονικού εγκλήματος πολλαπλασιάζονται με θύματα τους πολίτες και ειδικότερα τη νεολαία.  Τονίζεται ότι από το 2001 υπεγράφη από 26 Υπουργούς Ευρωπαϊκών Κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Συνθήκη της Βουδαπέστης.  Είμαστε η μόνη χώρα που δεν την έχουμε ακόμα ενσωματώσει στο Δίκαιό μας.

Ερωτάται ο Υπουργός

1. Θα έρθει και αν ναι πότε το νομοσχέδιο στη Βουλή;Φωτεινή ΠιπιλήΔεν υπάρχουν σχόλια: