14 Ιουν 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Φ.ΠΙΠΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συνεχίζουμε με την με αριθμό 906/8-6-2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Φωτεινής Πιπιλή προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την κακοποίηση των ζώων κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση της κ. Πιπιλή προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής:
«Το τελευταίο διάστημα γίνονται ολοένα και εντονότερες συζητήσεις για το ότι ετοιμάζεται επιτέλους νομοσχέδιο για τα δικαιώματα για την κακοποίηση των ζώων.
Ασχολούμαι τριάντα χρόνια τουλάχιστον ενεργά με όλες τις ιδιότητας μου με την προστασία των zώων και την αυστηρή ποινικοποίηση της κακομεταχείρισης τους από τον οποιοδήποτε. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω την περίπτωση των σκυλιών – φυλάκων της Ικαρίας και τον μεγάλο αγώνα που έδωσα την τελευταία πενταετία για να πάψει αυτή η ανθρώπινη κτηνωδία που συντελείται από τους ντόπιους κτηνοτρόφους.
Η πρόσφατη καταδίκη του βοσκού, που κρέμασε με σύρμα δύο σκυλιά ση Ρόδο, μου δίνει ελπίδες ότι το τοπίο αλλάζει στη χώρα μας, ωστόσο μόνο μια πολύ αυστηρή νομοθεσία θα εξασφαλίσει και θα ενδυναμώσει αυτή την αλλαγή.
Με δεδομένη τη μακρά εμπειρία και συνεργασία μου με φιλοζωικά σωματεία και ευαισθητοποιημένους πολίτες,
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1. Θα «αυστηροποιηθεί» η νομοθεσία ως προς το ποινικό της μέρος και θα αναλάβουν τις ευθύνες τους – με το νέο νόμο- η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ως προς τον έλεγχο των παρανομιών;
2. Θα συμπεριληφθεί στο νέο νόμο η απαγόρευση των τσίρκο που χρησιμοποιούν ζώα στη χώρα μας;»
Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αικατερίνη Μπατζελή.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα, κυρία Πιπιλή, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την ερώτηση, την οποία καταθέσατε, μία ερώτηση, η οποία έχει πολύπλευρη διάσταση, τόσο στην οικονομία, κοινωνία, όσο και στον πολιτισμό αυτής της χώρας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, η δράση σας σε αυτή τη δραστηριότητα, η ενεργοποίησή σας σε αυτή την πολιτική είναι γνωστή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διεθνείς συμβάσεις και την υπάρχουσα εθνική νομοθεσία και συμμεριζόμενη τις διαπιστώσεις των ίδιων των φιλοζωϊκών σωματείων και των μεμονωμένων φιλόζωων, καθώς και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών μας, για τις συνθήκες διαβίωσης και εν γένει μεταχείρισης των ζώων, έχει ζητήσει την υποβολή των απόψεων των φιλοζωικών σωματείων, για την καλύτερη και την αποτελεσματικότερη προστασία των ζώων, πραγματοποιώντας και διμερείς ή άλλες συναντήσεις μαζί τους.
Στη χώρα μας μέχρι σήμερα, έχει θεσπιστεί η νομοθεσία για την προστασία των ζώων, η οποία αποτελείται από εθνικές διατάξεις, από εναρμόνιση Κοινοτικών Οδηγιών και από κύρωση Ευρωπαϊκών Συμβάσεων ή από εκτελεστικά μέτρα για την εφαρμογή Ευρωπαϊκών Κανονισμών. Στη νομοθεσία αυτή προβλέπονται διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις.
Στο πλαίσιο των παραπάνω, σχετικά με τη διαχείριση των ζώων, έχουν αρμοδιότητα οι δήμοι, οι κοινότητες και τα διαδημοτικά κέντρα, σύμφωνα με το ν.3170/2003 και το ν.3463/2006. Στην περίπτωση γνωστοποίησης οποιασδήποτε καταγγελίας -όπως αυτή που αναφέρατε και της Ρόδου- για κακοποίηση επίσης, των ζώων συντροφιάς, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των οικείων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, καθώς και στην περιοχή δικαιοδοσίας, στην οποία επισημάνθηκαν τα περιστατικά.
Το κυριότερο πρόβλημα, για τη μη επιβολή κυρώσεων, στις περιπτώσεις κακομεταχείρισης των ζώων, είναι η αδυναμία να υποδειχθεί ο υπαίτιος.
Πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις και τα διοικητικά εισπραττόμενα πρόστιμα να δοθούν για ενίσχυση των διαδημοτικών αρχών, που διαχειρίζονται τα αδέσποτα ζώα.
Όσον αφορά τα ζώα τσίρκου, ήδη μελετάται σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία η θέσπιση εθνικής διάταξης, για την απαγόρευση της εισόδου στη χώρα τσίρκων με ζώα ή και η συμβατότητα με τις κοινοτικές διατάξεις.
Σε αυτό λοιπόν, το πλαίσιο βρισκόμαστε. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Αυστρίας και της Μεγάλης Βρετανίας, ώστε να διευκρινιστεί κατά πόσο η θέσπιση εθνικών διατάξεων από τις χώρες αυτές –σε σχέση πάντα με το τσίρκο- προκάλεσαν προβλήματα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, εάν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε και εμείς την κυρία Υπουργό.
Το λόγο έχει η κυρία Φωτεινή Πιπιλή, προκειμένου να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή της και να απαντήσει στην κυρία Υπουργό.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, είμαι σίγουρη ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Ευελπιστώ το νομοσχέδιο να έλθει πάρα πολύ σύντομα, όχι μόνο αυτό που αφορά την απαγόρευση των τσίρκων με ελληνική διάταξη.
Εκείνο που πρέπει να ακουστεί, όμως από την Αίθουσα του Κοινοβουλίου είναι η δική μου καταδίκη συμπεριφορών αρκετών δημάρχων, αρκετών νομαρχών, αρκετών αστυνομικών οργάνων, γιατί ακόμη και με την ισχύουσα νομοθεσία, υπάρχει μία νομική προστασία και καταδίκη των πολιτών που καταδυναστεύουν ή που κακοποιούν τα ζώα.
Να σας πω όμως μία συγκεκριμένη περίπτωση, που με απασχολεί πέντε χρόνια: Στην Ικαρία -μου είπαν και σε άλλα νησιά- πολλοί αγρότες κτηνοτρόφοι που δεν είναι στην ουσία επαγγελματίες, αλλά είναι δημόσιοι υπάλληλοι -παραδείγματος χάρη είναι στην Αθήνα και στην Ικαρία έχουν περίπου εκατόν πενήντα πρόβατα ή κατσίκια- χρησιμοποιούν χρόνια, υπό την αιγίδα των τοπικών αρχών και δη των δημάρχων, ζώα μικρά, σκυλάκια, στα οποία βάζουν αλυσίδα και μπήγουν την αλυσίδα στην άσφαλτο. Για να μην ανεβαίνουν λοιπόν τα ελεύθερα κοπάδια στους κεντρικούς δρόμους της ορεινής Ικαρίας, βάζουν τα σκυλιά στους πασσάλους, τα οποία αντέχουν το πολύ-πολύ –από το ρεπορτάζ, έχω πάει η ίδια, δηλαδή- τρεις με τέσσερις μήνες. Διότι, με σαράντα βαθμούς το καλοκαίρι και μείον δέκα το χειμώνα, πεθαίνουν τα σκυλάκια.
Δεν πτοείται κανείς, κυρία Υπουργέ. Εγώ χρησιμοποιώ το Βήμα της Βουλής, για να γνωστοποιήσω στο πανελλήνιο την απαράδεκτη συμπεριφορά των δημάρχων, που είναι επικεφαλής –όπως ξέρετε- αυτών των μικρών γεωργικών συνεταιρισμών. Αντιθέτως, δεν κάνουν τίποτα πέντε χρόνια. Τίποτα. Τίποτα!
Αντιθέτως, στη Ρόδο, από μία δικαστίνα, για έναν αγρότη που κρέμασε με αλυσίδα και έπνιξε το σκυλί ενός κυνηγού –ίσως επειδή ήταν γυναίκα, ήταν πιο ευαισθητοποιημένη- υπήρξε ουσιαστική καταδίκη.
Εγώ, γιατί έκανα αυτή την Επίκαιρη Ερώτηση; Για να ακουστούν μερικά πράγματα μέσα από τη Βουλή, για να αποφασίσει και η δικαιοσύνη ότι πρέπει να αντιμετωπίζει τα ζώα ή αυτούς που κακοποιούν τα ζώα, όπως και κάποιον που κακοποιεί τον άνθρωπο.
Νομίζω ότι είναι και μια χρυσή ευκαιρία για το Υπουργείο, να αποστείλει εγκυκλίους στην άλλη μεγάλη πληγή της ελληνικής κοινωνίας, που είναι η νοοτροπία πολλών αστυνομικών, οι οποίοι θεωρούν γραφικούς και νούμερα τον οποιονδήποτε πολίτη, που πηγαίνει να καταγγείλει την κακοποίηση ζώου. Αν ένας έχει το λυκόσκυλο το ογκώδες σε ένα μπαλκονάκι 2Χ2, γαβγίζει όλη τη νύχτα, ταλαιπωρείται και πάει ένας πολίτης και το καταγγείλει, τον θεωρούν γραφικό και η Αστυνομία ή οι τοπικές αρχές τον θεωρούν νούμερο.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κυρία Πιπιλή.
Παρακαλείται η Υπουργός κυρία Αικατερίνη Μπατζελή να λάβει το λόγο για τη δευτερολογία της.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και την αγαπητή συνάδελφο για την πληροφόρηση που μας έδωσε για την Ικαρία, γνωρίζοντας πάντα ότι η Ικαρία είναι ένα νησί, στο οποίο υπάρχει υπέρ του δέοντος κτηνοτροφική παρουσία των προβάτων και κυρίως των κατσικιών, τα οποία καταστρέφουν το ίδιο το νησί.
Και με αυτή τη διάσταση όμως, δεν δικαιολογείται καμία τέτοια συμπεριφορά, την οποία αναφέρατε. Πραγματικά, θα παρακολουθήσουμε το θέμα με την αρμόδια Διεύθυνση Γεωργίας.
Θα ήθελα όμως, στα πλαίσια αυτά -και τα ερωτήματα τα οποία επιπλέον θέσατε- να σας πω ότι οι κυρώσεις, τόσο στους δημάρχους, αλλά και στους απλούς πολίτες και στους ίδιους τους γεωργούς, θα εφαρμοστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα δίνονται τα χρήματα –όπως σας είπα- στην ενημέρωση των πολιτών. Διότι, το να είσαι φιλόζωος, δεν σημαίνει ότι είσαι γραφικός. Είσαι πραγματικά ένας άνθρωπος, όπου γνωρίζεις να υπερασπίζεις μια άλλη ζωή.
Δεύτερο, οι διοικητικές κυρώσεις προς τους δήμους ή δημάρχους που δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις του νόμου, καθώς και τη διάταξη της κύρωσης του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που δεν προλαβαίνουν τη συγκρότηση συνεργείων περισυλλογής αδέσποτων ζώων, θα επικαιροποιηθούν, για μια ακόμη φορά και θα ενεργοποιηθούν, τηρώντας πάντα και τις αποστάσεις, έτσι ώστε να μη γίνονται και θύματα οι ίδιοι οι δήμαρχοι από τη μη σωστή εφαρμογή των ίδιων των πολιτών.
Τρίτον, θα προχωρήσουμε, όπως σας είπα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, σε μια διαδικασία καταγραφής και έκδοσης πιστοποιητικού της ηλεκτρονικής σήμανσης και διαβατηρίου για τη μετακίνηση των ζώων και κυρίως των ζώων συντροφιάς.
Τέλος –και το έχουμε αποδείξει εμπράκτως και πρόσφατα- θα υπάρχει μια συνεργασία και ενίσχυση της πολιτείας προς τα σωματεία που περιθάλπουν τα ζώα.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: